Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2016

Ανασχηματισμός: Δώδεκα υπουργοί σε αναμμένα κάρβουνα


Πότε θεωρείται πιθανότερο να γίνουν οι ανακοινώσεις

Θα περιοριστούν δραστικά οι αναπληρωτές υπουργοί - Τι θα γίνει με τον Πάνο Σκουρλέτη - Η περίπτωση Δρίτσα και η πιθαή μετακίνηση Κουρουμπλή - Τα σενάρια για Σταθάκη, Κοτζιά, Τόσκα και Παρασκευόπουλο....

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ήδη, με τον πρωθυπουργό να συζητά συγκεκριμένες δομικές αλλαγές στο επόμενο σχήμα και φυσικά να εξετάζει και τις επιλογές των προσώπων, που θα στελεχώσουν το νέο σχήμα.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται ουσιαστικά από το βράδυ της Πέμπτης, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία μία μεγάλη πολιτική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου για να αντισταθμιστεί σε εντυπώσεις μία τυχόν αρνητική απόφαση του ΣτΕ για το τηλεοπτικό πεδίο. Οι περισσότερες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ως πιθανότερο χρονικό σημείο των ανακοινώσεων την Κυριακή ή τη Δευτέρα, ώστε να δοθεί χρόνος για τις εσωτερικές διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να περάσει χωρίς “ψυχικά τραύματα” για όσους βρεθούν εκτός υπουργικού θώκου, το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων!

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού παζλ, μετρά αντιδράσεις σε διάφορα σενάρια και πρόσωπα, κλείνει μέτωπα και βολιδοσκοπεί ενδιαφερόμενους.

Οι αλλαγές που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι σαρωτικές και σε ορισμένους τομείς έχουν και δομικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα θα περιοριστούν δραστικά οι αναπληρωτές υπουργοί. Επιπλέον παραμένει στο τραπέζι η απόσπαση της αρμοδιότητας των επενδύσεων από το Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να δοθεί ως χωριστό χαρτοφυλάκιο στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πάντως δεν φεύγει από το Μαξίμου και διατηρεί σαφώς και τις σημερινές του αρμοδιότητες. Αβεβαιότητα υπάρχει για την αρμοδιότητα της Ενέργειας, εάν δηλαδή θα αποσπαστεί από το σημερινό υπουργείο ή η δομή θα παραμείνει ως έχει – χωρίς βέβαια τον Πάνο Σκουρλέτη υπουργό στη συγκεκριμένη θέση, έτσι κι αλλιώς.

Δομική αλλαγή συζητείται και στο υπουργείο Υποδομών με τον τομέα των συγκοινωνιών να συζητείται για μεταφορά σε χωριστό υπουργείο και αντί αυτών να προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο του Χρήστου Σπίρτζη – θεωρείται αμετακίνητος – το πακέτο των λιμανιών, ως υποδομές.

Πέραν των δομικών αλλαγών, η προσοχή στρέφεται ασφαλώς στα πρόσωπα. Αυτή την ώρα περισσότεροι από δέκα υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Είτε γιατί φοβούνται την οριστική έξοδό τους από το σχήμα, είτε γιατί κινδυνεύουν με μετακίνηση σε άλλο, υποδεέστερο πόστο. Μερικοί εξ αυτών φέρονται σίγουροι για εκπαραθύρωση και μάλιστα κάποιοι φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί ήδη.

Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της τελευταίας κατηγορίας είναι ο Θόδωρος Δρίτσας, ο οποίο φεύγει από το Ναυτιλίας με τις πιθανότητες να αξιοποιηθεί αλλού να είναι περιορισμένες εξαιρετικά.

Άλλος υπουργός που βαδίζει προς μετακίνηση σε χαμηλότερης στάθμης πόστο είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που θεωρείται ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να διατηρήσει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν φαινόταν πιθανό να βρεθεί εκτός σχήματος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Τα τελευταία 24ωρα δεν αποκλείεται όμως και αυτό, ειδικά εάν υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις στον τομέα του.

Ξεχωριστή κατηγορία είναι οι δύο συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει καταφέρει να συγκρουστεί σχεδόν με τους πάντες στην κυβέρνηση και κυρίως με συνεργάτες του στο υπουργείο (Ν. Ξυδάκη και Γ. Τσίπρα), αλλά και να προκαλέσει δυσφορία στο Μαξίμου με σειρά ενεργειών και συμπεριφορών του. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η απομάκρυνσή του, αλλά πάντως εξετάζεται και αυτό το σενάριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι επίσης στο μεταίχμιο, με σχεδόν σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ή να ελπίζει στην αντικατάστασή του. Ούτε εδώ όμως ο κ. Τσίπρας έχει λάβει οριστική απόφαση.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Θεανώ Φωτίου, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σενάρια απομάκρυνσής τους.

Υπό το φάσμα της εξόδου βρίσκεται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Το δίδυμο που έχει συνθέσει με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στο υπουργείο δεν έχει πείσει το Μαξίμου, καθώς θεωρείται μη αποτελεσματικό στη διαχείριση του συγκεκριμένου τομέα. Και επειδή εκτιμάται ως δύσκολο να φύγει ο δεύτερος, η απειλή της απομάκρυνσης στρέφεται προς τον κ. Παρασκευόπουλο, που θεωρείται ήπιος για ένα τέτοιο πόστο.

Αβέβαιη και υπό μία έννοια αλληλένδετη μπορεί να αποδειχθεί η τύχη δύο αναπληρωτών υπουργών: Του Δημήτρη Βίτσα και του Γιάννη Μουζάλα. Το μέλλον του δεύτερου στο πόστο του αρμόδιου για την μεταναστευτική πολιτική μοιάζει δυσοίωνο, ενώ ο πρώτος φέρεται να μετακινείται από το υπουργείο Άμυνας στη θέση του κ. Μουζάλα. Και οι δύο πάντως δεν ξέρουν τι ακριβώς θα συμβεί και όλα τα σενάρια εξετάζονται από το Μαξίμου.

Με τις πιθανότητες εναντίον τους “παίζουν” η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι είναι ήδη εκτός πλάνων του πρωθυπουργού. Ομοίως εκτιμάται ότι εκτός θα βρεθεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης για να πάρει άλλος από τους Οικολόγους Πράσινους τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι παραπάνω δώδεκα συνθέτουν ουσιαστικά το χορό της... αγωνίας ενόψει του χειρότερου ενδεχομένου για την τύχη τους.

Υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν άλλου είδους αγωνίες, καθώς το θέμα τους είναι σε ποιο – καλό – υπουργείο θα τους βρει η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού:

Άγνωστο – τουλάχιστον στο ευρύ κοινό – παραμένει τι θα γίνει με τον Πάνο Σκουρλέτη, Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Τρίτης εκτόνωσε την κρίση στις προσωπικές τους σχέσεις και είναι βέβαιο πλέον ότι ο μέχρι τώρα υπουργός ΠΕΚΑ θα παραμείνει στο σχήμα, αλλά σε άλλη θέση. Κυκλοφορεί το σενάριο να οριστεί υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τα κοινωνικά υπουργεία, ενώ άλλοι τον θέλουν κυβερνητικό εκπρόσωπο – πιο απίθανο αυτό το σενάριο – ενώ κάποιοι τον θέλουν υπουργό Εσωτερικών. Θέσεις δηλαδή όχι μικρότερης σημασίας από το ΥΠΕΚΑ.

Αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος και μάλλον θα αναλάβει παραγωγικό υπουργείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου