Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2017

Καταλονία: Επέμβαση της Ισπανικής αστυνομίας - Μαδρίτη: Σεβαστείτε το νόμο




Δημοψήφισμα στην Καταλονία LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

- Η μεγάλη ώρα έφτασε για το δημοψήφισμα στην Καταλονία! - Για τις 10 το πρωί (σ.σ. ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να ανοίξουν οι κάλπες κι αυτό συνέβη με... ένταση! - Ντροπιαστικές εικόνες με αστυνομικούς να σπρώχνουν βίαια... επίδοξους ψηφοφόρους! - Σπάνε πόρτες εκλογικών κέντρων για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα! - Πρωτόγνωρες εικόνες! Καταλανοί κοιμήθηκαν στους δρόμους και σχημάτισαν ουρές από τα ξημερώματα! ....
«Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» αναφέρει ο απεσταλμένος της Μαδρίτης

Στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία με την έναρξη του δημοψηφίσματος. Όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα. ..

Μάλιστα, η αστυνομία έχει περικυκλώσει το αθλητικό κέντρο όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Bίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους. Σε ένα από τα βίντεο, Ισπανός αστυνομικός εμφανίζεται να σύρει Καταλανό ψηφοφόρο.



Στην Καταλονία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί. Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο».

«Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει από τις αρχές. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

Με λογική… «κάντο μόνος» σου πορεύεται από την πλευρά της η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Μαδρίτη για το δημοψήφισμα.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό. Μάλιστα, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα.

Για Καταλανούς αστυνομικούς που δεν υπακούν στις εντολές για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας κάνουν λόγο Καταλανοί πολίτες, σε μαρτυρίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που μέχρι στιγμής πάντως δεν επιβεβαιώνεται. Όπως ανέφερε μάλιστα μια Καταλανή, κάποιοι αστυνομικοί της Mossos d' Esquadra (καταλανική αστυνομία) φώναξαν σε εκλογικό κέντρο «Καλημέρα Καταλονία» υπό το θερμό χειροκρότημα των ψηφοφόρων.

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράζουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.




Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

Την ίδια ώρα, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελώνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.



Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών. Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα.

«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς. Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης.

Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλειο στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.





 Δείτε βίντεο και φωτογραφίες και παρακολουθήστε ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr
Δημοψήφισμα στην Καταλονία… ώρα μηδέν! Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας). Το κλίμα; Εκρηκτικό! Η Μαδρίτη έχει απαγορεύσει το δημοψήφισμα, αλλά οι αυτονομιστές είναι ανένδοτοι!
Ο Ραχόι έχει στείλει 10.000 αστυνομικούς για να μην τεθεί η ανεξαρτησία της Καταλονίας σε δημοψήφισμα. Οι Καταλανοί «απάντησαν» με το να κοιμηθούν στους δρόμους για να σιγουρέψουν ότι θα ψηφίσουν!
Το μόνο βέβαιο είναι πως η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζουν ιστορικές στιγμές. Τις οποίες θα παρακολουθήσουμε μαζί στο live blogging του newsit.gr

Τι ακριβώς προβλέπει η διαδικασία για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.
Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.
Από το πρωί της Κυριακής, πάντως, οι Καταλανοί ξεκίνησαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. Θέλουν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας και το δείχνουν! Όλα αυτά, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, λοιπόν, βρίσκεται… στα κάγκελα και ολόκληρη η Ευρώπη κρατά την ανάσα της.
Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν Καταλανούς να έχουν σχηματίσει ουρές από τα χαράματα! Άλλα, που δείχνουν ψηφοφόρους να χειροκροτούν όταν μια κάλπη καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο!
Χωρίς αμφιβολία, η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζει ιστορικές στιγμές…
Δείτε τις εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου