Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2018

Τι κρύβει το σκάνδαλo...




...της Cambridge Analytica και του Facebook...

Προς το παρόν, η παγκόσμια απογοήτευση έχει στραφεί όλη στο Facebook, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρνητικά πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο. Αλλά τα μεγαλύτερα ερωτήματα εξακολουθούν να κρέμονται πάνω από...
τον Λευκό Οίκο, καθώς οι ερευνητές εξετάζουν πιο προσεκτικά τις αλληλεπιδράσεις του Στίβ Μπάνον και της Cambridge Analytica.

άν θέλουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά σημαίνει όλός αυτός ο θόρυβος τις τελευταίες ημέρες στον τεχνολογικό κόσμο θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι λέξεις «μηχανή» και «προπαγάνδα». Και τα δύο στοχεύουν τους ανθρώπους για να τους στρατολογήσουν σε μια τακτική ή σε μια ιδέα. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και του Facebook, λοιπόν, δεν μπορεί να αποτελεί «σοκαριστικό» νέο για κανένα χρήστη του Internet – και, αντικειμενικά, δεν είναι αφού έχουν διεξαχθεί έρευνες και έχουν κατατεθεί δεκάδες μελέτες από καθηγητές πανεπιστημίων πριν καν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απλά μας κάνει εντύπωση πώς λειτούργησε ένα νέο επίπεδο κοινωνικής μηχανικής, το οποίο σήμερα δεν μπορεί άλλο να κρύψει το αληθινό του πρόσωπο. Επίσης, μας κάνει εντύπωση γιατί εκείνοι που το δημιούργησαν δεν μας ενημέρωσαν από την αρχή τι είναι ικανό να κάνει: να καταγράφει καθημερινά τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους, να τους δένει με ένα πανίσχυρο συναισθηματικό λουρί και μετά να μην τους αφήνει να φύγουν.

Αμέσως μετά την νίκη του Τραμπ οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε για το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων, για κάποιες φαινομενικά αθώες ή απίστευτες ιστορίες που πέρασαν και χάθηκαν στις ροές του Twitter και του Facebook. Για την ακρίβεια, όλες αυτές οι στοχευμένες διαφημίσεις και τα ψεύτικα νεα ήταν κομμάτι ενός μεγαλύτερου και πιο σκοτεινού αινίγματος: μιας προπαγανδιστικής μηχανής που πλέον είχε μπει σε πλήρη λειτουργία για να χειραγωγήσει τις απόψεις και τις συμπεριφορές των Αμερικανών ψηφοφόρων και να προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες. Πώς όμως;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Παπαϊωάννου, ΕΔΩ...

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου