Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2017

Οι δανειστές μας – αφού μας εξαθλίωσαν – θέλουν να γίνουμε «αποθήκη» όλων των μεταναστών του πλανήτη

 
tousk-giounker.jpg



Η τοποθέτηση Τουσκ για το προσφυγικό έριξε λάδι στη φωτιά του διχασμού στην ΕΕ για τη διαχείριση ενός από τα σοβαρότερα ζητήματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια η Ένωση. Η ομάδα Βίζεγκραντ, ενισχυμένη πλέον με μια από τις κορυφαίες φωνές της ΕΕ, θα έρθει αντιμέτωπη από ισχυρότερη θέση με τις χώρες που «σηκώνουν» το πρόβλημα, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και με τις υπόλοιπες χώρες που τάσσονται υπέρ της αρχής της αμοιβαιότητας.

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν απόψε το απόγευμα, δεν αναμένεται να παράγει κάποιου είδους απτό αποτέλεσμα, πέραν της ανάδειξης των διαφορών και των προσπαθειών αυτές να συμβιβαστούν, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα ενιαίο σύστημα αντιμετώπισης του προσφυγικού τον Ιούνιο του 2018.
Το ζητούμενο για απόψε είναι ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία ως τον Ιούνιο 2018. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την παρουσίαση σχετικού σχεδίου.
Σε θέσεις μάχης για το προσφυγικό
Ο Τουσκ γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να εισηγηθεί τον τερματισμό της συζήτησης για την αναλογική κατανομή προσφύγων στα κράτη – μέλη, καθώς κατά την άποψή του «το θέμα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό διχαστικό και η προσέγγιση αναποτελεσματική».
Την εκτίμηση αυτή δεν συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ξεκαθάρισαν οι αρμόδιοι επίτροποι Αβραμόπουλος και Τίμερμανς, ούτε το Βερολίνο -πολύ περισσότερο η Ελλάδα και η Ιταλία, που είναι έτοιμες για «μάχη» κατά τη διήμερη Σύνοδο.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι πρόκειται να έχει συνάντηση με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας πριν από το δείπνο εργασίας, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει την κατασταση.
Οι πληροφορίες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ο Τζεντιλόνι, αντί για ανταπόκριση στο αίτημα για μετεγκατάσταση προφύγων, θα λάβει προσφορά ύψους 35 εκατ. ευρώ από τους «4» της ομάδας Βίζεγκραντ, προκειμένου να προωθήσει την πολιτική της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη.
Παρέμβαση για το ζήτημα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ετοιμάζει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα θα έχει επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3 την Τετάρτη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μασήσει τα λόγια του στη Σύνοδο για την πρόταση Τουσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου