Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Η IAAF αφαίρεσε δύο μετάλλια της Δεβετζή - Τι δηλώνει ο δικηγόρος της


Δεβετζή: Δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή από τη ΔΟΕ - Μόνη αρμόδια να της αφαιρέσει το Ολυμπιακό μετάλλιο

Η Χρυσοπηγή Δεβετζή χάνει τα δύο μετάλλια που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007 και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008, καθώς ήδη η διεθνής ομοσπονδία στίβου ακύρωσε...
τα αποτελέσματά της στους εν λόγω αγώνες, εξαιτίας παραβίασης των κανονισμών περί ντόπινγκ.
Η τριπλουνίστρια- που πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση- είχε βρεθεί θετική σε επανεξέταση του δείγματος που είχε δώσει μετά από τον τελικό στο Παγκόσμιο του 2007, όπως έγινε γνωστό τον περασμένο Νοέμβριο. Επιπλέον όμως, πριν από μερικά 24ωρα έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετική και σε επανεξέταση του δείγματός της από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008.

Τώρα, έγινε γνωστή και η απόφαση της IAAF. Η διεθνής ομοσπονδία στίβου, στη λίστα με τους τιμωρημένους αθλητές, την οποία φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της, πρόσθεσε και την Χρυσοπηγή Δεβετζή, στην ανανέωση που έκανε στις 27 Σεπτεμβρίου.



Οπως αναφέρεται στην εν λόγω λίστα, η Ελληνίδα άλτρια βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη στις 31 Αυγούστου 2007 και της επιβάλλεται τετραετής αποκλεισμός, έως τις 10 Νοεμβρίου του 2019.

Κι αν αυτό έχει μικρή σημασία, καθώς εδώ και χρόνια η Δεβετζή δεν αγωνίζεται, η IAAF ακυρώνει, όπως αναμενόταν και τα αποτελέσματά της για περίοδο δύο ετών, από τις 31 Αυγούστου του 2007, έως τις 30 Αυγούστου του 2009. Διάστημα στο οποίο η Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Ηδη η IAAF στην ιστοσελίδα της έχει ανανεώσει τα αποτελέσματα από τον τελικό του τριπλούν στις συγκεκριμένες διοργανώσεις, με την Δεβετζή να είναι ακυρωμένη.




Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση αφορά το γεγονός ότι βρέθηκε θετικό το δείγμα της Δεβετζή από την Οσάκα στον επανέλεγχο, ενώ δεν έχει βγει ακόμη η απόφαση για το θετικό δείγμα- πάλι σε επανέλεγχο- από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, αλλά βέβαια το... κακό ήδη έχει γίνει, καθώς ακυρώνονται τα αποτελέσματά της έως και το καλοκαίρι του 2009. Τυπικά, τη δικαιοδοσία για την αφαίρεση του μεταλλίου των Ολυμπιακών αγώνων έχει η ΔΟΕ- η IAAF ακυρώνει όμως τα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009 η Δεβετζή είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό, επειδή είχε αποτύχει να δώσει δείγμα σε αιφνίδιο έλεγχο αντιντόπινγκ.Μετά τις πληροφορίες ότι η IAAF της αφαίρεσε τα μετάλλια σε Οζάκα και Πεκίνο





Τι δηλώνει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι πληροφορίες ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), εφαρμόζοντας τους ισχύοντες κανονισμούς που αφορούν στους αθλητές που βρίσκονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ακύρωσε τα αποτελέσματα της αθλήτριας από τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οζάκα το 2007, όπως επίσης αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008 -ήτοι, της αφαίρεσε τα δύο χάλκινα μετάλλια που είχε κατακτήσει σε αυτές τις διοργανώσεις.

Σε σχόλιό του για τις πληροφορίες αυτές, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Πηγής Δεβετζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημείωσε: «Το δικηγορικό μας γραφείο χειρίζεται την υπόθεση της ολυμπιονίκου Πηγής Δεβετζή, που αφορά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Προς υλοποίηση της άνω εντολής έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και έχουμε αιτηθεί πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την ανάλυση των δειγμάτων του Πεκίνου, εν όψει της πειθαρχικής διαδικασίας, που είναι σε εξέλιξη».

«Κατηγορηματικά διαβεβαιώ» αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, «ότι δεν υπάρχει πειθαρχική ποινή σε βάρος της Πηγής Δεβετζή από τη Δ.Ο.Ε., η οποία είναι η μόνη αρμόδια αρχή για να αφαιρέσει το ολυμπιακό μετάλλιο από την Πηγή Δεβετζή».

«Όσο αφορά τη φερόμενη επιβληθείσα πειθαρχική κύρωση από την IAAF, αυτή αναφέρεται σε γεγονότα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Οζάκα το 2007, υπόθεση με την οποία το γραφείο μας δεν έχει ασχοληθεί και δεν γνωρίζει κάτι σχτικό. Σε κάθε περίπτωση, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται απόψε στα Μ.Μ.Ε., περί πειθαρχικού αποκλεισμού της Πηγής Δεβετζή, είναι βέβαιον ότι η ολυμπιονίκης θα ασκήσει τις έννομες δυνατότητες της ενώπιον του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS)» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου