Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2018

«Βόμβα» στα θεμέλια της ΝΔ βάζει το Σκοπιανό – Ζητούμενο η ενότητα




Από τη σύνθετη ονομασία, στην άλλη… συγκυρία
Η πορεία προς τον εθνολαϊκισμό και οι αντιδράσεις Καραμανλικών και φιλελεύθερων
Η Ντόρα περιμένει στη «γωνία»
Στενεύουν τα περιθώρια απόδρασης Μητσοτάκη από το Σκοπιανό....

Ως «χύτρα που βράζει» μοιάζει το εσωτερικό της ΝΔ το τελευταίο διάστημα μετά την επανεκκίνηση των συνομιλιών σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αυτοτοποθετείται στην «Προκρούστειο κλίνη» στην προσπάθειά του να κρύψει κάτω από το «χαλί» τη μεγάλη διάσταση απόψεων στην Πειραιώς.


Από τη σύνθετη ονομασία, στην άλλη… συγκυρία


Η δυσκολία του προέδρου της ΝΔ να διαχειριστεί στο εσωτερικό του το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, φάνηκε από τις πρώτες ημέρες που το θέμα μπήκε στη «σφαίρα» της επικαιρότητας, όταν ο κ. Μητσοτάκης απέφευγε να τοποθετηθεί για τη θέση της ΝΔ, η οποία χαράχθηκε επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι. Οι πιέσεις, ωστόσο, που δέχθηκε τον ανάγκασαν να ανοίξει τα «χαρτιά» του ξεκαθαρίζοντας σε δημοσιογράφους πως «η θέση της ΝΔ για το ονοματολογικό είναι καθαρή: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».


Έκτοτε, η θέση της ΝΔ έπαψε να είναι «καθαρή», καθώς ημέρα με την ημέρα ο κ. Μητσοτάκης παραδιδόταν ολοένα και περισσότερα στηνακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, στην οποία δεν «περνούσε» η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής έγινε πια ξεκάθαρο πως υπέκυψε στους «σκληρούς».



Η πορεία προς τον εθνολαϊκισμό και οι αντιδράσεις Καραμανλικών και φιλελεύθερων

Ωστόσο, από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνέςεντός των τειχών της «γαλάζιας Ιερουσαλήμ» οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη νέα γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πορεία του προς τον εθνολαϊκισμό. Συνοδοιπόρος στην πορεία του αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μετά την ανάληψη της αντιπροεδρίας, κινήθηκε σε δύο μέτωπα: το εσωκομματικό (πλέον διαθέτει ισχυρό μηχανισμό στη ΝΔ) και αυτό των ιδεών, όπου πλέον είναι ξεκάθαρη η ιδεολογική του ηγεμονία εντός του κόμματος.

Η ροπή προς την ακροδεξιά πτέρυγα, όμως, δεν έμεινε αναπάντητη, με την πρώτη «σφαίρα» να έρχεται από έναν εκ των στενότερων συνεργατών του Κώστα Καραμανλή, τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος με μιαανάρτηση – «φωτιά» έβαλε στο στόχαστρό του τον Άδωνη Γεωργιάδη, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο κι ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ η οποία έχει παραδοθεί στις «ορέξεις» του αντιπροέδρου της.

Σειρά είχε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των συλλαλητηρίων, ενώ τόνισε παράλληλα πως «υπήρχε ένα πλαίσιο στο Βουκουρέστι που μπορεί να αποδεχόταν τη σύνθετη ονομασία, αλλά σ’ αυτό το πλαίσιο υπήρχε το erga omnes, που σήμαινε αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας, και υπήρχε και η απόσυρση του αλυτρωτισμού συνολικά».

Η υποχωρητικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ακροδεξιές φωνές της ΝΔ προκάλεσαν και την αντίδραση της φιλελεύθερης πτέρυγας, με έναν εκ των κύριων εκφραστής της, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της σύνθετης ονομασίας, τονίζοντας ότι «αυτή είναι πραγματικότητα, αυτή είναι η διπλωματικά εφικτή λύση». Οι γνωρίζοντες τη «γαλάζια ανθρωπογεωγραφία» ξέρουν ότι το εν λόγω πρόσωπο μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς πρόσκειται παραδοσιακά στους Μητσοτακικούς, ενώ πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Ντόρας Μπακογιάννη.

Τελευταία και «καλύτερη» -για την ώρα- η αδερφή του προέδρου της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σήμερα, Τετάρτη διαχωρίζοντας τη θέση της από τον Άδωνη Γεωργιάδη και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘Μακεδονία’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα».

Το «άδειασμα» της κ. Μπακογιάννη στον αδερφό της, μάλιστα, δεν ήταν το πρώτο και δεν φαίνεται να είναι ούτε το τελευταίο, καθώς στις σχέσεις των δύο προσώπων επικρατούν… πολικές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να «κόψει» την ίδια αλλά και τον γιο της Κώστα από ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνησης της ΝΔ.

Συνοψίζοντας, η ενότητα της ΝΔ μοιάζει πια να είναι το ζητούμενο κι όχι το δεδομένο, ενώ το μέλλον προμηνύεται ιδιαίτερα εκρηκτικό, κρίνοντας από το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Σκοπιανό έχουν «δρόμο» ακόμα, ενώ παράλληλα τα στελέχη της ΝΔ, εκφράζονται δημοσίως το ένα μετά το άλλο, στενεύοντας ακόμα περισσότερο τα περιθώρια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδράσει από το ζήτημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου