Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2018

Με το βλέμμα στον ουρανό – Γεμάτο σπάνια αστρονομικά φαινόμενα του 2018





Ακόμα και οι λευκοί πόλοι του Άρη θα είναι ορατοί από τη Γη με απλά οικιακά τηλεσκόπια

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Το 2018 προβλέπεται να είναι, μεταξύ των άλλων, και μια από τις χρονιές που τα αστρονομικά φαινόμενα θα μας κάνουν να σηκώσουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό πολλές φορές....

Μερικά από τα σπανιότερα αστρονομικά φαινόμενα πρόκειται να συμβούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες και με την αφορμή της αλλαγής του χρόνου σήμερα αναδεικνύουμε – με χρονική σειρά – τα οκτώ σπουδαιότερα φαινόμενα που θα μας βγάλουν στο «αστρικό κυνήγι».




31 Ιανουαρίου: Ολική Έκλειψη «Μπλε» υπερ-Σελήνης (Super Blue Moon Eclipse)

Η νέα χρονιά θα μας δώσει την ευκαιρία να γίνουμε δύο φορές μάρτυρες ενός από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα: της ολικής έκλειψης σελήνης. Η πρώτη ευκαιρία θα μας δοθεί στις 31 Ιανουαρίου, όταν η σκιά της Γης θα καλύψει το φεγγάρι καθώς ο πλανήτης μας θα κινείται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη.Έκλειψη Σελήνης από τη Β. Καλιφόρνια, 2015. Πηγή: imgur

Το ακόμα σπανιότερο φαινόμενο όμως είναι η πανσέληνος εκείνης της ημέρας τυχαίνει να πρόκειται για υπερσελήνη αφού η τροχιά της Σελήνης θα περνάει σχετικά κοντά από τη Γη με αποτέλεσμα να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη απ’ ό,τι συνήθως.

Μάλιστα θα πρόκειται και για το λεγόμενο «μπλε φεγγάρι (blue moon)», μιας και η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα είναι η δεύτερη πανσέληνος του μήνα.

Δυστυχώς το συγκεκριμένο φαινόμενο δε θα το απολαύσουμε στην Ελλάδα, καθώς θα είναι ορατό από τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αλάσκα, τον Δυτικό Καναδά, την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Χαβάη, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ιαπωνία.

7-8 Μαρτίου: Η παρέλαση των πλανητών

Όσοι συνηθίζουν να ξυπνούν νωρίς θα έχουν την ευκαιρία να δουν κατα τις πρώτες πρωινές ώρες των πρώτων ημερών του Μάρτη, τρεις πλανήτες να ευθυγραμμίζονται, καθώς ο Κρόνος, ο Άρης και ο Δίας θα φαίνονται σαν να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο στον ουρανό.



Στις 7 Μαρτίου το φεγγάρι θα μοιάζει να «επισκέπτεται» τους τρεις ευθυγραμμισμένους πλανήτες, ενώ στις 8 Μαρτίου θα «τοποθετηθεί» ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

15 Ιουλίου: Η Σελήνη συναντά την Αφροδίτη

Αν και η Σελήνη θα φαίνεται ισχνή εκείνες τις ημέρες από τη Γη, στις 15 Ιουλίου, την ουράνια παράσταση θα κλέψει η εξαιρετικά στενή επαφή της Σελήνης με την Αφροδίτη.Η «συνάντηση» Σελήνης –
Αφροδίτης τον Ιανουάριο του 2017. Πηγή: earthsky.org

Όσοι παρατηρήσουν το φαινόμενο από τη Β. Αμερική θα είναι πιο τυχεροί καθώς θα το δουν στην ολότητά του. Οι δύο πλανήτες θα απέχουν λιγότερο από 1,6 μοίρες, που αντιστοιχούν σε τρεις σεληνιακούς δίσκους.

27 Ιουλίου: Ολική έκλειψη ΣελήνηςΟι εικόνες της έκλειψης της Σελήνης από τον Αττικό ουρανό, το καλοκαίρι του 2017, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Πηγή: The Telegraph

Η δεύτερη ολική σεληνιακή έκλειψη της χρονιάς θα γίνει το καλοκαίρι του 2018 και αυτή τη φορά οι τυχεροί που θα τη δουν θα είναι οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Ασίας. Όμως δυστυχώς εκείνες τις ημέρες η Σελήνη θα βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα η έκλειψη να είναι και η μικρότερη της χρονιάς. Πάντως η Σελήνη πρόκειται να περάσει μέσα από το σκοτεινότερο μέρος της γήινης σκιάς, με αποτέλεσμα η έκλειψη να προβλέπεται έντονη.

27 Ιουλίου: Ο Άρης φοράει τα καλά του

Την ίδια ημέρα με τη δεύτερη ολική έκλειψη ο Άρης θα φανεί να περνάει δίπλα από τη Σελήνη, την ίδια στιγμή που θα πλησιάζει και το ανώτατο σημείο ορατότητας από τη Γη για το 2018. Ο Άρης τη νύχτα εκείνη θα φαίνεται σαν ένα εξαιρετικά φωτεινό πορτοκαλί άστρο.Οι λευκοί πόλοι του Άρη θα είναι ορατοί απο τη Γη. Πηγή: Phys.org

Ο Κόκκινος Πλανήτης φέτος θα βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στη Γη με τη στιγμή μεγαλύτερης εγγύτητας να συμβαίνει στις 31 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρης θα φαίνεται στη μεγαλύτερη και φωτεινότερη φάση του από το 2003, ενώ θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά μας το μακρινό 2035.

Ο Άρης θα είναι εντυπωσιακός ακόμα και με γυμνό μάτι, όμως όσοι έχουν απλά οικιακά τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δουν τα διαφορετικά τοπία της επιφάνειας του Άρη όπως τους λευκούς του πόλους αλλά και τις σκούρες ηφαιστειακές πεδιάδες.

11 Αυγούστου: Μερική έκλειψη Ηλίου

Το πρωί της 11ης Αυγούστου, μια μερική έκλειψη ηλίου θα καλημερίσει τη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Ευρώπη, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία και τη Βόρεια Ασία.Έκλειψη Ηλίου από το Νέο Μεξικό. Πηγή: National Geographic

Το πόσο καλή εικόνα θα έχει κανείς από το καλοκαιρινό παιχνίδισμα του Ήλιου θα εξαρτηθεί από την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες πάντως αναμένεται να έρθουν από τη Ρωσία και περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, όπως την πόλη του Χαρμπίν, όπου το φεγγάρι θα καλύψει το 37% του ήλιου.

12-13 Αυγούστου: Πιστές στο ραντεβού οι Περσείδες

Η αστρική «βροχή» που κάνει ερωτευμένους και ονειροπόλους να στρέφουν τα μάτια ψηλά, κάθε καλοκαίρι, δε θα λείψει και το 2018. Οι Περσείδες στο απόγειό τους συνήθως παράγουν περίπου 60 «διάτοντες αστέρες» ανά ώρα.Περσείδες στα Μετέωρα. Πηγή: National Geographic

Φέτος η βροχή των Περσείδων προβλέπεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς εκείνες τις ημέρες το φεγγάρι δε θα είναι «γεμάτο» και άρα ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, διευκολύνοντας τη θέαση.

Το Βόρειο Ημισφαίριο θα βρίσκεται στην ιδανικότερη θέση για να θεαθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το φαινόμενο.

12 Δεκεμβρίου: Συνάντηση με έναν Κομήτη

Αν επιβεβαιωθούν οι αρχικοί υπολογισμοί, ο κομήτης 46P/Wirtanenμπορεί να είναι τόσο φωτεινός τον Δεκέμβριο που θα μπορεί εύκολα εντοπιστεί με γυμνό μάτι. Αν πράγματι καταφέρει να γίνει ορατός με γυμνό μάτι, θα πρόκειται για τον φωτεινότερο κομήτη που θα έχει θεαθεί από το Βόρειο Ημισφαίριο για περισσότερα από πέντε χρόνια. Ο κομήτης θα βρεθεί στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο στις 12 Δεκεμβρίου καθώς θα ταξιδεύει δια μέσου του φωτεινού χειμερινού αστερισμού του Ταύρου.

Ο κομήτης ISON διασχίζοντας το διάστημα στην πορεία του προς τον Ήλιο. Πηγή: NASA

Μόλις τέσσερις ημέρες αφού περάσει γύρω από τον Ήλιο, ο κομήτης θα κάνει και το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, πλησιάζοντάς την στα 7,2 εκατομ. μίλια, πριν συνεχίσει την πορεία του έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Εκείνες τις ημέρες ο κομήτης θα φαίνεται εύκολα από τη Γη καθώς θα περνάει μέσα από τα συμπλέγματα των Πλειάδων και των Υάδων.

Πηγή: National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου