Τρίτη, Οκτωβρίου 17, 2017

Ποιες ήταν οι αποκαλύψεις της Galizia που οδήγησαν στη δολοφονία της




Η δημοσιογράφος συμμετείχε σε σημαντικές αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers για offshore εταιρείες που συνδέονται με την πολιτική ηγεσία της Μάλτας
Σε διαμαρτυρία για τη δολοφονία της το δικαστικό Μέγαρο καλούν φορείς και πολίτες...

Η δολοφονία της δημοσιογράφου και blogger, Daphne Caruana Galizia,μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο αυτοκίνητό της, που συγκλόνισε τον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο, κάνει τις συνδέσεις αναπόφευκτες: υπάρχει και μια δημοσιογραφία που γίνεται «επικίνδυνη» όταν αφορά σε αποκαλύψεις που εν προκειμένω σχετίζονται με τα Panama Papers.

H Caruana Galizia συμμετείχε στα Panama Papers, μέσω των οποίων ήρθαν στη δημοσιότητα αναρίθμητα κρούσματα φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είχε κάνει αποκαλύψεις που συντάραξαν την πολιτική σκηνή της Μάλτας, από τις τράπεζες που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος μέχρι διασυνδέσεις ανάμεσα στη βιομηχανία gaming της χώρας και τη Μαφία.


Οι πιο σημαντικές αποκαλύψεις της αφορούσαν τη γυναίκα του πρωθυπουργού Joseph Muscat και δύο κοντινούς τους συμβούλους, οι οποίες έδειχναν ότι εταιρείες offshore που συνδέονταν με τα τρία πρόσωπα σχετίζονταν με πωλήσεις διαβατηρίων και λήψη χρημάτων από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Οι αποκαλύψεις είχαν οδηγήσει σε εκλογές, με τον Muscat να κερδίζει ξανά.

Η Galizia με ρεπορτάζ της είχε αναδείξει στο παρελθόν τις σχέσεις μαλτέζων παραγόντων και πολιτικών με offshore εταιρείες όπως και με πολυεθνικές. Ένα παράδειγμα είναι η καπνοβιομηχανία Philip Morris, από την οποία έλαβε χρήματα ο διευθυντής της Κεντρικής Τραπέζας της Μάλτας, Alfred Mifsud, για να μεσολαβήσει στον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα υγείας, John Dalli, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη νομοθεσία καπνού στην Ε.Ε.

Μάλιστα νωρίτερα φέτος την είχε μηνύσει για δυσφήμιση ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Dr. Christian Cardona, μετά από αποκάλυψη της δημοσιογράφου ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Γερμανία, εθεάθη σε οίκο ανοχής μαζί με τον Joseph Gerada, υπεύθυνο πολιτικής για την προεδρία της Ε.Ε.

Η δολοφονία της έχει προκαλέσει οργή στους μαλτέζους πολίτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ σε δρόμους της πόλης για να αποτίσουν φόρο τιμής στη δημοσιογράφο. Φορείς και οργανώσεις καλούν σε νέα διαμαρτυρία σήμερα (17/10) στο δικαστικό Μέγαρο μέσω social media με hastags το ονοματεπώνυμο της δημοσιογράφου (#DaphneCaruanaGalizia), το #malta και το #WeWillNotBeSilent.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου