Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2017

ΝΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ;





Δεν συμφωνούμε με τις επιθέσεις του γραφικού κ. Πολάκη στην Δικαιοσύνη.
Και για να είμαστε περισσότερο σαφείς, δεν συμφωνούμε με το ύφος των επιθέσεων, αντίθετα δεχόμαστε την κριτική γιατί σε μία Δημοκρατία, ουδείς είναι ...θεόπνευστος...

Ωστόσο επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας, σε κάτι, που έχει αρχίσει και παιδεύει την κοινή γνώμη. Και φυσικά διαμορφώνει κλίμα, εναντίον των λειτουργών της Θέμιδας.
Υπό την έννοια της λογικής και όχι την νομικής διάστασης του όρου, το διευκρινίζουμε, θεωρούμε ότι η "θεμιτή παρανομία", θα πρέπει να απασχολήσει επ' ολίγον το Δικαστικό Σώμα.

Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, που είμαστε σίγουροι πλέον, ότι είναι απόλυτα σύμφωνες με το γράμμα του νόμου. Δεν είναι καθόλου σύμφωνες όμως, με την κοινή λογική και το δημόσιο αίσθημα.

Σαφώς οι Δικαστικοί λειτουργοί αντιτάσσουν ότι κοιτούν πιστά και τηρούν το γράμμα του νόμου. Και θα έχουν δίκιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις και δυστυχώς μαζεύτηκαν πολλής τελευταία, το γράμμα του νόμου απέχει πολύ από την κοινή λογική, το αίσθημα κοινωνικής Δικαιοσύνης και κυρίως απέχει πολύ από την κοινή αντίληψη περί Δικαίου.

Πολλοί αναφέρονται σε αυτές τις αποφάσεις και εμείς απλώς τις μαζέψαμε και τις αντιγράφουμε;


*Η αρχή προσωπικών δεδομένων (με επικεφαλής πρώην υψηλόβαθμο δικαστικό) γνωμοδότησε ότι δεν χρειάζεται οι δικηγόροι να έχουν POS .

*Ο Άρειος Πάγος λέει ότι η συστηματική απληρωσιά των εργαζομένων (άλλη είναι φρασεολογία του) δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, εκτός αν διαπιστωθεί δόλος (τρέχα γύρευε δηλαδή) από την πλευρά του εργοδότη ώστε να αναγκαστεί ο εργαζόμενος να φύγει.

*Παραγράφονται λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας οι υποθέσεις φοροδιαφυγής, μετά την παρέλευση πενταετίας. Μα υπάρχουν περιπτώσεις δικαστικών διερευνήσεων, που καθυστερούν στα δικαστήρια χρόνια ολόκληρα. Προς τι το όριο της πενταετίας. Έχει δίκιο που φωνάζει, εδώ ο Πολάκης, άσχετα εάν δεν διαθέτει νομική υπόσταση η διαφωνία του και κανένα ευπρεπές ύφος η διατύπωσή της.

*Δεν διαθέτει το ταμείο των δημοσιογράφων τις εγγυήσεις εκείνες που θα απαιτούνταν για να λάβει δάνειο, να πληρωθούν οι ασθενείς καρκινοπαθείς και κάθε άλλου είδους ανήμποροι αποφασίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο και μένουν δυο μήνες, χωρίς σύνταξη και περίθαλψη, όλοι οι δημοσιογράφοι. Τελικά έγινε άλλη τροπολογία, για να πληρωθούν σταδιακά.

*Ξαφνικά ανακαλύπτει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ότι οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί είναι δημοσίου δικαίου -και ας συμφωνήσουμε ότι είναι- και κυνηγάει να φέρουν τα χρήματα πίσω οι δημοσιογράφοι. Αν ήταν έτσι, γιατί επί τριάντα περίπου χρόνια, άφηνε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, να υπογράφουν με την Ένωση Συντακτών συμβάσεις, που στην ουσία με την λογική των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι διάτρητες και όσον αφορά τα μισθολόγια και όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Δεν είχε αντιληφθεί επί τριάντα χρόνια τίποτε το Ελεγκτικό Συνέδριο;


*Ναι να σταματήσει η αθλιότητα με τους εργαζόμενους καθαριότητας στους δήμους και να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των ενεργειών κάθε οργανισμού, που τους προσλαμβάνει χωρίς να απαιτούνται πλέον ανανεώσεις. Ναι, αλλά τα σκουπίδια ήταν στους δρόμους, η δημόσια υγεία κινδύνευε, άφησαν καθαρίστριες την τελευταία τους πνοή δίπλα σε τόνους σκουπίδια. Δεν μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση, ακόμα και μία παράβλεψη της νομιμότητας για λίγο για να ζήσουν κι αυτοί οι άνθρωποι; Όχι...

Σαφώς και οι Δικαστικοί  πιέζονται. Ελπίζουμε να μην υποκύπτουν στις πιέσεις π.χ. για την περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ...Λέμε τώρα...

Πάντως είναι αξιοζήλευτη η ταχύτητα, με την οποία κινείται η Δικαιοσύνη, όταν αφορά τους λειτουργούς της και τις αποφάσεις-μισθολογικές, υπερωριών, επιδομάτων, συντάξεων -που αφορούν τα μέλη της. Επίσης αξιοζήλευτη είναι η αλληλεγγύη που επιδεικνύει το Δικαστικό Σώμα, στις περιπτώσεις κακοδικιών, τις οποίες κατά ενενήντα εννέα τοις εκατό, ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων.

Αξιοζήλευτη είναι και η επιμέλεια, με την οποία ζητείται από τους υπόχρεους να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες άσχετα, εάν εκείνοι που κρίνουν και είναι φυσικά το Δικαστικό Σώμα, δεν έχουν λέει υποχρέωση να κάνουν δηλώσεις πόθεν έσχες. Την τελική απόφαση για το μείζον αυτό θέμα, θα την λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.... Βγάλτε συμπεράσματα...

Καλό είναι οι δικαστικές αποφάσεις, να λαμβάνουν υπόψιν τους το κοινό αίσθημα περί Δικαίου και ακόμα καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδιαιτέρως όταν είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπαρχει δόλος. Διότι μπορεί να μην συγχωρείτε άγνοια νόμου, αλλά δεν μπορεί να συγχωρείται συνεχώς η άγνοια του Δημόσιου αισθήματος περί Δικαίου.-




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου