Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2017

Εξηγήσεις κι ενημέρωση από Κουρουμπλή στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα- Αν αποδειχτεί ότι έχω ευθύνη, έχω τη γενναιότητα να την αναλάβω





Σε ένα μήνα ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας


Ήμασταν άτυχοι που το ναυάγιο έγινε νύχτα και είχε μαζούτ - Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας «Το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο» δήλωσε το πρωί.....
της Τετάρτης στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και πρόσθεσε: «Αν αποδειχτεί ότι έχω ευθύνη, έχω τη γενναιότητα να την αναλάβω».

«Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας», συνέχισε ο υπουργός.



Σε ερώτηση αναφορικά με την απόδοση ευθυνών ο υπουργός τόνισε: «Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία. Καταθέτουμε άμεσα τροπολογία πλου η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων».






Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην πήρε (πολιτικά) «κεφάλια» για τη ρύπανση του Σαρωνικού από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ωστόσο εξέπεμψε μηνύματα δυσαρέσκειας προς την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας κάνοντας λόγο για «ολιγωρίες» και παραλείψεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Τώρα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής καλείται να αντιμετωπίσει και την εσωτερική στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα δυσαρέσκεια: σήμερα νωρίς το πρωί επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) για τα θέματα περιβάλλοντος όπου θα ενημέρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε αυτή σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα που πλέον ρυπαίνει το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τις ενέργειες του υπουργείου για τον έλεγχό της. Από τις 10.30 και μετά ο υπουργός και άλλοι συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ενημερώνουν και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σ. Φάμελλος και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός και από την κοινουβουλευτική ομάδα παραβρέθηκαν 50 βουλευτές, από την περιφέρεια του Πειραιά, τη Β' Αθηνών, κά, ενώ παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν και οι επικεφαλείς των τημημάτων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως έγινε ένας απολογισμός των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και λιγότερο υπήρξε αναφορά στον προγραμματισμό από εδώ και πέρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για "ήρεμο κλίμα" πάντως τέθηκε εντόνως το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης και της ενημέρωσης των βουλευτών (που δεν υπήρξε) ώστε όσοι βγάινουν στα ΜΜΕ να μην τοποθετούνται κατά το δοκούν και τουλάχιστον να γνωρίζουν τις επιστημονικές απόψεις,για να υπάρχει και καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Η δυσαρέσκεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή διαπερνά όλες τις τάσεις, δεν προέρχεται δηλαδή από τους «συνήθεις υπόπτους» την ομάδα των 53, αλλά εκπέμφθηκε εντόνως και από την προεδρική πλειοψηφία. Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι σε περίπτωση ανασχηματισμού στον κοντινό ή λιγότερο κοντινό ορίζοντα ο υπουργός Ναυτιλίας, δύσκολα θα παραμείνει στο πόστο του.

Στο μεταξύ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορα κρίσιμα ζητήματα εν όψει αξιολόγησης.

Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί να συντηρηθεί η ρητορική περί της επενδύσεις και την ανάπτυξη. Βήμα σε αυτή την προσπάθεια δίνει για το επόμενο διήμερο το περιφερειακό συνέδριο της Κρήτης – το τρίτο στη σειρά μετά από εκείνα της Δυτικής Ελλάδας και της Στερεάς Ελλάδας – όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει αύριο το βράδυ. Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου γύρω στα 15 κυβερνητικά στελέχη (Σταθάκης, Χαρίτσης, Σπίρτζης, Κουντουρά, Αχτσιόγλου, Ξανθός, Γαβρόγλου, Φωτάκης, κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου