Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2017

Η φούσκα του Bitcoin ξεπέρασε τα 15.000 δολάρια





Ιστορικές φούσκες αξιών, όπως η… τουλιπομανία του 17ου αιώνα στην Ολλανδία, το όργιο με τις μετοχές της βρετανικής Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών στις αρχές του 18ου αιώνα και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία με τους τίτλους των εταιρειών Ιντερνετ (Dotcom) στα τέλη της δεκαετίας του 1990, θυμίζει η πορεία του Bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε...
την περασμένη Πέμπτη τα 15.000 δολάρια, επιτυγχάνοντας άνοδο μεγαλύτερη των 4.500 χιλιάδων δολαρίων σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Από την αρχή της χρονιάς έχει 15πλασιάσει την αξία του και το ερώτημα που απασχολεί πλέον αρκετούς είναι πού οδηγεί αυτό το ράλι.

Πρόκειται για την «Κόλαση του Δάντη… Οποιος εισέρχεται (σε αυτό) εγκαταλείπει κάθε ελπίδα», προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες από το Βloomberg TV ο επικεφαλής της βρετανικής Royal Bank of Scotland (RBS) Χάουαρντ Ντέιβις. Δεν είναι ο μόνος.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν εκπέμψει νωρίτερα κορυφαίες φιγούρες της διεθνούς τραπεζικής, όπως οι επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs Τζέιμι Ντάιμον και Λόιντ Μπλανκφέιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Fed, Αλαν Γκρίνσπαν.

Από την πλευρά του ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει ζητήσει τη διά νόμου απαγόρευση του bitcoin.

Ωστόσο, κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αμερικανική Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης -αν και εκφράζουν και αυτές την ανησυχία τους- αμφιταλαντεύονται ως προς το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων.

Η αναποφασιστικότητα αυτή αφήνει έτσι ανοιχτό το πεδίο σε ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία και... φούσκωμα από το οποίο όλοι -νόμιμοι και παράνομοι- θέλουν να έχουν ένα μερίδιο.

Ετσι, μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπως το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME), ετοιμάζονται πλέον να παρέχουν σε τράπεζες και hedge funds τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης παραγώγων που θα βασίζονται στο bitcoin.

H κίνηση εκτιμάται ότι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο την αξία του ψευτονομίσματος. Πού θα φτάσει η φούσκα;

Οι αναλυτές της διαδικτυακής Saxo Βank εκτιμούν ότι η αξία του bitcoin θα μπορούσε να αγγίξει την επόμενη χρονιά τα 60.000 δολάρια -αυξάνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίησή του πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.

Ωστόσο στη διάρκεια του 2019 -και όταν οι αρχές αποφασίσουν τελικά να εισαγάγουν μεγαλύτερους ελέγχους- το κρυπτονόμισμα θα καταρρεύσει στα 1.000 δολάρια.

Εως τότε το bitcoin μπορεί να χρησιμεύσει όχι μόνο σε όσους έχουν απόθεμα και επιθυμούν να κερδοσκοπήσουν γρήγορα, αλλά και σε όσους θέλουν να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα.

Η ανωνυμία του bitcoin καθιστά όπως είναι γνωστό ευκολότερες τις συναλλαγές για έναν έμπορο ναρκωτικών, προαγωγό, καταχραστή, φοροφυγάδα ή άλλου είδους απατεώνα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου