Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2017

To Hollywood της σιωπής – 16 «λαμπερές» ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης





Κανένα «σεξουαλικό αρπακτικό» δεν είναι... ανίκητο, όσο ισχυρό και αν μοιάζει.


Η λάμψη του Hollywood «ξεφτίζει» μετά από σειρά σκοτεινών αποκαλύψεων
Ηθοποιοί μιλούν για τις αρνητικότερες εμπειρίες τους
Το τσουνάμι των σεξουαλικών επιθέσεων και οι επώνυμοι σταρ που εμπλέκονται...


Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

To «τσουνάμι» αποκαλύψεων εναντίον του κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβι Ουάινσταιν φαίνεται πως «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» στο Hollywood.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές εξαιρετικά επώνυμες καλλιτέχνιδες δέχτηκαν κριτική για το ότι καθυστέρησαν, μέχρι και δεκαετίες, για να μιλήσουν για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν δεχτεί, η πραγματικότητα είναι ότι η εξέλιξη των τελευταίων δύο μηνών έχει «δώσει φωνή» σε πολλές, λιγότερο γνωστές, καλλιτέχνιδες να μιλήσουν για μια από τις αρνητικότερες εμπειρίες που μπορεί κανείς να βιώσει.


Σήμερα, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε 16 πολύ δημοφιλείς προσωπικότητες του παγκόσμιου στερεώματος που έχουν δεχτεί καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Παράλληλα εξετάζουμε εν συντομία τις ιστορίες πίσω από τις καταγγελίες με σκοπό όχι να σοκάρουμε αλλά να δείξουμε ότι κανείς/καμιά δεν πρέπει να φοβάται να καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις που έχει δεχτεί και ότι κανένα «σεξουαλικό αρπακτικό» δεν είναι… ανίκητο, όσο ισχυρό και αν μοιάζει.

Bryan Singer



Ο γνωστός σκηνοθέτης των X-men Μπράιαν Σίνγκερ φέρεται να έχει βιάσει και να έχει υποχρεώσει σε στοματικό έρωτα την -τότε 17χρονη- Σεζάρ Σάντσεζ Γκουζμαν σε πάρτι σε θαλαμηγό το 2003. Η Σάντσεζ κατέθεσε μήνυση εναντίον του Σίνγκερ τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Σίνγκερ έχει επίσης δεχτεί μηνύσεις για ασέλγεια σε ανήλικα αγόρια.

Melanie Martinez



Η μουσικός και πρώην διαγωνιζόμενη στο αμερικανικό The Voice, είναι η μοναδική γυναίκα που «φιγουράρει» σε αυτή τη λίστα. Κατηγορείται για τον βιασμό της συναδέλφου της και «καλύτερής της φίλης», Τίμοθυ Χέλερ. Η Χέλερ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η Μαρτίνεζ την άγγιξε χωρίς την άδειά της, της έκανε στοματικό έρωτα χωρίς η ίδια να συναινέσει, ενώ μετά χρησιμοποίησε ερωτικό παιχνίδι για να τη βιάσει.

Από την πλευρά της η Μαρτίνεζ υποστηρίζει ότι η Χέλερ ποτέ δεν της είπε «όχι».

Matt Lauer



Ο Matt Lauer, βασικός παρουσιαστής της δημοφιλούς ειδησεογραφικής εκπομπής Today στο NBC για 20 χρόνια, απολύθηκε από το δίκτυο ύστερα από καταγγελία συναδέλφου του σχετικά με ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας.

«Αν και ήταν το πρώτο τέτοιο παράπονο που έχει γίνει εναντίον του στα 20 χρόνια που δουλεύει στο NBC News, έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός», έγραψε ο διευθυντής του δικτύου Άντριου Λάκ σε ενδοεταιρικό σημείωμα.

John Lasseter



Ο διευθυντής animation της «χολιγουντιανής υπερδύναμης» Pixar – Disney, Τζον Λάσετερ, κάτοχος δύο βραβείων Όσκαρ, πήρε άδεια έξι μηνών από την εταιρεία ύστερα από μια «πολύ επώδυνη» συζήτηση σχετικά με τα «παρστρατήματά του», σύμφωνα με ένα ενδοεταιρικό σημείωμα που δημοσίευσε το Holywood Reporter. Ο Λάσετερ ζήτησε συγγνώμη από οποιονδήποτε έχει λάβει μια «ανεπιθύμητη αγκαλιά ή κάποια άλλη χειρονομία και ο οποίος να θεώρησε ότι ο ίδιος είχε ξεπεράσει τα όρια με οποιονδήποτε τρόπο».

Πάντως η εταιρεία δεν τον έχει διώξει από το δυναμικό της. Σύμφωνα με τα στελέχη της, ο Λάσετερ θα επιστρέψει μόλις «φορτίσει τις μπαταρίες του και επανέλθει η έμπνευσή του».

Sylvester Stallone



Ο πασίγνωστος ηθοποιός Σιλβέστερ Σταλόνε κατηγορείται ότι υποχρέωσε ένα 16χρονο κορίτσι να κάνει σεξ με τον ίδιο και τον σωματοφύλακά του στο Λας Βέγκας πριν περίπου 30 χρόνια. Ωστόσο η αστυνομική αναφορά αποκαλύφθηκε μόλις στις 16 Νοεμβρίου του 2017.

Ο εκπρόσωπος του ηθοποιού χαρακτήρισε τις κατηγορίες «γελοίες» και δήλωσε ότι ποτέ δεν έχει ενημερωθεί ο Σταλόνε για κάτι τέτοιο από τις αμερικανικές αρχές.

Jeffrey Tambor



Ο ηθοποιός Τζέφρι Τάμπορ έχει κατηγορηθεί για ασέλγεια από δύο γυναίκες. Πρόκειται για την πρώην βοηθό του, Βαν Μπάρνς που τον κατηγόρησε για «ανάρμοστη συμπεριφορά» και την συμπρωταγωνίστριά του στο Transparent, Τρέις Λύσετ. Η ίδια τον κατηγορεί ότι «με πλησίασε, έβαλε τα ξυπόλητα πόδια του πάνω στα δικά μου για να μην μπορώ να κινηθώ, έγειρε προς το μέρος μου και ξεκίνησε να κινείται απότομα μπρος-πίσω προς το σώμα μου με αποτέλεσμα να νιώσω το πέος του μέσα από τα ρούχα του».

«Λυπάμαι πολύ για οποιαδήποτε πράξη μου έχει παρεξηγηθεί ως σεξουαλικά επιθετική. Παρά τα πολλά μου ελαττώματα, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμαι σεξουαλικό αρπακτικό και το γεγονός ότι κάποιοι με βλέπουν ως τέτοιο, με θλίβει απεριόριστα», έγραψε ο ίδιος πριν παραιτηθεί από τη σειρά παραγωγής του Amazon στην οποία παίζει.

George Takei



Ο θρυλικός ηθοποιός του Σταρ Τρεκ, Τζον Τακέι κατηγορείται από το πρώην μοντέλο και ηθοποιό Σκοτ Μπράντον. Το περιστατικό φέρεται να έχει συμβεί το 1981 στο σπίτι του Τακέι στο Λος Άντζελες ύστερα από μερικά ποτά που είχαν μοιραστεί οι δυο τους.

Ο Μπράντον υποστηρίζει ότι ήταν 23 ετών και ότι μόλις είχε χωρίσει από τον σύντροφό του και είχε πάει με τον Τακέι στο θέατρο. Ο Τακέι φέρεται να τον κάλεσε στο σπίτι του για ποτό όπου ο Μπράνον αποκοιμήθηκε σε ένα κάθισμα. «Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ο Τακέι να μου έχει κατεβάσει το παντελόνι και να προσπαθεί να με αγγίξει κάτω από τα εσώρουχα. Όταν συνήλθα του φώναξα “Τι κάνεις;” και είπα ότι “δεν θέλω να το κάνω αυτό”». Ύστερα από αυτά υποστηρίζει ότι αποχώρησε από το σπίτι.

Ο Τακέι πάντως αρνείται τις κατηγορίες και αφήνει αιχμές για την χρονική απόσταση από τα όσα καταγγέλλει ο ηθοποιός.

Richard Dreyfuss



Ο Ρίτσαρντ Ντρέυφους κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση εναντίον της συγγραφέα Τζέσικα Τέιχ. Η Τέιχ έκανε την καταγγελία σε συνέντευξή της στις 10 Νοεμβρίου 2017.

Η Τέιχ εργαζόταν με τον Ντρέιφους το 1984. Η ίδια καταγγέλλει ότι όταν μπήκε στο καμαρίνι του τον είδε να αποκαλύπτει τον εαυτό του και να την τραβάει προς το μέρος του. «Δεν ξέρω πως το κεφάλι μου βρέθηκε κοντά στο πέος του. Περίμενε να του κάνω στοματικό έρωτα. Δεν το έκανα. Έφυγα», κατήγγειλε η ίδια.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο παραδέχεται ότι προσπάθησε να τη φιλήσει θεωρώντας ότι συμμετείχε σε ένα «συναινετικό τελετουργικό αποπλάνησης».

Steven Seagal



Ο πρωταγωνιστής ταινιών περιπέτειας Στίβεν Σιγκάλ κατηγορείται από τέσσερις γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση. Μία από αυτές, η Εύα Λαρού, που συμμετείχε σε 8 περιόδους της σειράς CSI: Miami, κατηγόρησε τον Σιγκάλ για παρενόχληση σε ακρόαση όταν η ίδια ήταν 22 ετών.

Υποστήριξε ότι ο Σιγκάλ την κλείδωσε σε ένα δωμάτιο στο σπίτι του το 1990, άνοιξε τη ρόμπα του και η ίδια διαπίστωσε ότι φορούσε μόνο το εσώρουχό του. Αντίστοιχα περιστατικά καταγγέλλουν και οι υπόλοιπες γυναίκες.

Ed Westwick



Τον ηθοποιό της δημοφιλούς σειράς Gossip Girl, Εντ Ουέστουικ κατηγόρησε στις 6/11 μέσω facebook η ηθοποιός Κριστίνα Κοέν. Η Κοέν δήλωσε ότι γνώρισε τον Ουέστουικ στο σπίτι του πρώην συντρόφου της όπου είχε έρθει για δείπνο. Οι δυο τους είχαν μια έντονη συζήτηση και η Κοέν αποσύρθηκε στον ξενώνα για να κοιμηθεί.

Λίγο αργότερα ξύπνησε με τον Ουέστουικ πάνω της. «Κρατούσε το κεφάλι μου με τα χέρια του και το ταρακουνούσε. Είχα παραλύσει, ήμουν τρομοκρατημένη, δεν μπορούσα να μιλήσω, ούτε να κινηθώ».

Ο Ουεστουικ πάντως, την επόμενη ημέρα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη γυναίκα και ότι ποτέ δεν έχει επιτεθεί σε καμία γυναίκα.

Kevin Spacey



Η υπόθεση του Κέβιν Σπέισι ήταν μια από αυτές που «τάραξαν» τα νερά, ύστερα από τον Χάρβι Ουάινσταιν.

Ο Σπέισι κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από τον ηθοποιό Άντονι Ραπ, που συμμετείχε στο Σταρ Τρεκ και στο Ρεντ. Κατά τη φερόμενη παρενόχληση ο τελευταίος ήταν 14 ετών και ο Σπέισι 26. «Με σήκωσε όπως ένας γαμπρός σηκώνει μια νύφη, όμως αρχικά δεν αντέδρασα γιατί ήμουν σοκαρισμένος. Ύστερα ξάπλωσε πάνω μου»,δηλώνει ο ίδιος.

Ο Σπέισι ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, αν και δήλωσε ότι δεν θυμάται το περιστατικό. Με αφορμή αυτό ωστόσο, ο Σπέισι αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Bill Cosby



Οι κατηγορίες εναντίον του καταξιωμένου κωμικού Μπιλ Κόσμπι ξεκίνησαν το 1960. Ωστόσο μόλις το 2014 ο Κόσμπι οδηγήθηκε στο δικαστήριο.

Μέχρι το 2017 περισσότερες από 35 γυναίκες έχουν καταγγείλει επιθέσεις του.

Roman Polanski



Ο μεγάλος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι είναι επίσης ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που κατηγορήθηκαν για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά. Μαλιστα ο Πολάνσκι κατηγορήθηκε ότι τον Μάρτιο του 1977 βίασε την -τότε- δεκατριάχρονη Σαμάνθα Τζέιν Γκέιλι. Ο σκηνοθέτης υποχρεώθηκε σε 90ήμερη ψυχιατρική παρακολούθηση και βρέθηκε αντιμέτωπος με την απέλαση και τη φυλάκιση.

Ωστόσο ο ίδιος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της ποινής του και μετέβη στο Λονδίνο και από εκεί στη Γαλλία από όπου κατάγεται.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό για τον Ρομάν Πολάνσκι είναι ότι έχει εκδοθεί εις βάρος του έγγραφο της Ιντερπόλ από το 2005.

Woody Allen



Οι κωμικοί ηθοποιοί που φιγουράρουν στη λίστα είναι αρκετοί. Ο θρυλικός Γούντι Άλλεν έχει γίνει δέκτης κατηγοριών από την ίδια τη θετή του κόρη Ντίλαν Φάρροου. Η Ντύλαν φέρεται να έχει καταγγείλει λεκτική κακοποίηση από τον πατέρα της στη μητέρα της Μία Φάρρου όταν ήταν μόλις 7 ετών.

Πάντως, οι κατηγορίες εναντίον του Άλλεν τελικά αποσύρθηκαν. Η ζημιά όμως στη δημόσια εικόνα του καλλιτέχνη είχε ήδη συντελεστεί.

Mike Tyson



Και ο πασίγνωστος μποξέρ Μάικ Τάισον έχει κατηγορηθεί για βιασμό. Την καταγγελία είχε κάνει το μοντέλο Ντεζιρέ Ουάσινγκτον το 1991 και ο Τάισον είχε τότε συλληφθεί.

Παρά το ότι ο ίδιος υποστήριξε ότι έκανε συναινετικό σεξ με τη συγκεκριμένη γυναίκα, η άποψη του ιατροδικαστή ήταν διαφορετική και ο Τάισον καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση. Παρόλ’ αυτά αποφυλακίστηκε τρία χρόνια αργότερα.

Martin Lawrence



Τελευταίος στη λίστα, ένας ακόμη κωμικός. Πρόκειται για τον Μάρτιν Λώρενς, εναντίον του οποίου η συμπρωταγωνίστρια Τίσα Κάμπελ Μάρτιν κατέθεσε μήνυση το 1997, κατηγορώντας τον για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο εργασίας. Η Μάρτιν τελικά κέρδισε τη δίκη.

Η Μάρτιν παραιτήθηκε από τη σειρά “Martin” το 1996 και όταν επανεμφανίστηκε στα τελευταία δύο επεισόδια, αρνήθηκε να βρεθεί στο ίδιο πλατό με τον Λώρενς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου