Σάββατο, Μαρτίου 03, 2018

Σάββας Καλεντερίδης: Αν η Ελλάδα δεν ανακαλύψει τη στρατηγική, θα πάψει να υπάρχει


Οι Οθωμανοί, εκτός από τα φορολογικά κατάστιχα, που ήταν η «ραχοκοκαλιά» της γραφειοκρατίας της Αυτοκρατορίας της 
Κωνσταντινούπολης, υιοθέτησαν και την υψηλή στρατηγική της, την οποία ενίσχυσαν με ένα σημαντικό στοιχείο, αυτό της στρατιωτικής ισχύος, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τουρκομανικών φύλων που είχαν εισβάλει στην Ανατολία στις αρχές της 2ης χιλιετίας. 

Αυτή την υψηλή στρατηγική κληρονόμησε η Τουρκία, μετά την ίδρυσή της το 1923, από την οποία εμφορείται η τουρκική κρατική, διπλωματική, πολιτική και στρατιωτική γραφειοκρατία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.


Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η Ελλάδα ως κράτος αποτελεί ένα φαινόμενο ιδιαίτερης πολυεξάρτησης από εξωτερικά και εσωτερικά συμφέροντα με έντονα χαρακτηριστικά εσωστρέφειας, που δεν της επιτρέπουν να «σηκώσει το κεφάλι» και να αντικρίσει τον ορίζοντα, να δει τις επερχόμενες εξελίξεις και με βάση αυτές να χαράξει μια στρατηγική αν όχι των επομένων δεκαετιών, τουλάχιστον των επομένων ετών.

Χωρίς υπερβολή, οι κυβερνώντες άγονται και φέρονται από τις κρυφές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις και χαράσσουν πολιτική (αν μπορεί να το ονομάσει κανείς έτσι αυτό το πράγμα) για τις επόμενες μέρες και βδομάδες, άντε μήνες. Η μόνη στρατηγική που χαράσσουν είναι αυτή που θα τους επιτρέψει αν κερδίσουν τις επόμενες εκλογές – όπως επιβάλλει δηλαδή η εξουσιομανία, που είναι η χειρότερη ασθένεια της πατρίδας μας.

Η Τουρκία, λοιπόν, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας απέκτησε ένα στρατηγικό σχέδιο με τίτλο «2023 – Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας», το οποίο συντάχθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Τουρκίας-Ασίας» (TASAM), που λειτουργεί με την υποστήριξη της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Πριν καν δημοσιοποιηθεί, το συγκεκριμένο σχέδιο «έπεσε» στα χέρια μου και το μελέτησα, ζητώντας να το μελετήσουν και να παρακολουθούν την εξέλιξή του αρμόδιοι φορείς του ελληνικού κράτους.


Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε επίσημα το 2009 και δημιουργήθηκε ειδική γραμματεία για την παρακολούθηση της υλοποίησής του, ενώ ιδρύθηκαν και γραμματείς σε κάθε έναν από τους 81 νομούς της Τουρκίας, για τον συντονισμό με τις διάφορες υπηρεσίες και την παρακολούθηση της πορείας της υλοποίησής του.

Ο πρόεδρος του TASAM Σουλεϊμάν Σενσόι είχε δηλώσει τότε: «Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ορισμένα σημαντικά άλματα τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Πρέπει να πιάσει στόχους που έχουν καθοριστεί στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της εσωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Όμως αυτό θα καταστεί δυνατό αν επεξεργαστούμε επιμέρους στρατηγικές που θα καθοριστούν με βάση την αποστολή και τους στόχους, και όλες οι υπηρεσίες του κράτους αλλά και οι φορείς της κοινωνίας επικεντρωθούν στις στρατηγικές αυτές και τις εφαρμόσουν σε απόλυτο συντονισμό, ξεπερνώντας τα υφιστάμενα προβλήματα».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος στρατηγιστής, ο συνάδελφος του Καρανίκα, ο οποίος σημειωτέον είναι βασική επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι το πρόγραμμα «2023 – Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας» σχεδιάστηκε με βάση τις στρατηγικές εκτιμήσεις για την πορεία των διεθνών σχέσεων και προβλέπεται να υλοποιηθεί παράλληλα με τις παγκόσμιες εξελίξεις, στις οποίες η Τουρκία θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είπε συγκεκριμένα: «η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να λάβει η Τουρκία τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το 2023, που είναι η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας».


Αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου της Τουρκίας 500 σελίδων είχα μελετήσει και μεταφράσει στις αρχές του 21ου αιώνα, προτείνοντας στο ελληνικό κράτος να το μελετήσει.

Το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια το βλέπουμε σε επίπεδο αριθμών.

Η Τουρκία κινείται με βάση στρατηγικό σχέδιο και σε κάποιον βαθμό πετυχαίνει τους στόχους που θέτει. Και αν δεν είχε να ασχολείται και να καταναλώνει τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για να «διαχειριστεί» το Κουρδικό, η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα αυτά τα δέκα χρόνια που η Τουρκία κινείται με βάση το «2023 – Η στρατηγική αποστολή της Τουρκίας», κινείται με βάση ένα στρατηγικό σχέδιο, αυτό της καταστροφής της πατρίδας μας.

Οι πολιτικοί της, δύο φορές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αντί να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την κρίση, έκαναν πολιτικά πραξικοπήματα και ο ένας με το «λεφτά υπάρχουν» και ο άλλος με το «θα καταργήσω τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο» οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.

Δεν δίνουμε κανένα συγχωροχάρτι στους προηγούμενους, όμως τέτοια εξουσιομανία και τόσος αμοραλισμός δεν εμφανίστηκε ποτέ στη νεότερη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.

Ας ελπίσουμε κάποιοι υπεύθυνοι Έλληνες να διαβάσουν αυτό το άρθρο, γιατί μόνο μέσα από μια νέα νοοτροπία μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλιώς θα χαθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου