Σάββατο, Μαΐου 19, 2018

LIVE: Υψηλοί τόνοι και αποχωρήσεις στη Βουλή για τη Novartis – Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση


Υψηλοί τόνοι «με το καλημέρα» – Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η ΝΔ
Αποχώρησαν ΝΔ, ΚΚΕ, Κίνημα Αλλαγής και Ένωση Κεντρώων
«Η απόδοση δικαιοσύνης το πρώτο βήμα για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς», τόνισε ο Τσίπρας
«Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο», είπε ο Μητσοτάκης
«Προανακριτική decor», κατήγγειλε ο Θεοδωράκης
«Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση, παραπέμπει», είπε ο Λεβέντης....

«Πήγατε να στήσετε δίκες και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», τόνισε η Γεννηματά
Κουτσούμπας: Δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες παρωδία
Τι είπαν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα

Σε ιδιαίτερα υψηλούς «τόνους» κινήθηκε η συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία να προαναγγέλλει «με το καλημέρα» αποχώρηση από τη διαδικασία και να καταγγέλλει παραβίαση της συνταγματικής διάταξης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον «δρόμο» της ΝΔ ακολούθησαν το ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και η Ένωση Κεντρώων.

Η μυστική ψηφοφορία η οποία έγινε σε δέκα κάλπες ολοκληρώθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, προκειμένου αποφασιστεί η άσκηση ή μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-Άδωνη Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.



Από τη συζήτηση στη Βουλή ξεχώρισε η σύγκρουση κορυφής Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και η άγρια κόντρα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε μεταξύ άλλων πως «η απόδοση δικαιοσύνης το πρώτο βήμα για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς». Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του, αφού επιβεβαίωσε πως η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, κατήγγειλε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως “ενορχηστρωτή της σκευωρίας“. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι με την διαδικασία στοχοποιήθηκαν και συκοφαντήθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο επίτροπος της χώρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και έξι πρώην υπουργοί.

«Γαλάζια» αποχώρηση με το «καλημέρα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της Νίκος Δένδιας έκανε σχεδόν σαφές ότι θα ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως και στην προανακριτική, δηλαδή την αποχώρηση. «Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο εμείς να τοποθετηθούμε» είπε ο Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας «αντισυνταγματική» και «κομματικά πονηρή» τη διαδικασία που ακολουθεί η Βουλή κάνοντας λόγο για απόπειρα «φαλκίδευσης» του δικαιώματος ψήφου των βουλευτών.



Στη συνέχεια βέβαια το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για τη Novartis, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως.

Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.



Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έθεσε με τη σειρά του ζήτημα παραβίασης του άρθρου 60 του Συντάγματος από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως έτσι περιορίζει το δικαίωμα των βουλευτών να αποφασίσουν όπως επιθυμούν για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο ξεχωριστά.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

«Η απόδοση δικαιοσύνης το πρώτο βήμα για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς», τόνισε ο Τσίπρας



“Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας”, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, και συνέχισε λέγοντας με νόημα: “και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές – και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις – θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της”.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

“Όλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας”.

«Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο», είπε ο Μητσοτάκης



Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis κάνοντας λόγο για φιάσκο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Παράλληλα κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για το θέμα της Novartis είπε απευθυνόμενος προς της πλειοψηφία: “Δεν θα συμμετέχουμε σε μία ψηφοφορία φιάσκο. Μείνετε εσείς να ψηφίσετε μαζί με την Χρυσή Αυγή και τον κ. Καμμένο”.

Κατήγγειλε δε ωμή παραβίαση του κράτους δικαίου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως “ενορχηστρωτή της σκευωρίας“.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε την πραγματική διερεύνηση της υπόθεσης και γι αυτό δεν επέτρεψε την διαδικασία στην προανακριτική της Βουλής γιατί όπως ανέφερε θα αποκαλύπτονταν η σκευωρία και οι σκευωροί.

Αιχμές Κουτσούμπα για την Προανακριτική – Αποχώρησε από τη συζήτηση το ΚΚΕ



«Δεν θα νομιμοποιήσουμε διαδικασίες-παρωδία» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του πορίσματος της Novartis στην Ολομέλεια.

Μετά το τέλος της ομιλίας του το ΚΚΕ αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής και έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία το βράδυ.

Και το Κίνημα Αλλαγής αποχωρεί από τη Βουλή – «Πήγατε να στήσετε δίκες και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση», τόνισε η Γεννηματά



Εκτός από ΚΚΕ και ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια στόματος της Φώφης Γεννηματά, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.

Από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι σκιών».

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάνω στο σκάνδαλο Novartis επιλέξατε να στήσετε μια σκευωρία». Σημείωσε ότι η προανακριτική επιτροπή αρνήθηκε οποιαδήποτε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Πήγατε να στήσετε δίκες άλλων εποχών και σας βγήκε πολιτική επιθεώρηση. Αφού πρώτα διασύρατε κάποια πρόσωπα με εμφανή πολιτικά κριτήρια στέλνετε τώρα την υπόθεση στη Δικαιοσύνη», τόνισε.

«Προανακριτική decor», κατήγγειλε ο Θεοδωράκης



Καυστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που έκανε λόγο για προανακριτική… decor.

Όπως υποστήριξε πρόκειται σκηνικό για να βγάλουν φωτογραφίες οι βουλευτές για τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως δεν διερεύνησε ούτε κατ΄ ελάχιστον την υπόθεση. Αντίθετα, όπως είπε, φρόντισε να απαλλάξει το δικό της υπουργό.

Εγκαλώντας την κυβέρνηση πως βολεύεται από το παλιό σύστημα εξάρτησης της Δικαιοσύνης, σημείωσε πως το αφήγημα ηθικοί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ανήθικοι όλοι οι άλλοι είναι αστείο.

Αποχώρησε και η Ένωση Κεντρώων – «Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση, παραπέμπει», δήλωσε ο Λεβέντης



Ως «θλιβερή στιγμή του κοινοβουλίου», χαρακτήρισε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τη στιγμή που συνέρχεται το κοινοβούλιο με παραπομπή βουλευτών, τ. υπουργών και πρωθυπουργών, τονίζοντας επίσης ότι «καλό θα ήταν στην καριέρα όλων τέτοιες στιγμές να μην υπάρχουν».

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά: «Πριν γίνει η παραπομπή έπρεπε να δεθεί η υπόθεση. Η Βουλή έσφαλε που χωρίς να δεθεί η υπόθεση παραπέμπει» και επανέλαβε την πρότασή του «να υπάρξει διακομματικός έλεγχος, παρουσία δικαστικού λειτουργού για προμήθειες», την οποία, όπως ανέφερε, ουδείς θέλει να υιοθετήσει.

Οι ομιλίες των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis

Ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis, ζήτησε ο Πικραμμένος



Με μια πολύ σύντομη τοποθέτηση ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος ζήτησε ταχύτητα διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis.

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η υπόθεση Novartis η μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης», υποστήριξε ο Στουρνάρας



Αντί για το μεγαλύτερο σκάνδαλο έχουμε τη μεγαλύτερη σκευωρία της Μεταπολίτευσης, ήταν το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα της Βουλής.

«Εικασίες και αυθαίρετα συμπεράσματα, κανένας μάρτυρας δεν καταθέτει γεγονότα που να γνωρίζει πρωτογενώς. Ο υπουργός των Οικονομικών δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε τομείς κρίσιμους για τη λειτουργία της εταιρείας», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει», δήλωσε ο Λυκουρέντζος



«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει. Από την πρώτη στιγμή ζήτησα το άνοιγμα των λογαριασμών μου, την άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου και έρευνα του ονόματός μου και της ζωής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

«Έχει μπλέξει άσχημα ο Τσίπρας και οι συνεργοί του», δήλωσε ο Σαμαράς



Εφ’ όλης της ύλης πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του στη Βουλή για το κλείσιμο της Επιτροπής για τη Novartis, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

«Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση.

«Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους το όνομα, την τιμή και την εντιμότητά μου», δήλωσε ο Κουτρουμάνης



Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου», ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα», τόνισε ο Σαλμάς



Για την ύπαρξη δέκα καλπών διαμαρτυρήθηκε ο πρώην υπουργός, Μάριος Σαλμάς, ενώ αναρωτήθηκε εάν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει “όχι” για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και “ναι” για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή.

«Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός», σημείωσε ο κ. Σαλμάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια.

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

«Όποιος εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis θα πάει στο δικαστήριο», τόνισε ο Άδωνις



Τα τρία χρόνια που κυβερνάτε, μας διδάξατε την τυραννία της πλειοψηφίας», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Οι πλειοψηφίες αλλάζουν και να είστε βέβαιοι ότι δεν θα σας ξεχάσουμε. Όποιος είναι εμπλεκόμενος σε αυτήν την ιστορία, θα πάει στο δικαστήριο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης κάνοντας εκ νέου λόγο για σκευωρία.

«Ελεεινή πλεκτάνη η υπόθεση Novartis, η λάσπη που πετάξατε γύρισε πάνω σας», τόνισε ο Λοβέρδος



Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση πραγματοποίησε ο πρώην υπουργός, και βουλευτής ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης και ενός σχεδίου εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με τη θέση των «πολιτικών αντιπάλων» εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι τη Βουλή κι όχι τα κόμματα. Προσέθεσε ότι πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

«Άνθρακες ο θησαυρός της Novartis», δήλωσε ο Βενιζέλος



Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. Είπε χαρακτηριστικά ότι ότι αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης χρησιμοποιώντας και τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός».

Μιλώντας για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είπε ότι «ο νέος Γαλιλαίος εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιον σας» και είπε ότι «η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών… αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα”. Στρίβειν δια του αρραβώνος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου