Τρίτη, Μαΐου 15, 2018

Μεγαλώνει το χάσμα Γερμανίας και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος





Συνεδρίαση του Washington Group λίγο πριν το EuroWorking Group
Η Γερμανία εξέφρασε την απαίτηση να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο
Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου
«Καμπανάκι» από το EuroWorking Group στην Ελλάδα....

Χάσμα φαίνεται να χωρίζει το ΔΝΤ και το Βερολίνο αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους και την ελάφρυνσή του, όπως προκύπτει από τα όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Washington Group, σύμφωνα με έλληνες ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες (Ελένη Βαρβιτσιώτη – ΣΚΑΙ, Μαρία Ψαρά -Εθνος).

Αναλυτικότερα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών συζήτησαν με τους εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας με επίκεντρο το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του, πριν από την βραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Τι απαιτεί η Γερμανία

Από τη μία, η Γερμανία απαίτησε τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει από το γερμανικό Κοινοβούλιο και από την άλλη το ΔΝΤ δια στόματος Πολ Τόμσεν, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Η Γερμανία για να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους ζητά συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις -και ειδικότερα, να δημιουργηθεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε κάθε φορά που θα γίνεται περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή να περνά από την έγκριση και του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η απάντηση από το ΔΝΤ

Ο Πολ Τόμσεν από την πλευρά του προειδοποίησε ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία που να ικανοποιεί το Ταμείο, μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Η βασική διαφωνία Γερμανίας (κυρίως)-ΔΝΤ παραμένει το πόσο αυτόματος θα είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, ενώ υπάρχουν και άλλες, όπως πχ. τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Καμπανάκι» από το EuroWorking Group στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Αθήνα να επισπεύσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων έστειλε το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group (EWG), καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.



Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/oikonomia/megalonei-to-chasma-germanias-kai-dnt-gia-to-elliniko-chreos/#ixzz5FYGcH7e8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου