Ιανουάριος

Η πρώτη «μεγάλη» είδηση του 2017 ήρθε στις 5/1 όταν σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη συνελήφθη η Πόλα Ρούπα που καταζητούνταν από τις Αρχές ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Στις 20/1 ανακοινώθηκε ο ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στο θρυλικό All Star Game του NBA. Ο Αντετοκούνμπο έλαβε 1.604.463 ψήφους και το επίτευγμά του θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την προσωπική του καριέρα, αλλά για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.



Αρνήθηκε ο Άρειος Πάγος στις 26/1 την έκδοση των οχτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση δημιούργησε διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έθεσε δημόσια το ζήτημα στην επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ανακοίνωσε στις 28/1 την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Όπως επισημάνθηκε, ο ΔΟΛ «στερείται κάθε
διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει».

Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του αγαπημένου καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαηδόνη, στις 7/2. Ο γνωστός καλλιτέχνης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα με την υγεία του και παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, αλλά και τους αμέτρητους θαυμαστές του.


Στη φυλακή οδηγήθηκαν στις 8/2 τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση των εταιριών Energa – HellasPower, μεταξύ αυτών και ο Αριστείδης Φλώρος. Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 21 έτη για μη απόδοση φόρων.

Με μία εμβληματική γιορτή, παραδόθηκε στις 23/2 στον ελληνικό λαό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα μνημειώδες έργο-πνοή για την Αττική, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στις 26/2 η ελληνική κοινή γνώμη «πάγωσε» στο άκουσμα της είδησης του τραγικού τροχαίου ατυχήματος στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όταν ο οδηγός μιας Πόρσε έχασε τον έλεγχο και «καρφώθηκε» στις τουαλέτες της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα μεταξύ των οποίων και ένα τρίχρονο παιδί.

Δολοφονημένος βρέθηκε τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου ένας ιερέας μέσα στο σπίτι του στον Γέρακα. Ο άτυχος ιερέας ήταν δεμένος χειροπόδαρα με κορδόνι, ενώ το πρόσωπό του ήταν σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Μάρτιος


Την δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τα μεγάλα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας που απασχολούν την πολιτική συζήτηση ανακοίνωσε στις 17/3 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πολιτικός σάλος ξέσπασε τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα, όταν στις 21/3 ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «οι χώρες του Νότου ξόδεψαν λεφτά σε αλκοόλ και γυναίκες». Η δήλωση του Ντάισελμπλουμ είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που απαίτησαν από τον πρόεδρο του Eurogroup να ανακαλέσει.

Αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου στις 23/3. Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο δημόσιο απαλλάσσοντας από όλες τις κατηγορίες και τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο. Η ΝΔ έκανε λόγο για δικαίωση της κυβέρνησης Καραμανλή.Οι κατηγορούμενοι ιερείς αποχωρούν από τον χώρο του Εφετείου Αθηνών

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά στον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου, στις 29/3 για το αδίκημα της δυσφήμισης. Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον του ο πρώην διευθυντής Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Στρόμπλος, κατηγορώντας τον ότι τον δυσφήμισε όταν έκανε λόγο για «αλχημείες».

Στα τέλη του Μάρτη, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πολύκροτη υπόθεση των φραουλοχώραφων στη Μανωλάδα. Στις 30/3 το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας αναφέροντας ότι το κράτος απέτυχε να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα.Αλλοδαποί εργάτες γης μαζεύουν φράουλες στα χωράφια της Μανωλάδας

Δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον ενός φοιτητή που επέστρεφε σπίτι του σημειώθηκε στην Αθήνα στις 31/3. Τα μέλη της ΧΑ ξυλοκόπησαν τον 20χρονο φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, αφήνοντάς τον λιπόθυμο. Την 1/4, ο Χρήστος Ζέρβας, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΧΑ(υποψήφιος βουλευτής στην Άρτα, γραμματέας στην Τοπική
Οργάνωση Αμπελοκήπων), ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους βασικούς δράστες του ξυλοδαρμού του Λάζαρη.

Απρίλιος


Στις 5/4, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Το δικαστήριο, με πλειοψηφία τριών προς δύο, έκανε δεκτή την αίτηση του πρώην υπουργού, δίνοντας αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής των είκοσι ετών με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 200.000 ευρώ, ωστόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος παρέμεινε στη φυλακή για άλλον ένα μήνα καθώς δεν μπορούσε να καλύψει το ποσό της εγγύησης.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Fraport, στις 14/4. Η Fraport κατέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ 1,23 δισεκ. ευρώ για να αναλάβει τη λειτουργία τη συντήρηση και την ανάπτυξη των αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η είδηση της πτώσης ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή της Ελασσόνας, στις 19/4 απασχόλησε έντονα την ειδησεογραφία του Μαρτίου. Από την πτώση του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων: ο Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.Νεκρά ανασύρθηκαν τέσσερα στελέχη του Ε.Σ.

Στις 21/4, το ελληνικό θέατρο βυθίστηκε στο πένθος όταν έγινε γνωστό ότι «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία μόλις 66 ετών ο μεγάλος και δημοφιλής ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Το νομοσχέδιο για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων» ψηφίστηκε στις 28/4 δίνοντας τη δυνατότητα ορθολογικής ρύθμισης των συνολικών
οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Μάιος


Στις 4/5 το πανελλήνιο συγκλονίζεται από την υπόθεση βιασμού 22χρονης φοιτήτριας
από 52χρονο στη Δάφνη. Η κοπέλα βρέθηκε γυμνή, δεμένη και φιμωμένη σε δωμάτιο, με μια κάμερα στερεωμένη στο κεφάλι της και κρατήθηκε όμηρος του 52χρονου για τουλάχιστον 24 ώρες. Στο δωμάτιο ήταν τοποθετημένες και κάμερες οι οποίες κατέγραφαν το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας.

Την ίδια ημέρα ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέβαλε την εγγύηση των 200.000 ευρώ και αποφυλακίστηκε, σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί έναν μήνα νωρίτερα.Ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαιρετά από το σπίτι του στο Χαλάνδρι

Τη νύχτα της 13/5 μια αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε στο Άδενδρο, με τον τραγικό απολογισμό του ατυχήματος να ανέρχεται στους τρεις νεκρούς.Η αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα της 25/5 ένα τρομοδέμα με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, εκρήγνυται μέσα στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Αθήνας. Ο Λουκάς Παπαδήμος τραυματίστηκε από τα θραύσματα και παρέμεινε νοσηλευόμενος για αρκετές ημέρες.

Στο αρχείο τέθηκε στις 26/5 η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της, Γιώργου Γεωργίου. Η υπόθεση αφορούσε την υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και είχε αποτελέσει αιτία ισχυρών πολιτικών αντεγκλήσεων τους προηγούμενους μήνες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Μάιος «έκλεισε» με την είδηση του θανάτου του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών στις 29/5. «Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη εκείνη την ημέρα.Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει χώμα στον τάφο του πατέρα του, μαζί με την αδελφή του, Ντόρα

Ιούνιος


Στις 7/6 γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης με την απόφαση για τη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ. για 13 χρόνια. Η απόφαση του δικαστηρίου επικύρωσε το παράλογο μιας υπόθεσης με ανυπόστατη κατηγορία, αλλά και με ανύπαρκτα στοιχεία. Ένα μήνα αργότερα, στις 17/7, η Ηριάννα Β.Λ. κατέθεσε αίτηση αναστολής της ποινής η οποία απορρίφθηκε ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 11χρονο αγοράκι στο 6ο δημοτικό σχολείο στο Μενίδι, στις 9/6 την ώρα της σχολικής γιορτής. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το παιδί έφερε τραύμα στο κεφάλι από «αδέσποτη σφαίρα». Μια ημέρα αργότερα, ένας 23χρονος Ρομά ομολόγησε ότι πυροβόλησε με καραμπίνα. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια στην περιοχή μεταξύ των κατοίκων.Επεισόδια στο Μενίδι

Μια 57χρονη γυναίκα σκοτώθηκε στη Μυτιλήνη στις 12/6 ύστερα απόισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1R που ταρακούνησε το νησί. Ο σεισμός έγινε στις 15.28 το μεσημέρι και ισοπέδωσε το χωριό Βρισά, όπου το 80% των σπιτιών καταστράφηκε ολοκληρωτικά.


Μια σημαντική σελίδα για την ελληνική οικονομία γράφτηκε στις 15/6 με τη συμφωνία στο Eurogroup για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης. Στην απόφαση του Eurogroup περιλαμβανόταν η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η εκταμίευση μιας δόσης ύψους 8,5 δισεκ. ευρώ, αλλά και το περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Στις 19/6 το Καλλιμάρμαρο στάδιο στην Αθήνα γέμισε από χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν για να ακούσουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Για πρώτη φορά στην ιστορία 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας σχημάτισαν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας απέδωσε μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού.



Η πτώση ενός ψεκαστικού ελικοπτέρου στον υγροβιότοπο του Σχοινιά στις 23/6, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο από τους τρεις επιβαίνοντες. Από τη συντριβή του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους ο πιλότος, Δημήτρης Πρέντζας και ο φύλακας του κωπηλατοδρομίου, Χριστόφορος Βουλγαρέλης.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, με το όνομα HELLAS SAT 3 και τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, εκτοξεύτηκε στις 29/6 από το ευρωπαϊκό κέντρο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. O δορυφόρος θα τέθηκε στην τελική γεωστατική τροχιά του περίπου πέντε μέρες μετά την εκτόξευσή του.


Ιούλιος


Πυρκαγιές ξέσπασαν σε αρκετά σημεία της χώρας στις αρχές του Ιούλη, με την ανατολική Μάνη να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» στις 3/7, όπου αρκετά σπίτια υπέστησαν ζημιές. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό για την κατάσβεση πυρκαγιών σε Κρήτη, Φθιώτιδα, Μαραθώνα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Μέγαρα και Πάτρα.

Εικόνα από τα αποτελέσματα της φωτιάς στην Ανατολική Μάνη

Στις 6/7 το ΕΣΡ αποφάσισε τελικά ότι οι τηλεοπτικές άδειες που θα διατεθούν θα είναι τελικά επτά. Το ΕΣΡ, έπειτα από μακρά έκτακτη συνεδρίαση, κατέληξε στον αριθμό των αδειών και ενημέρωσε σχετικά, στη συνέχεια, τον αρμόδιο υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά.

Αθώο έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Kακουργημάτων, με πλειοψηφία 3 προς 2, τον Τάσο Θεοφίλου, στις 7/7 για την υπόθεση της ληστείας της Πάρου για την οποία σε πρώτο βαθμό ο αναρχικός είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.

Ο Τάσος Θεοφίλου στα δικαστήρια πριν αθωωθεί

Αμετάβλητη, παρέμεινε η ποινή των τεσσάρων ετών που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι δικάστηκαν για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του έτους 2010. Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ελήφθη στις 12/7.

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και πολλές ζημιές σε κτίρια ήταν ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στις 21/7στο νησί της Κω. Ο φονικός σεισμός είχε μέγεθος 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε εδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών στην πόλη του νησιού, καθώς και στις γύρω περιοχές.Σημαντικές ζημιές στο λιμάνι της Κω

Στις 24/7 η Ελλάδα «βγήκε» και πάλι στις αγορές, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών το Ελληνικό Δημόσιο προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε στις 28/7 ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και συγκεκριμένα για το σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens και τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων (περίπου 230.000 ευρώ). Ο κ. Μαντέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή.

Αύγουστος

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε την 1/8 το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ανδρέα Γεωργίου διότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων που αφορούσαν στο έλλειμμα του 2009 και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό επιβάλλοντάς του την ανώτατη ποινή.

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε στις 6/8 το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα
του Λονδίνου κερδίζοντας με άλμα στα 4.91 μέτρα και σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Η Κατερίνα Στεφανίδη περνάει 4.91 μέτρα κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο

Στις 8/8 το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο ύστερα από τον θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας του λεγόμενου «Νέου Κύματος», Αρλέτας σε ηλικία 72 ετών.


Καταστροφικές πυρκαγιές στα Κύθηρα, την Ανατολική Αττική (Κάλαμο,
Βαρνάβα, Γραμματικό) και τη Ζάκυνθο ξέσπασαν τον Αύγουστο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν τα Κύθηρα μετά την ανεξέλεγκτη καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4/8. H φωτιά έκαψε συνολικά 20.000 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων στο νησί. Τα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Αττική έκαιγαν από τις 13 έως τις 15/8 είχαν πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που ο καπνός είχε φτάσει μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Το μέγεθος της καταστροφής σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Γραμματικό ήταν τεράστιο, με σπίτια και περιουσίες να έχουν γίνει στάχτες. Ανυπολόγιστη ήταν και η οικολογική καταστροφή αφού κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Μεγάλες φωτιές ξέσπασαν και στη Ζάκυνθοαπό τις 12 έως τις 15/08 με το νησί να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Στιγμιότυπο από την προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 18/8, η ηθοποιός Ζωή Λάσκαρη σε ηλικία 73 ετών. Η ηθοποιός βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη. Η Ζωή Λάσκαρη πέθανε στον ύπνο της από ανακοπή καρδιάς.

Σεπτέμβριος

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα μας στις 7/9. Το σύνολο της παρουσίας του κ. Μακρόν στην Αθήνα συνέκλινε στην κατεύθυνση της στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την πορεία ανάκαμψής της, και της γαλλικής στήριξης στον δρόμο της χώρας για την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.



Από το ετήσιο βήμα της ΔΕΘ στις 10/9 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το κυβερνητικό σχέδιο για την ελάφρυνση των κατώτερων στρωμάτων μέσω της χορήγησης του κοινωνικού μερίσματοςπρος τα πιο αδύναμα στρώματα.

O Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από τις πρωτοφανείς εικόνες ρύπανσηςτου Σαρωνικού που έκαναν τον γύρο του κόσμου όταν στις 10/9 το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σαλαμίνας. Η ρύπανση που προκλήθηκε έφτασε στις ακτές της Αττικής με τον κρατικό μηχανισμό να κινητοποιείται, αλλά και το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει κατακόρυφα σχετικά με τις ευθύνες για την καταστροφή.



Η πολιτική αντιπαράθεση έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν στις 11/9 η εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη χώρα καταγγέλλοντας κωλυσιεργία της κυβέρνησης.

Τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν στη Σαμοθράκη, ύστερα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 26/9. Η περιοχή τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ύστερα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.



Τον ίδιο μήνα σημειώθηκε και η απότομη έξαρση της ιλαράς που ανησύχησε χιλιάδες γονείς στη χώρα. Τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ιλαράς έφτασαν τα 196, σύμφωνα με του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 28/9.

Οκτώβριος

Ελεύθερος αφέθηκε στις 2/10 ο επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκηςύστερα από ολονύχτια επιχείρηση της Αστυνομίας στο Ρέθυμνο. Ο επιχειρηματίας βρέθηκε σώος αλλά με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας από την πολύμηνη κράτηση του.

«Πρεμιέρα» έκανε στις 5/10 το ηλεκτρονικό εισιτήριο, καθώς από εκείνη την ημέρα ο ΟΑΣΑ άρχισε να εκδίδει μόνο ηλεκτρονικές κάρτες.



Δολοφονική επίθεση νεοναζί κατά μεταναστών εργατών γης σημειώθηκε στην Γκορυτσά Ασπροπύργου στις 7/10, με την ΚΕΕΡΦΑ να δημοσιεύει φωτογραφίες του θύματος, «βουτηγμένου» στο αίμα.

Η 10η Οκτωβρίου αποτέλεσε ημέρα ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ελλάδας, καθώς πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, με 171 «ναι» επί της αρχής και 114 «όχι» από τους 285 βουλευτές που ψήφισαν. Η Βουλή κατακλύστηκε από άτομα της κοινότητας, που γιόρτασαν στα θεωρεία της Βουλής.



Ένοπλοι εισέβαλαν στις 12/10 στο γραφείο του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στην Αθήνα και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, 52 ετών και πατέρας δύο παιδιών, βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες πεσμένος πάνω στο γραφείο του.

Άγρια δολοφονημένη βρέθηκε και η εφοριακός Δώρα Ζέμπερη στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 18/10. Η Ζέμπερη δέχθηκε 14 μαχαιριές και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη.Η μητέρα της Δώρας Ζέμπερη στο δικαστήριο βλέπει τον δολοφόνο της κόρης της

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, μεταξύ των ο οποίων ο πρώην υπουργός Άκης
Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο
Κακουργημάτων στις 30/10 για την υπόθεση των εξοπλιστικών.

Νοέμβριος

Παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό «σεισμό» προκάλεσε στις 5/11 η δημοσιοποίηση των Paradise Papers όπου φιγουράρουν χιλιάδες ονόματα που έχουν μεταφέρει χρηματικά ποσά σε υπεράκτιες εταιρείες για την αποφυγή της φορολόγησης στις χώρες τους. Η υπόθεση έχει και ελληνικό «άρωμα» καθώς 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες. Η πολιτική σύγκρουση που ακολούθησε τις αποκαλύψεις ήταν σφοδρή καθώς ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στα Paradise Papers είναι και η σύζυγος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.



Τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε το μεσημέρι της 9/11 ο Δημήτρης Κουφοντίνας λαμβάνοντας 48ωρη άδεια για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού. Η ολιγόωρη έξοδος του Κουφοντίνα από τη φυλακή προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας τη στιγμή που βγαίνει από την πύλη των φυλακών Κορυδαλλού

Σε αδιανόητη τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα της 15/11, τη Δυτική Αττική. Στην περιοχή της Μάνδρας πνίγηκαν 24 άνθρωποι, ενώ καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 1.000 κτήρια χρήζουν αποζημίωσης. Οι εικόνες που καταγράφηκαν τις μέρες που ακολούθησαν την τραγωδία ήταν πρωτοφανείς.



Μια 19χρονη Ελληνίδα συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ στις 24/11 καθώς εντοπίστηκε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Το 19χρονο μοντέλο μετέφερε 2,6 κιλά κοκαΐνης, αξίας περίπου 300.000 δολαρίων. Πλέον κρατείται από τις αρχές του κρατιδίου και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την ισόβια κράτηση σε μια εξαιρετικά σύνθετη δικαστική περιπέτεια.



Μία οικογενειακή τραγωδία γράφτηκε το πρωί της 25/11 στη Νέα Σμύρνη, όταν ένας 40χρονος, πατέρας δύο μικρών δίδυμων 8χρονων αγοριών έβαλε φωτιά στο ισόγειο διαμέρισμά του αυτοκτονώντας και παίρνοντας μαζί του και τα δύο μικρά αγγελούδια. O 40χρονος υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας σε σημείωμά του υποστήριζε ότι δεν άντεχε να βλέπει την πρώην γυναίκα του με έναν άλλο άνδρα, πατριό πλέον των παιδιών του.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στις 29/11 στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με αφορμή την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικιών. Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκαν 14 από τους 29 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, ωστόσο τα επεισόδια προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.Σοβαρά επεισόδια μέσα στον χώρο του Ειρηνοδικείου από ομάδες που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, με τη συμμετοχή πασίγνωστων παρουσιαστών, ηθοποιών, μοντέλων και επιχειρηματιών αποκαλύφθηκε στις 30/11 προκαλώντας «σάλο» στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Δεκέμβριος

Την Ελλάδα επισκέφτηκε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 7/12. Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε διαδοχικά με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τους οποίους έκανε δηλώσεις σε πολύ τεταμένο κλίμα με πρωτοφανείς αντεγκλήσεις.Εμφανής αμηχανία μεταξύ των δύο ανδρών μετά τη συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου

Δύο διαδοχικές τραγωδίες σημειώθηκαν στον Όλυμπο στις 9 και τις 12/12. Στο πρώτο περιστατικό ένας ορειβάτης που είχε πέσει από μονοπάτι σε χαράδρα βάθους 200 μ. κοντά στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, ανασύρθηκε δυστυχώς νεκρός. Τρεις ημέρες αργότερα ένα αντίστοιχο περιστατικό συνέβη με ακόμα ένα άτομο να εντοπίζεται νεκρό.

Στις 15/12 εξιχνιάστηκε μεγάλη υπόθεση απάτης σε βάρος του ΟΣΕ από την οικονομική αστυνομία. Η δράση του κυκλώματος στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον οκτώ υπάλληλοι του ΟΣΕ, κράτησε δύο χρόνια. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ από όλη την χώρα, έστηναν φωτογραφικούς διαγωνισμούς για την πώληση δήθεν παλιού υλικού σε σκραπατζίδικα που ανήκαν σε τρεις Ρομά.

Η είδηση ότι ένας αστυνομικός σκότωσε την οικογένειά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, σκόρπισε ρίγη ανατριχίλας σε όλη τη χώρα στις 18/12. Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στους Αγίους Αναργύρους, όταν ένας 42χρονος εν ενεργεία αστυνομικός, ο Χρήστος Ζαπαντιώτης, σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο τη σύζυγο, την πεθερά και την 3,5 ετών κόρη του.

Τα ξημερώματα της 22/12 την Αθήνα ταρακουνά μια πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών. Οι δράστες πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον του φρουρού. Πριν την έκρηξη υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ΜΜΕ. Στις 27/12 την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση ΟΛΑ.Ζημιές στο κτήριο του Εφετείου Αθηνών από την ισχυρή έκρηξη

*οι εικόνες του άρθρου προέρχονται από το πρακτορείο Eurokinissi και από το αρχείο του altsantiri.gr