Τρίτη, Νοεμβρίου 14, 2017

«Χοντραίνει» το παιχνίδι για τη Βενεζουέλα...



Μόλις 25 λεπτά κράτησε η συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους του Καράκας και των διεθνών πιστωτών της Βενεζουέλας, η...
οποία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα σχετικά με τη διαδικασία επανδιαπραγμάτευσης του χρέους της. Η Standard & Poor's κύρηξε τη χώρα σε κατάσταση μερικής χρεοκοπίας, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε περαιτέρων κυρώσεις.

Η βαθιά οικονομική κρίση που έχει πλήξει εδώ και αρκετούς μήνες τη χώρα έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο με τον Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώνει ότι η Βενεζουέλα δεν πρόκειται να κηρύξει ποτέ στάση πληρωμών και να επισημαίνει ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για μερική αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο κάλεσμα του προέδρου της Βενεζουέλας ανταποκρίθηκαν 414 από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, το 91% όσων διακραττούν το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πραγματοποιήθηκε κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Επισήμως δεν ανακοινώθηκε κάποια συμφωνία με το Καράκας να κάνει λόγο για επιτυχή συνάντηση, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποιές ήταν οι προτάσεις για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες χωρίς να έχει οριστεί κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαδούρο, στο ανακοινωθέν του, κατήγγειλε τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι με τις κυρώσεις που επέβαλαν καθυστερούν την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει και αυτή κυρώσεις, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση προς το Καράκας.

Η Βενεζουέλα επιδιώκη αναδιάρθρωση για τουλάχιστον ένα μέρος του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισεκ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισεκ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισεκ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισεκ. δολαρίων το 2018.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λουίς Βισέντε Λεόν, η κυβέρνηση του Μαδούρο θέλει να πείσει τους αμερικανούς πιστωτές—οι οποίοι έχουν συμφέρον το χρέος αυτό να αναδιαρθρωθεί και δεν θα ήθελαν να δουν μια στάση πληρωμών—να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσινγκτον, όμως, έκαναν ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση, καθώς οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις τράπεζες και τους πολίτες να αγοράζουν νέα αξιόγραφα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το Καράκας, το 70% του χρέους της διακρατούν βορειοαμερικανοί επενδυτές (δηλ. επενδυτές ή εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά).
Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.
Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια και θα απέκλειε την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο έχει διαβεβαιώσει ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, χώρες στις οποίες η Βενεζουέλα οφείλει 8 και 28 δισ. δολάρια, ενώ η συμφωνία με τη Μόσχα για αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους 3 δισ. δολαρίων φέρεται να έχει «κλείσει».

Την ίδια στιγμή στη Νέα Υόρκη, μια ειδική επιτροπή της ISDA (της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), η οποία αναμενόταν να πάρει αποφάσεις για τις συνέπειες μετά την καθυστέρηση μιας πληρωμής ύψους 1,16 δισεκ. δολαρίων από το Καράκας, ανακοίνωσε ότι θα «συνεχίσει τις συζητήσεις» σήμερα στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας). Μια αρνητική απόφαση από μέρους της ISDA θα μπορούσε να σημάνει την κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το Καράκας.

Μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια πλήρης στάση πληρωμών ενός κράτους μπορεί να κηρυχθεί από την κυβέρνησή του, από κάποιον οίκο αξιολόγησης, από έναν ιδιώτη ομολογιούχο ή από την ISDA.

Παράλληλα, τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσαν—υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λόγω της λεπτής φύσης του θέματος—ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ σκοπεύει να ενημερώσει τους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη λεγόμενη Λέσχη του Παρισιού, ότι το Καράκας οφείλει στην Μπραζίλια 262,5 εκατ. δολάρια διότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν προχώρησε έγκαιρα στην εξόφληση μιας προγραμματισμένης δόσης.
Ασφυκτική η πίεση

Η διεθνής κοινότητα, που αντιμετωπίζει την Βενεζουέλα ως τον... μεγάλο εχθρό, συνεχίζει τις πιέσεις προς τον Νικολάς Μαδούρο. Εκτός από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, χθες, οι Βρυξέλλες ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.

Στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η «ανησυχία» τους επειδή η Βενεζουέλα κατά την Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε «βίαιο κράτος-διακινητή ναρκωτικών» και οδεύει σε «χρεοκοπία», κάτι που «αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Από την πλευρά τους, η Βολιβία, η Ρωσία, η Κίνα και η ίδια η Βενεζουέλα απέρριψαν την κίνηση και μποϊκοτάρισαν τη συνάντηση κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ρόλο στην κρίση στη Βενεζουέλα.
Πρώτο «χτύπημα» από την Standard & Poor's

Μετά τις ανακοινώσεις για τη συνάντηση στο Καράκας, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας», αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της.

Ο S&P είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή χθες Δευτέρα, αφού παρήλθε μια περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στο Καράκας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Μία «βαθιά» κρίση

Η Βενεζουέλα, μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία εδώ και μήνες, καθώς έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, μαζί με μία οργανωμένη εκστρατεία από την αντιπολίτευση και τους διεθνείς συμμάχους της έφεραν δυσαρέσκεια στους πολίτες και προκάλεσαν πολλές βίαιες κινητοποιήσεις. Τους προηγούμενους μήνες ξέσπασαν βίαια επεισόδια με απολογισμό 125 νεκρούς τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και των υποστηρικτών της κυβέρνησης Μαδούρο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου