Σάββατο, Δεκεμβρίου 30, 2017

Κεντροαριστερά και ΑΝΕΛΛ στα... όπλα - Διαρκής σύγκρουση με φόντο τον ΣΥΡΙΖΑ




Σαμπάνιες ανοίγουν στη Χαριλάου Τρικούπη με τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί «ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου» στην Ελλάδα, οι οποίες καταχωρίζουν τους ΑΝΕΛΛ στα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους ταυτίζουν...
με το ξενοφοβικό - φιλοναζιστικό κόμμα της Αυστρίας που στηρίζει τη νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση. Η αναφορά αυτή θεωρούν ότι δικαιώνει τους αγώνες τους να πείσουν για το παράδοξο της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά και την αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι για το κόμμα του Πάνου Καμμένου.


Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι το θανάσιμο μίσος που υπάρχει μεταξύ του χώρου τους και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν είναι τυχαίο και ξεκινά από το αντιπασοκικό μένος του ιδρυτή τους Πάνου Καμμένου από τα πρώτα βήματά του στην πολιτική σκηνή, όταν σε βιβλίο του στις αρχές του 1990 είχε φωτογραφίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ιθύνοντα νου της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η σχέση μίσους διευκολύνει... και τους δύο τα μάλα, γι’ αυτό και βλέπουμε τα αιχμηρά πυρά που ανταλλάσσουν σε κάθε ευκαιρία ώστε να συντηρούν μια κατάσταση εκρηκτική. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού η κατάσταση αυτή βολεύει διότι μέσα από αυτή την... ολέθρια σχέση μπορεί:
 Να απορρίπτει συνεχώς την προοπτική συνεργασίας του χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι συνεργάστηκε με ένα ακροδεξιό κόμμα υβριστικό και φανατικό.
 Να αντιτάσσει τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ στην πίεση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που θεωρούν ακατανόητο το ότι Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοντά, όπως συμβαίνει π.χ. στην Πορτογαλία.
 Να μην μπαίνει στη συζήτηση για τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας ως παράδειγμα τη σημερινή κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά του λόφου οι ΑΝΕΛΛ, εμμένοντας στην κόντρα αυτή, δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της κυβερνητικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να εμμένουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της δεξιάς - καραμανλικής - αντιπασοκικής τάσης πολλών ψηφοφόρων.

Ποντάρουν σε κρίση για την ΠΓΔΜ
Στη Χαριλάου Τρικούπη εμμένουν ότι η αλαζονική στάση με την οποία διαχειρίζεται το υπουργείο του ο ίδιος ο Καμμένος τον έχει οδηγήσει σε εξωθεσμικές κινήσεις. Πιστεύουν ότι η ιστορία με την απόπειρα πώλησης οπλισμού στη Σαουδική Αραβία εκθέτει την κυβέρνηση και συμφωνεί με τη Ν.Δ. ότι στο μέλλον θα υπάρξουν προβλήματα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να τον καλύψει. Προβάλλουν δε το επιχείρημα ότι μέσα από την ιστορία αυτή, αλλά και με την πλήρη υιοθέτηση όσων πράττουν τα στελέχη των ΑΝΕΛΛ σε κυβερνητικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προ πολλού απολέσει το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», στοιχείο που εξισορροπεί την πολιτική κατάσταση, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυβερνητικό παρελθόν και απτό δείγμα γραφής, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν.

Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ακόμη ότι τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν έχουν τελειώσει και αναρωτιούνται αν το «μπετόν» των 153 βουλευτών θα συνεχιστεί ακόμη κι αν ο Νίκος Κοτζιάς καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία θα έρθει προς επικύρωση στη Βουλή. Η απειλή ότι από τους ΑΝΕΛΛ δεν πρόκειται να περάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών, με την απάντηση πως εκτιμά ότι η Βουλή θα παράσχει την εξουσιοδότησή της.

Ωστόσο από το Κίνημα Αλλαγής τονίζουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτη τη λειτουργία της αν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα υπάρξει μια τόσο σοβαρή διαφωνία. Εδώ και καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τη βούληση της κυβέρνησης να περνάνε νομοθετικές προβλέψεις χωρίς την ψήφο της πλειοψηφίας, αλλά με τη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης.


Σε κάθε περίπτωση δε από το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ότι η κόντρα θα συνεχιστεί και οι ΑΝΕΛΛ θα λαμβάνουν τις δέουσες απαντήσεις σε κάθε περίπτωση.

Και τώρα... συνέδριο
Στο μεταξύ οι επιτελείς των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής εξετάζουν πολύ προσεκτικά τις πρώτες ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, που του δίνουν διψήφιο νούμερο. Τους επόμενους μήνες ο στόχος του νέου φορέα είναι να επανακάμψουν περισσότεροι από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι, αφού η μέχρι τώρα προσέλευση δεν κρίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή και τα νούμερα φαίνεται να προέρχονται από την απλή πρόσθεση ψηφοφόρων των κομμάτων που συναπαρτίζουν το Κίνημα.

Γι’ αυτό συνεργάτες της Γεννηματά επιμένουν ότι θα πρέπει άμεσα να τελειώσουν τα διαδικαστικά ζητήματα στην πορεία προς το συνέδριο, προκειμένου ο νέος φορέας να μπορέσει να προχωρήσει στην εκπόνηση θέσεων και αρχών που θα πείσουν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι θα υπάρξει διεύρυνση, εμπλουτισμός και ανανέωση του εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εμφανιστεί το πιο ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο, που θα αποτελέσει και το βασικό όχημα για την επανάκαμψη του χώρου.

Το νέο πολιτικό τοπίο, οι προκλήσεις του 2018, οι επιδιώξεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης. Οι συνεργάτες των έξι μελών του (Γεννηματά, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Ανδρουλάκης, Καμίνης και Θεοχαρόπουλος) δούλεψαν μαζί τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να καταρτίσουν την ατζέντα και να μην είναι χαοτική η συζήτηση.

Ταυτόχρονα συζήτησαν και για τα στελέχη που θα προταθούν για την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου προκειμένου να είναι η πιο αντιπροσωπευτική. Η Επιτροπή θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί και μια συντονιστική επιτροπή που θα τρέξει τα ζητήματα. Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Πέμπτης ταυτίστηκε με την πρόταση της Γεννηματά να διεξαχθεί το συνέδριο το τριήμερο 16 με 18 Μαρτίου. Πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν για το αν μπορεί έως τότε να λυθούν τόσο οργανωτικά, όσο και πολιτικο-ιδεολογικά ζητήματα, ώστε να είναι ένα συνέδριο σύνθεσης και όχι έντονου ανταγωνισμού.

Πάντως το σώμα των συνέδρων θα ανέλθει στους 5.000 και δεν αποκλείεται, εκτός από τους εκλεγμένους, ένα μεγάλο τμήμα τους να είναι αριστίνδην, ώστε να εκπροσωπηθούν χωρίς αποκλεισμούς οι μικρότερες κινήσεις και δυνάμεις και να μην αποκλειστούν από τα όργανα που θα εκλεγούν.
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου