Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2017

Πρώην νύφες του ISIS διηγούνται τις ιστορίες τους: Τι αντιμετώπισαν στο χαλιφάτο (εικόνες)




Oι ιστορίες πέντε γυναικών
Τι συμβαίνει μέσα στο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους
Οι δύσκολες συνθήκες και οι ψεύτικες υποσχέσεις

Γυναίκες που διηγούνται με πολύ θάρρος ιστορίες από το παρελθόν τους. Όλες αναφέρουν ότι είναι συγκλονισμένες και τρομαγμένες από τη στιγμή που ανακάλυψαν τι πραγματικά ....αντιπροσωπεύει και τι πραγματικά είναι το Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για τις πρώην νύφες των μαχητών του ISIS, οι οποίες δέχτηκαν να ζουν στο αυτο-αποκαλούμενο χαλιφάτο.

Πλέον βρίσκονται σε μία μετέωρη κατάσταση ανάμεσα σε κουρδικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, λίγο έξω από το χαλιφάτο, και τις πατρίδες τους, που πιθανότατα δεν τις θέλουν πίσω.




Οι πρώην γυναίκες του ISIS μίλησαν και φωτογραφήθηκαν από το CNN.

Μια χήρα από τη Γαλλία ονειρεύεται να βρεθεί στη Μεσόγειο και να κάνει ηλιοθεραπεία με ένα μπικίνι στην παραλία.

Μία σύρια καθηγήτρια αγγλικών διηγείται ότι κατευθυνόταν προς την Τουρκία όταν τη σταμάτησαν στη Ράκα και εκεί ερωτεύτηκε έναν μαροκινό μαχητή.

Τρεις αδελφές από την Ινδονησία αναφέρουν ότι τις παρέσυραν στη Ράκα, το λεγόμενο χαλιφάτο του ISIS, με την υπόσχεση της ελεύθερης υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.



Στην καυτή ζέστη της συριακής ερήμου, δεκάδες νύφες ISIS που διέφυγαν από το χαλιφάτο κάθονται σε ένα χώρο γεμάτο τσιμέντο και περιμένουν με τα παιδιά τους.

Οι γυναίκες διαχωρίζονται από το υπόλοιπο στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας του ISIS.

Η Γαλλίδα με το λουλουδάτο μαντήλι και το παιδί 14 μηνών

Η Σάιντα από το Μονπελιέ συγκαταλέγεται στις συζύγους του ISIS που εγκατέλειψαν τη Ράκα, όταν το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να χάνει έδαφος.

Πολλές από τις γυναίκες λένε ότι πλήρωσαν λαθρεμπόρους για να τις οδηγήσουν στα περίχωρα της Ράκα όπου οι κουρδικές δυνάμεις τις πήραν και τις οδήγησαν στον προσφυγικό καταυλισμό.

«Λατρεύω τη ζωή, μου αρέσει να δουλεύω, αγαπώ τα τζιν μου, αγαπώ το μακιγιάζ μου, αγαπώ τους γονείς μου«, λέει η Σάιντα, που φοράει μια λουλουδάτη μαντίλα.



«Το μόνο που θέλω είναι να επιστρέψω, να πάρω το αυτοκίνητό μου και να οδηγήσω».

Κάθεται κοντά στον γιο της ηλικίας 14 μηνών, του οποίου το πρόσωπο είναι γεμάτο με τσιμπήματα εντόμων από τον μήνα που πέρασαν στην έρημο, διαφεύγοντας από τη Ράκα με τα πόδια.

Η Σάιντα αναφέρει ότι μαζί με τον σύζυγό της, έναν μαχητή που ονομάζεται Γιασίν, πλήρωσαν σε λαθρεμπόρους 6.000 δολάρια για να τους βγάλουν έξω από την πόλη. Ο άντρας της πέθανε στο ταξίδι.

Η Σάιντα, όπως και πολλές άλλες γυναίκες, παρασύρθηκαν στο «ισλαμικό χαλιφάτο» με ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή με ισχυρούς, ευσεβείς άνδρες.

Εκεί όμως αντιμετώπισαν κάτι πολύ διαφορετικό: Άγριους καβγάδες γυναικών στους κοιτώνες, μαχητές του ISIS με σεξουαλικές εμμονές και γυναίκες διαζευγμένες και ξαναπαντρεμένες μέχρι και έξι φορές.

Η Σάιντα συνεχίζει την ιστορία της και διηγείται τι ακριβώς συμβαίνει μόλις μία γυναίκα φτάσει στο χαλιφάτο.

«Μόλις φτάσαμε στη Ράκα, τοποθετούμαστε σε έναν κοιτώνα, όπου οι νεοαφιχθέντες γυναίκες περιμένουν να επιλεχθούν από κάποιον μαχητή του ΙΚ«.

Αναφέρει ότι ήταν συγκλονισμένη από τους κανόνες του κοιτώνα. «Όταν η γυναίκα φτάνει σε αυτό το madafa, κάνει ένα είδος βιογραφικού«, λέει η Σάιντα.

«Γράφει την ηλικία της, το όνομά της, στοιχεία της προσωπικότητά της και τι ψάχνει σε έναν άνδρα και οι άνδρες επίσης γράφουν τα βιογραφικά τους. Έτσι, συναντάς κάποιον, μιλάς για 15-20 λεπτά, και τότε είναι ναι ή όχι, αν συμφωνούν και οι δύο τότε παντρεύονται, είναι πολύ γρήγορο«, προσθέτει.



Η πρακτική αυτή θυμίζει το Tinder -εφαρμογή γνωριμιών- αλλά στη μουσουλμανική παραλλαγή του.

Η καθηγήτρια Αγγλικών που δεν μετάνιωσε για καμία επιλογή της

Η Μέι, η σύρια καθηγήτρια Αγγλικών δεν αναζητούσε τον έρωτα όταν πήγε στη Ράκα. Για την ακρίβεια, δεν πήγε, όπως λέει, να μείνει στη Ράκα αλλά ήταν περαστική καθώς σκοπός της ήταν να εγκαταλείψει τη Συρία και να εγκατασταθεί στην Τουρκία μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της στην πόλη τους, τη μαρτυρική Χομς.

Καθ’ οδόν, λοιπόν, προς την Τουρκία, έμεινε για λίγες ημέρες σ’ ένα φιλικό σπίτι στη Ράκα μαζί με τα παιδιά της, όταν γνώρισε έναν γείτονα, τον Μπιλάλ.

Όπως και πολλές ακόμη νύφες του ISIS που βρίσκονται στην ίδια θέση, η Μέι περιγράφει τον Μπιλάλ σαν έναν καλό άνδρα, υπέρμαχο της ειρήνης, ο οποίος αρνείτο να πολεμήσει. Όπως λέει, άλλες γυναίκες στο χαλιφάτο δεν ήταν τόσο τυχερές όσο εκείνη.

«Οι ευρωπαίες βλέπουν τους (ευρωπαίους) μαχητές του ISIS ως τους δυνατούς άνδρες με τα όπλα που θα τις προστατεύουν. Όπως γίνεται στις ταινίες», σχολιάζει η Μέι και καταλήγει λέγοντας ότι πολλές από αυτέςέχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους όταν είδαν ότι αυτά που πίστευαν δεν ίσχυαν και τελικά τρεις, τέσσερις ημέρες ή και ένα μήνα μετά το γάμο, χώριζαν.

Αναφέρει ως παράδειγμα μια γυναίκα που παντρεύτηκε και χώρισε τουλάχιστον έξι φορές, μέχρις ότου δικαστής του «χαλιφάτου» την απείλησε με ξυλοδαρμό ή φυλάκιση.

Η Μέι δηλώνει ακόμα ερωτευμένη με το σύζυγό της, ο οποίος, κατά την ίδια, βρίσκεται φυλακισμένος στο Κομπάνι.



Οι τρεις αδελφές από την Ινδονησία

Οι τρεις αδελφές από την Ινδονησία, η Ράχμα, η Φίνα και η Νοούρ έχουν μόλις φτάσει στον καταυλισμό. Ισχυρίζονται πως δεν παντρεύτηκαν ποτέ τζιχαντιστή.

Οι γυναίκες αυτές, οι οποίες, όπως λένε, διέθεσαν πολλά χρήματα για να ταξιδέψουν οικογενειακώς από τη Τζακάρτα στη Ράκα, εκφράζουν την απογοήτευση που βίωσαν όταν διαπίστωσαν ότι οι μαχητές του ISIS δεν ήταν «καλοί μουσουλμάνοι» όπως παρουσιάζονται.

«Λένε πως διεξάγουν ιερό πόλεμο για τη χάρη του Αλλάχ, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι μόνο γυναίκες και σεξ. Είναι αηδιαστικό», λέει η Ράχμα.



«Άκουσα πως αν παντρευτούν μια χήρα θα πάρουν χίλια δολάρια», προσθέτει η Φίνα. «Με ζητούσαν σε γάμο το πρωί και ήθελαν απάντηση το ίδιο βράδυ», σημειώνει.

Η Νοούρ με τη σειρά της λέει πως ουδέποτε θα ξεχάσει όσα γίνονταν στους γυναικείους κοιτώνες:

Οι τρόποι συμπεριφοράς των γυναικών μέσα στον κοιτώνα δεν έχουν καμιά σχέση με όσα πρεσβεύει το Ισλάμ. Είναι σκληρές, κουτσομπολεύουν, φωνάζουν η μια στην άλλη, χτυπούν η μία την άλλη, παλεύουν μεταξύ τους. Έμεινα άναυδη.



Οι τρεις αδελφές ισχυρίζονται ότι πήγαν στη Ράκα για δύο λόγους. Για την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη που τους υπόσχονταν οι του «χαλιφάτου» και εκείνες είχαν τόσο ανάγκη καθώς η Ράχμα είναι καρκινοπαθής. Ο δεύτερος, ήταν η παιδεία. Για να μπορέσει η Φίνα να σπουδάσει υπολογιστές που ήθελε.

Πηγή φωτογραφιών: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου