Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2017

Απόψε η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή Σελήνη του 2017





Απόψε αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της η εντυπωσιακότερη από τις πανσελήνους του 2017. Η νύχτα του «Supermoon» έφτασε και όσο ο δορυφόρος μας θα πλησιάζει στη Γη θα δείχνει 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη....

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (382.900 χιλιόμετρα) αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Η πανσέληνος του Δεκέμβρη είναι παραδοσιακά γνωστή ως το «Παγωμένο Φεγγάρι». Ωστόσο ο Ιανουάριος του 2018 θα έχει δύο πανσελήνους, στις 2 και 31 Ιανουαρίου, που και οι δύο θεωρούνται σούπερ-Σελήνη. Και στις δύο αυτές ημερομηνίες το φεγγάρι πάλι θα βρίσκεται κοντά στο περίγειό του. Μάλιστα η πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με ολική έκλειψη της Σελήνης.


Η σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδος την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το πλησιέστερο που θα φτάσει στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας. Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου