Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2017

Τουρκικές βολές κατά «ριπάς» για Αιγαίο και Λωζάνη...



Κοτζιάς: Προσέξτε γιατί υπάρχουν και «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας... Βίντεο...
Αμείωτες, κλιμακούμενες και συντονισμένες συνεχίζονται οι τουρκικές «βολές κατά ριπάς» για το Αιγαίο και την Συνθήκη της Λωζάνης, με το «κρεσέντο» προκλήσεων να...
κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.

Λίγες ώρες μετά την «αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο» από τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τα «πυρά» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για νησιά του Αρχιπελάγους, σειρά για νέα «χτυπήματα» πήραν δύο Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Μπεκίρ Μποζντάγ: Ούτε ένα μίλι πίσω στο Αιγαίο

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το σωστό», δήλωσε λάβρος κατά της Ελλάδας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής.

Ο Μποζντάγ είπε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας και δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπη με όλον τον κόσμο, προσθέτοντας ότι «όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν λογαριάζουμε τίποτα», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, είπε ότι αποσκοπούν στην «προστασία του δικαίου της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία, κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, δεν έχει κάνει ούτε ένα μίλι πίσω στο Αιγαίο συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς».

Χακάν Τσαβούσογλου: «4 λόγοι» για τους οποίους πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάνης

Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, σε συζήτηση του με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 4 λόγοι πίσω από το αίτημα Ερντογάν για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Εδώ υπάρχει ένα αδιέξοδο. Στην Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες διατάξεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζονται. Επομένως, έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει ντε φάκτο η Συνθήκη της Λωζάνης», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε «πολιτικά και μειονοτικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας».

«Με τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο του Σαδίκ Αχμέτ, η Ελλάδα βελτίωσε λίγο τα πολιτικά δικαιώματα. Αλλά, στο ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων δεν έγινε κάποιο βήμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την “τουρκική” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μειονότητα είναι η εκπαίδευση. Υπάρχουν δίγλωσσα σχολεία στην Θράκη. Σε μειονοτικά σχολεία υπάρχει και ελληνική διδακτέα ύλη και τουρκική διδακτέα ύλη. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Εκπαίδευση είναι ότι δεν υπάρχει δίγλωσσο νηπιαγωγείο και τα παιδιά της “τουρκικής” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μουσουλμανικής μειονότητας πηγαίνουν σε ελληνικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να παίρνουν και τη χριστιανική διδαχή», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Επιμένοντας σε προκλητική ρητορική, ο Χακάν Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», όπως ανέφερε, λέγοντας ότι «το δεύτερο ζήτημα είναι η εθνική ταυτότητα. Η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” ιδρύθηκε το 1927 και η “Τουρκική Ένωση Νεολαίας” το 1929 στην Ελλάδα. Οι πινακίδες τους παρέμειναν μέχρι το 1985, αλλά ένας νομάρχης τις κατήργησε, λέγοντας ότι διαφαίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία μειονότητα εδώ που δεν υπάρχει. Δηλαδή ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας Τούρκος εκεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε κατά της Ελλάδας το 2008, αλλά δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ετοιμάστηκε ένας νόμος για το θέμα αυτό, αλλά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και τότε η Κυβέρνηση τον απέσυρε».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του διορισμού Μουφτή στην Θράκη, υποστηρίζοντας ότι ούτε επ΄ αυτού εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς όπως υποστήριξε «το τρίτο ζήτημα είναι η θρησκευτική ελευθερία. Μέχρι το 1985 οι μουφτήδες εκλέγονταν. Μετά είπαν “εμείς διορίζουμε το Mουφτή και αυτός είναι ο Mουφτής σου”. Εμείς όμως επιτρέψαμε την εκλογή του Πατριάρχη. Πού είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, η Σύμβαση των Αθηνών του 1913, οι συμφωνίες για την εκπαίδευση και τα διεθνή έγγραφα; Υπάρχουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι στην Αθήνα, που προσεύχονται στους δρόμους», ενώ κλείνοντας την τετράδα των λόγων για τους οποίους, πάντοτε κατά την Άγκυρα, τίθεται ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αναφερόμενος σε «Ιδρύματα της Μειονότητας», είπε ότι «ύστερα από το πραξικόπημα του 1967 (στην Ελλάδα) έγιναν κατασχέσεις στα εν λόγω ιδρύματα και από το 2013 δεν επιτράπηκε η πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων».

Επίθεση στην Αθήνα

«Αν δεν είχαν εφαρμοστεί πολιτικές αφομοίωσης στη Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθυσμός θα έπρεπε να είναι 800.000. Ο πληθυσμός “μας” (σημ: όπως είπε) είναι 150.000. Η Ελλάδα λέει ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν μείνει 3.000, 10.000 άνθρωποι. Εντάξει, πολύ ωραία, αν κάναμε κάποιο λάθος εμείς παλαιότερα, είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε. Και για να επανορθώσουμε κάνουμε το καθετί. Βγάλαμε νόμο για (μειονοτικά) ιδρύματα. Στην Ίμβρο ανοίξαμε σχολείο για 4 άτομα. Το Δημοτικό δεν έφτασε και άνοιξε Γυμνάσιο και Λύκειο. Εξασφαλίστηκε επίσης τρόπος ώστε να επιστρέψουν πίσω κάποιοι άνθρωποι», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Όπως είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την «παραληρηματική λογική» της Άγκυρας, «όλοι ακούνε πολύ ωραία ο ένας τον άλλον. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για κάποιο βήμα, τίποτα δεν γίνεται. Ακόμη και στις τετ α τετ συναντήσεις τα ακούνε όλοι τους πολύ ωραία. Αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, το 2012 αν θυμάμαι καλά, τον Αύγουστο, σε μία συνάντηση βγήκε και είπε ότι “για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή εμείς κάναμε, κάναμε, κάναμε… εντάξει. Αλλά πλέον, αν θέλετε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή, υπάρχει το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα και το ζήτημα των μουφτήδων”. Το είπε ξεκάθαρα. Τώρα, εσείς να μην κάνετε ούτε ένα βήμα και να κάνουμε όλο εμείς, γίνεται; Αυτό δεν είναι σωστό!».
Απάντηση Κοτζιά: Αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν από δεκαετίες και μιλούν για γκρίζες ζώνες, αλλά, σας το λέω δημοσίως για πρώτη φορά, αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Με «τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν - όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας - περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία σε αυτή την κατηγορία», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον αρμένιο ομόλογό του, Έντουαρντ Ναλμπαντιάν.

«Εμείς με όλους τους τρόπους», είπε ο κ. Κοτζιάς, «δηλώσαμε - και μίλησα με την τουρκική ηγεσία - ότι το διεθνές δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό».

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο ο τούρκος πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι απαιτείται μία διευκρίνηση σχετικά με τις «επίμαχες» δηλώσεις Γκιλντιρίμ, καθώς είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι ως προς το πώς τίθενται ορισμένα θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε το θέμα όπως παρουσιάζεται, αλλά απάντησε στην κεμαλική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση, ότι δήθεν η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταλάβει 18 νησιά, στην οποία απάντησε ότι αυτό είναι ασφαλώς αβάσιμο...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου