Τετάρτη, Μαΐου 23, 2018

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: Η ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΥΣΤΗΜΑ"





Σαφέστατα η πράξη ξυλοδαρμού του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, πρέπει να καταδικασθεί και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη. Όμως…Πόσο ειλικρινής και ανιδιοτελής, είναι η ομόφωνη κραυγή των πολιτικών κομμάτων, ιδίως απέναντι στην αποτρόπαια, φασιστική, ακραία αυτή πράξη;

Δεν είναι απαραίτητο.....
"η καταδίκη μεν …αλλά" να είναι επικίνδυνη για την Δημοκρατία. Τα αλλά υπενθυμίζουν καταστάσεις, διατηρούν ισορροπίες και δεν υποσκάπτουν τα θεμέλια του πολιτεύματος. Αντιθέτως οι υπερβολικές αντιδράσεις, πέρα από την καταδίκη- που και απαραίτητη και απόλυτα λογική είναι- μπορούν να οδηγήσουν σε άλλο είδος εκφασισμού…

Με απλά λόγια, όσο κι αν αυτό προκαλεί, πόσες δυνατότητες έχουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες και δεν αναφερόμαστε στα ακραία στοιχεία και μόνον, σε μία ευνομούμενη Δημοκρατία, να απαντήσουν στα όσα οι μεγαλοσχήμονες κάθε φορά λένε, υπογραμμίζουν, κατηγορούν;

Σαφώς, όπως έχει επισημανθεί κατά καιρούς, με δεκάδες δημοσιεύματα, ο κ. Μπουτάρης έχει τις δικές του αποψεις, για την ονομασία των Σκοπίων, για τις αποτρόπαιες πράξεις του Κεμάλ Ατατούρκ, για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και γενικότερα για την πολιτική κατάσταση και τους πολιτικούς.

Και μάλιστα αυτές οι εκφράσεις, δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν μέσα στα λογικά πλαίσια της καλόπιστης κριτικής, ούτε καν εντός των πλαισίων της ελεύθερης, αλλά με πολιτικό και πολιτισμένο στίγμα έκφρασης άποψης…Το αντίθετο…Δεν μπορείς ούτε καν να υπονοείς, ότι "χεστ…ες" για το το έχει κάνει ο Κεμάλ Ατατούρκ στους πόντιους, όταν ολόκληρες οικογένειες έχουν ξεκληριστεί κι ένας πολιτισμός βιάστηκε..

Ωστόσο τις απόψεις αυτές ο κ. Μπουτάρης, τις έχει εκφράσει με την "μαγκιά" και ψυχρότητα, θα προσθέταμε που τον διακρίνει. Καλά κάνει.

Πόσες δυνατότητες, για το ίδιο δυναμική απάντηση, δίνει η καθημερινή Δημοκρατία, μέσα σε αυτήν ειδικά την οικονομική εξαθλίωση, στους έχοντες αντίθετη άποψη, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητο να διακατέχονται από ακραία ρητορική και φασιστική νοοτροπία; Καμμία.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά οι κατήγοροι δεν απομονώνουν την αποτρόπαια πράξη του τραμπουκισμού αλλά την τοποθετούν στο ίδιο κάδρο με τις πατριωτικές ιδέες των διαμαρτυρομένων, αλλά όχι τραμπούκων. Επιχειρούν δηλαδή, να διαμορφώσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, όχι απέναντι στους τρομοκράτες τραμπούκους, αλλά σε όλο τον πληθυσμό, που θα είχε αντίθετες απόψεις από αυτές του κ. Μπουτάρη…

Μπορεί να ασκείται κριτική στον κ. Μπουτάρη, για τις δηλώσεις του, αλλά σαφώς οι διαμαρτυρίες για τα όσα λέει,  δεν έχουν την ίδια απήχηση, με την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων του. Γιατί απλούστατα το σύστημα, δεν τις αφήνει να ακουστούν.

Έτσι κατά την ταπεινή μας άποψη, δικαιολογείται ως ένα βαθμό και η γενικευμένη αντίδραση του συστήματος στους τραμπουκισμούς εναντίον του, καθώς…η επέκταση ενός τέτοιου φαινομένου, θα στοχοποιούσε πολλούς (προς Θεού η προτροπή σε τέτοιες ακραίες αδικαιολόγητες πράξεις, μακρυά από εμάς). Ωστόσο το σύστημα, "εκδικείται" ό,τι δεν μπορεί να κατευθύνει. Απλή αρχή, της αστικής Δημοκρατίας.

Τα συστημικά μέσα φιμώνουν τον απλό πολίτη, που θα' θελε να περιλούσει με τις ίδιες εκφράσεις τον κ. Μπουτάρη, όταν αυτός υπογραμμίζει τις απόψεις του για το οποιοδήποτε μείζον θέμα εθνικό ή άλλο…Δεν έχει όμως την δυνατότητα ….

Η Δικαιοσύνη, επιθυμεί να προστατεύσει αυτήν την ελευθερία του λόγου των πολιτών, απέναντι στα οργανωμένα κόμματα και τις παραμέτρους τους, όπως είναι ο τύπος. Την αφήνουν; Την λοιδορούν σε κάθε απόφασή της, που δεν τους αρέσει, δεν την αφήνουν να σταθεί ως πυλώνας της Δημοκρατίας ούτε λεπτό.

Άρα τι απομένει στον πολίτη;

Τέτοιες πράξεις αποτρόπαιες πραγματικά και τραμπουκισμοί δεν επιτρέπονται ούτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο οποιοδήποτε φίμωμα.

Καλό θα ήταν όμως, να σκεφθούμε και λίγο την απόγνωση των "φιμωμένων" όχι φυσικά των ακραίων στοιχείων…

Όχι για να δικαιολογήσουμε τις αποτρόπαιες και καταδικαστέες πράξεις τους, αλλά για να λειτουργήσει και…. λίγο η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη ανεπηρέαστη.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου