Δευτέρα, Ιουλίου 31, 2017

Γενική επενδυτική εφόρμηση των Γάλλων στην ελληνική αγορά - Τι αποκαλύπτει έγγραφο της ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι




Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Αν και κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη ύφεση, εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία, οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις, κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τ'εταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 1.331 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2015, οπότε αυτές ανέρχονταν σε 1.360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά στοιχεία.

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα - αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:

- Βιομηχανία (Lafarge - τσιμέντο, Michelin - ελαστικά, S&B - ορυκτά, Nexans - καλώδια, Safran και Thales - αεροναυπηγική, αμυντικά συστήματα, Schneider - ηλεκτρολογικό υλικό).

- Οχήματα ( PSA Peugeot και Renault).

- Ενέργεια (Ήρων ENGIE - μακροχρόνια διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, ενεργειακή διαχείριση και διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων, Schneider Electric, DCNS και Total).

- Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA-CGM -θαλάσσιες μεταφορές, Geodis, Alstom).

- Kαταναλωτικά προϊόντα (Baccarat, BIC, L'Or?al, Herm?s, Seb, Dior).

- Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi-Aventis, Pierre Fabre Farmaka, Biomerieux).

- Δίκτυα διανομής (Leroy Merlin).

- Τρόφιμα (Danone, D?lifrance, Groupe-Bel).

- Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Credit Agricole Life, Bureau Veritas Greece).

- Τουρισμός (Accor, Club Med).

Την τελευταία δεκαετία οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Όμως η δραστηριοποίηση των γαλλικών εταιρειών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς (κλάδος τροφίμων και ποτών, τομέας παροχής υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρείες, δίκτυα διανομής, τουριστικές επιχειρήσεις) κ.α.

Από τις ηγέτιδες γαλλικές επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι η Lafarge, η οποία εισήλθε στην ελληνική αγορά τσιμέντου το 2001 εξαγοράζοντας την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Επίσης, υπό την κατοχή της βρίσκονται πολλές θυγατρικές εταιρείες ανά την Ελλάδα όπως οι εταιρείες ΛΑΒΑ, Lafarge Beton, Σταθμοί Αιγαίου, Λατομεία Μαράθου, ΑΝΕΗ, ΕΒΙΕΣΚ, οι ναυτικές εταιρείες Α. Χατζηκυριάκος, Γ. Χατζηκυριάκος, Δύστος, η ναυτιλιακή εταιρεία Διακίνησης Τσιμέντου Μέσης Ανατολής, η εταιρεία ΕΔΑΚΕ και η εταιρεία Περικλής.

Η Michelin στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πολυεθνικές εταιρίες και έχει πολυετή παρουσία στο χώρο της εμπορίας του ελαστικού. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εμπορία ελαστικών για αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσυκλέτες, αγροτικά καθώς και βιομηχανικά - χωματουργικά οχήματα. Τα ελαστικά της εταιρείας είναι διαθέσιμα μέσω δικτύου καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

S & B: To 2014 η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά - πρώην Βαρυτίνη - πέρασε υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι τιμήματος που συνδυαστικά (μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας) ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της (μπετονίτης και περλίτης) χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία, στις κατασκευές, στη μεταλλουργία και στη γεωργία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

Η Nexans ΕΛΛΑΣ κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα από το 1974. Η εταιρεία παράγει ηλεκτρικά καλώδια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, καλώδια τηλεπικοινωνιών από χαλκό και οπτικές ίνες, εναέριους αγωγούς από χαλκό, αλουμίνιο και κράματα αλουμινίου. Επιπλέον, η εταιρεία παράγει καλώδια και σύρματα για βιομηχανικές εφαρμογές, καλώδια μηχανημάτων, καλώδια για εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου, καλώδια για μεταφορές, φωτοβολταϊκά συστήματα και σταθμούς αιολικής ενέργειας, καθώς και χερσαία και υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Το εργοστάσιο βρίσκεται στη Λαμία (Αγία Μαρίνα) και αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Η Safran είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, με έδρα την Αθήνα, η οποία ειδικεύεται στην αεροναυτική άμυνα και ασφάλεια. Με διεθνή δραστηριότητα, απασχολεί σχεδόν 66.500 υπαλλήλους παγκοσμίως, ενώ σημείωσε 15,8 δισ.εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις το 2016.

Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, oι γαλλικές Peugeot και Renault κατέχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα με σημεία διανομής και πώλησης άνω των 50 σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η Peugeot Ελλάδος εκπροσωπείται από το 2014 από τον Όμιλο Συγγελίδη και έχει αναλάβει και προμήθειες οχημάτων (ασθενοφόρα). Η Renault έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1976. Η αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών Renault και Dacia στην Ελλάδα έχει ανατεθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault, στην εταιρεία του κ. Β.Ν. Θεοχαράκη.

Σημαντική είναι η παρουσία μεγάλων γαλλικών εταιρειών στο χώρο της ενέργειας που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις είτε αυτόνομα.

Κορυφαία κοινοπραξία είναι αυτή του Ομίλου «Ήρων» που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση ενέργειας από φυσικό αέριο - με δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ισχύος 600MW που μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 1 εκατ. νοικοκυριά. Ο ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από συμβατικές και Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς. Το 2009 εισήλθε στη μετοχική σύνθεση η ENGIE (πρώην GDF Suez), ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, το Μάρτιο του 2014, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η είσοδος και της QATAR PETROLEUM (μέσω της εταιρείας QPI GAS & POWER OPC), μίας ακόμη παγκόσμιας ηγετικής δύναμης στον ενεργειακό χάρτη, στο μετοχικό κεφάλαιο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ ΙΙ.

Αξιόλογη είναι και η παρουσία της εταιρείας Schneider Electric στην Ελλάδα που εκτείνεται πέραν των 45 ετών, με προϊόντα, εξοπλισμούς και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της ενέργειας, των έργων υποδομής, των κτηρίων και των κέντρων δεδομένων. Η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής μετασχηματιστών στα Οινόφυτα και κέντρα λιανικών πωλήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, απασχολώντας συνολικά 220 εργαζόμενους. Επιπλέον, στην εν λόγω εταιρεία λειτουργεί και Κέντρο Εξυπηρέτησης & Κέντρο Εκπαίδευσης Πελατών.

Επιπλέον, στον ενεργειακό τομέα δραστηριοποιούνται οι κάτωθι εταιρείες: Engie Hellas (ανήκει στη GDF Suez Energy Services), η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών και της τεχνικής συντήρησης, απασχολεί 140 εργαζομένους και παρουσίασε έσοδα 8,2 εκατ. ευρώ το 2015. DCNS, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτικής άμυνας και της ενέργειας. Τέλος, η εταιρεία TOTAL Hellas διατηρεί πρατήρια λιανικής και χονδρικής πώλησης καυσίμων και λιπαντικών στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μετέχει στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-EDISON για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου (οικόπεδο 2).

Στον τομέα υψηλής τεχνολογίας η εταιρεία Thales έχει παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και απασχολεί 49 εργαζόμενους. Αντικείμενο της εταιρείας είναι ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, οι μηχανικές δεξιότητες, η διαχείριση προγράμματος, η τεχνική υποστήριξη και η συντήρηση.

Ως προς τον τομέα των μεταφορών, η Vinci είναι η μεγαλύτερη διεθνώς γαλλική κατασκευαστική εταιρία, με ισχυρή και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα στον επιχειρηματικό τομέα και στη δημιουργία σημαντικών υποδομών. Ο όμιλος έχει 6 εταιρείες που διαχειρίζονται την εκμετάλλευση έργων, των οποίων είναι παραχωρησιούχος. Σε αυτά συγκαταλέγονται η καλωδιωτή γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Επίσης, συμμετέχει στην κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων Πατρών-Κορίνθου, Ιονίας Οδού και Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο σημείο του Μαλιακού.

Η εταιρεία CMA CGM αποτελεί μια από τις πιο καταξιωμένες δυνάμεις στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών στη χώρα μας προσεγγίζοντας τους λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Με γραφεία στις δυο ανωτέρω πόλεις και εξειδικευμένο προσωπικό 50 ατόμων, εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 3.000 Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Η Geodis Calberson Hellas αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ομίλου GEODIS στην Ελλάδα, ενός από τους πρωτοπόρους στην Ευρώπη σε θέματα μεταφορών και logistics. Η εν λόγω εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση της παραγγελίας (παραλαβή, αποθήκευση εμπορευμάτων κλπ.) στους πελάτες της που επιθυμούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ενώ απασχολεί 50 άτομα.



Η εταιρεία Alstom Transport S.A, θυγατρική του γαλλικού Ομίλου δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας πανελλαδικά έργα, ενώ τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα.



Στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων, τα προϊόντα της L΄Oreal πρωτοεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του '30. Η πρώτη θυγατρική ιδρύθηκε το 1970 και το 1971 λειτούργησε ένα πρότυπο για την εποχή του εργοστάσιο που συνέχισε να παράγει μέχρι το 1999, οπότε και καταστράφηκε από το σεισμό. Η κύρια θυγατρική του Ομίλου, η L'OREAL HELLAS, με τζίρο πάνω από 190 εκατ. ευρώ και με μερίδιο αγοράς άνω του 30% απασχολεί περισσότερα από 700 άτομα.

Η εταιρεία Baccarat αποτελεί διεθνή όμιλο με αντικείμενό τα ανδρικά και γυναικεία κοσμήματα, όπως επίσης και τα κρυστάλλινα είδη πολυτελείας για τον εξοπλισμό σπιτιού. Στην Ελλάδα έχει ένα υποκατάστημα στην Αθήνα, ενώ τα προϊόντα του ομίλου διατίθενται σε 10 ακόμα καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Το εργοστάσιο της BIC στην Ελλάδα βρίσκεται στην 'Ανοιξη Αττικής, όπου σχεδιάζεται, βιομηχανοποιείται και παράγεται το 70% των ξυριστικών BIC που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Η BIC-ΒΙΟΛΕΞ δημιουργήθηκε από την εξαγορά της ΒΙΟΛΕΞ που ιδρύθηκε το 1952 και το 1973 σχεδίασε το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Το 1974 η ΒΙΟΛΕΞ συνενώνει τις δυνάμεις της με τον γαλλικό όμιλο BIC, και μετονομάζεται σε BIC-ΒΙΟΛΕΞ, με έδρα την Αθήνα.

Η εταιρεία Herm?s είναι γνωστή στον τομέα της πολυτελούς ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων. Στην Ελλάδα διατηρεί ένα υποκατάστημα στην Αθήνα.

Το Groupe SEB είναι κατασκευαστής μικροσυσκευών και οικιακού εξοπλισμού και έχει παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες. Στην Ελλάδα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα που εμπορεύονται αντίστοιχα προϊόντα.

Η εταιρεία Parfums Christian Dior Hellas, διαθέτει ένα κεντρικό υποκατάστημα στην Αθήνα, ενώ προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Αναφορικά με τις γαλλικές επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία, η Sanofi-Aventis AEBE, μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, με ηγετική θέση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, έχει τα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα, ενώ υπάρχει κέντρο επιστημονικής ενημέρωσης και στη Θεσσαλονίκη.

H Pierre Fabre Farmaka Α.Ε ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996, με έδρα την Αθήνα και εμπορεύεται με επιτυχία φαρμακευτικά σκευάσματα και καλλυντικά.

Η BioM?rieux SA, τμήμα του Ομίλου M?rieux Alliance δραστηριοποιείται σε ένα ολοκληρωμένο εύρος υπηρεσιών υγείας: πρόγνωση, διάγνωση, θεραπεία και κλινική παρακολούθηση και στην Ελλάδα διαθέτει ένα υποκατάστημα με έδρα την Αθήνα.

Η Leroy Merlin Ελλάδας δραστηριοποιείται στον τομέα των δικτύων διανομής από τον Ιούνιο 2005 και ειδικεύεται στις ιδιοκατασκευές και τη διακόσμηση σπιτιού και κήπου. Διαθέτει πέντε ιδιόκτητα υποκαταστήματα στην Αθήνα (τρία), στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.

Ως προς τον τομέα των τροφίμων και ποτών, η Danone, η ηγέτιδα εταιρία σε γαλακτοκομικά προϊόντα στον κόσμο έχει ιδρύσει στην Ελλάδα τις εταιρίες Danone Γαλακτοκομικά Προϊόντα Α.Ε. και την Numil Hellas Α.Ε (προϊόντα βρεφικής διατροφής).

Η D?lifrance, θυγατρική της Nutrixo, στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και των αρτοσκευασμάτων, έχει συμπεριλάβει στην εμπορική της δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Ελλάδα με τη λειτουργία ενός δικτύου συνεργατών με έδρα την Αθήνα υπό την επωνυμία της εταιρίας.

Η βιομηχανία Groupe-Bel εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία τυροκομικών προϊόντων και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την εταιρία Fromageries Bel Hellas Α.Ε Γαλακτοκομικών και Τυροκομικών Προϊόντων.

Οι σημαντικότερες γαλλικές ασφαλιστικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα είναι: ο όμιλος AXA με ταυτώνυμη εταιρεία για παροχές γενικών ασφαλιστικών υπηρεσιών, ο όμιλος Groupama που δραστηριοποιείται από το 2007 υπό την επωνυμία Groupama Phoenix Asfalistiki για παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (κυρίως στους τομείς της αυτοκίνησης και της υγείας), η CNP Ασφαλιστική που δραστηριοποιείται στον τομέα της ασφάλισης ακινήτων και η Credit Agricole Life, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ασφαλίσεων ζωής από το 2001. Με την επωνυμία Εμπορική Ζωής, ιδρύθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ του Ομίλου της Cr?dit Agricole S. A., της ασφαλιστικής της εταιρίας Predica και της πρώην Εμπορικής Τράπεζας.

Επιπλέον, η εταιρεία Bureau Veritas Greece εξειδικεύεται σε υπηρεσίας πιστοποίησης ποιότητας (νηογνώμονας) και εδρεύει στον Πειραιά.

Οι γαλλικές επιχειρήσεις με επενδύσεις στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα είναι: α) η Accor hotels που δραστηριοποιείται στην Αθήνα με δυο ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (Novotel Athens και Sofitel Athens Airport), ενώ άνοιξε μία ακόμα ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης (ibis Styles Heraklion Center) και β) η γαλλο-κινεζική Club Med με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Εύβοια.

Στον τραπεζικό τομέα, εμφανίστηκε έντονη μείωση των γαλλικών επενδύσεων το 2012, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της πώλησης μεριδίου που διέθετε η Soci?t? G?n?rale στη Γενική Τράπεζα (50,1%) στον Όμιλο Πειραιώς και της μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής που διατηρούσε η Credit Agricole στην Alpha Bank. Η εν λόγω μείωση ακολούθησε ως αποτέλεσμα συνεχόμενων παρουσιαζόμενων ζημιών στα αποτελέσματα των ανωτέρω γαλλικών τραπεζών, σε σημείο που η διατήρηση των επενδύσεών τους στην Ελλάδα να κρίνεται ασύμφορη.

Ο όμιλος της Credit Agricole συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό 0,44%, μετά τη μετατροπή ομολογιών της τράπεζας σε μετοχές, λόγω δανείου που εξέδωσε η Alpha το 2013.

Επιπλέον, ως παράδειγμα γαλλικών αποεπενδύσεων στη χώρα μας αναφέρεται η συρρίκνωση κατά το εν πέμπτο της γαλλικής αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων «5 ? Sec», που το 2009 διέθετε πάνω από 100 καταστήματα, εκ των οποίων διατηρεί σήμερα μόνον τα 25.

Οι Ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 2001, οπότε και ανέρχονταν σε 81,2 εκατ. ευρώ. Παρατηρήθηκε δηλαδή μία διαρκής μείωση των επενδυτικών ροών, η οποία σε ποσοστιαία βάση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημαντική: το 2003 (64,1 εκατ. ευρώ), το 2006 (49,4 εκατ. ευρώ), το 2010 (34,5 εκατ. ευρώ), ενώ παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση από το 2012 (17,1 εκατ. ευρώ) ως και το 2014 (23 εκατ. ευρώ). To 2015 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Γαλλία ανήλθαν σε 19,8 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί - κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών - στους κάτωθι τομείς από τις εταιρείες:

Δομικά υλικά και βιομηχανικά προϊόντα

Ο Όμιλος Χαλκόρ αναπτύσσεται ισχυρότερα στη γαλλική αγορά μετά την ενσωμάτωση στις εμπορικές του δραστηριότητες του τομέα χαλκού της εταιρίας Reynolds European SA το Φεβρουάριο 2015. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επένδυσης που πραγματοποίησε ο μητρικός Όμιλος Viohalco στην εταιρία Reynolds European SA με την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων και του δικτύου διανομής της τελευταίας και την ίδρυση της Reynolds Cuivre SA, ως νέας θυγατρικής του Ομίλου.

Η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης το 2006 συγχώνευσε δύο γαλλικές εταιρείες, τις Producteurs Agricole και Polyane Prolen (Deltatex) σε μια νέα εταιρεία, την AGRIPOLYANE. Η εταιρεία αυτή είναι κορυφαία παραγωγός προστατευτικών μεμβρανών στη Γαλλία, ενώ παράλληλα εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία πλαστικών Lariplast κατασκεύασε το 2011 την 2η παραγωγική μονάδα της στην Γαλλία και το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία της, με συνολική έκταση 9.000 τετρ. μέτρα (παραγωγή, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία) και 5.000 τετρ. μέτρα κτιριακές εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο βρίσκεται 145 χλμ Βόρεια του Παρισιού στα Γαλλο-Βελγικά σύνορα στην πόλη Marle, της περιφέρειας Picardie.

Ο όμιλος εταιρειών Μαΐλης το 1999 εξαγόρασε μια μικρή γαλλική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων που εξειδικεύεται στο χονδρεμπόριο βιομηχανικού εξοπλισμού.

Υπηρεσίες τουρισμού:

Το 1993 ο Όμιλος Κυριακούλη συμμετείχε στη σύσταση της γαλλικής εταιρείας SARL VENT PORTANT, με ποσοστό 66,67%. Η τελευταία, το 1999 εξαγόρασε τη γαλλική εταιρεία SARL POINT D'AMURE, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Γαλλία. Η εξαγορασθείσα εταιρεία μετονομάστηκε σε SARL KIRIACOULIS POINT D'AMURE VENT PORTANT.

Η εταιρεία Cocomat συμμετέχει σε 4 ξενοδοχεία στη Γαλλία. Επιπλέον, διαθέτει ένα σημείο πώλησης μέσα στο πολυκατάστημα BHV κι ένα κατάστημα στο Παρίσι.

Φάρμακα και καλλυντικά

Lavipharm- ερευνητικά εργαστήρια: το 1989 ο Όμιλος επιχειρήσεων Λαβίδα ιδρύει την εταιρεία Laboratoires Lavipharm στο Παρίσι. Tο 1992 ίδρυσε κοινοπραξίες με τη Synth?labo (Synth?labo -Lavipharm) και τη L'Oreal Cosmetique Active (Lavicosmetica). Το 1995 κυκλοφόρησε στην αγορά της Γαλλίας το διαδερμικό σύστημα νιτρογλυκερίνης και το 1997 το επιδερμικό σύστημα κατά της ακμής ιδίας έρευνας και ανάπτυξης της Lavipharm, από τη L'Oreal, σε 40 χώρες. Το 2000 η Lavipharm προχώρησε στην εξαγορά της Hitex.

Η εταιρεία Gerolymatos International διαθέτει από το 2007 στη Γαλλία ιδιόκτητο εργαστήριο ερευνών Laboratoire AIM.

Ο ελληνικός Όμιλος Famar το 2001 εξαγόρασε τα εργοστάσια της Novartis στην Ορλεάνη και της Aventis στη Νορμανδία, το 2002 το κέντρο διανομής Sephora στο Boigny και το 2004 τη μονάδα παραγωγής της Aventis στο Saint Genis Laval. Το 2005 ιδρύθηκε έδρα της Famar στο Παρίσι. Το 2006 προέβη στην εξαγορά του εργοστασίου Abbott στο Saint Remy και το 2009 στην εξαγορά του εργοστασίου Johnson & Johnson στην Ορλεάνη. Έπειτα από τα οικονομικά προβλήματα του Ομίλου Μαρινόπουλου του οποίου μέλος αποτελούσε και η Famar, η διοίκηση της φαρμακευτικής πέρασε στα χέριο της Pillarstone, που αποτελεί πλατφόρμα διαχείρισης δανείων που έχει σχηματιστεί από το fund ΚΚR. Σημειώνεται πως η FAMAR βρισκόταν από το φθινόπωρο του 2016 σε διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους της με τις πιστώτριες τράπεζες, κατά την οποία ζητούνταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε επιχειρήσει πέρυσι να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου FAMAR, κάτι που απέβη άκαρπο.

Η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ διαθέτει τα προϊόντα της σε 30 χώρες, με παρουσία σε περισσότερα από 4.700 σημεία διανομής και σε πάνω από 8.000 φαρμακεία. Στη Γαλλία διαθέτει τρία καταστήματα, εκ των οποίων ένα στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει παρουσία στα πολυκαταστήματα Monoprix, Le Bon Marche και Monop Beaute. Τέλος, τα προϊόντα της πωλούνται διαδικτυακώς και σε περισσότερα από 80 φαρμακεία σε όλη τη Γαλλία.

Τρόφιμα

Η εταιρεία ChillBox είναι η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού και παγωτού (frozen yogurt - ice cream) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη Γαλλία διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στο εμπορικό κέντρο Aeroville στο Παρίσι και ένα στη Ντιζόν.

Η εταιρεία IFANTIS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλλαντικών και έτοιμων μερίδων στην Ελλάδα, ίδρυσε εντός του 2016 θυγατρική εταιρεία στη Γαλλία, με την επωνυμία IFANTIS FRANCE SAS με έδρα στα προάστια των Παρισίων.

Κοσμήματα

Ο Οίκος Ζολώτας, μέλος της Επιτροπής Colbert, εγκαινίασε διώροφο κατάστημα σε περιοχή των Παρισίων με πολυτελή καταστήματα. Η εταιρεία Folli Follie με περισσότερα από 500 σημεία πώλησης παγκοσμίως, διαθέτει δύο καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

Οινοποιία

Η οινοποιία Μπουτάρη το 2006 εξαγόρασε το Domaine de Mayrac, οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Γαλλία.

Υπηρεσίες και λοιπή παρουσία ελληνικών εταιρειών στην αγορά της Γαλλίας

Η εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε. στη Γαλλία ανέλαβε το έργο συντήρησης του Πύργου του 'Αιφελ. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες της STELMA T.S.A. αφορούν εργασίες αντισκωριακής προστασίας (αμμοβολές - βαφές & συγκολλήσεις) σε νεότευκτα πλοία (Queen Mary II, MSC Musica, MSc Poesia, NCL F3 κτλ) που ναυπηγούνται στο γαλλικό ναυπηγείο STX France S.A, ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης. 'Αλλοι σημαντικοί πελάτες της εταιρείας στην Γαλλία είναι οι εταιρείες DCNS, ALSTOM MARINE S.A., GRAND PORT MARITIME DE NANTES, VEDETTES DE PARIS, MECASOUD SAS και FORCLUM. Σε μικρότερη κλίμακα η ΣΤΕΛΜΑ έχει αναλάβει έργα ειδικών βαφών σε μικρό ναυπηγείο της Δουνκέρκης στη Γαλλία.

Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Autovision δραστηριοποιείται στον έλεγχο οχημάτων, με περισσότερα από 1.000 κέντρα ελέγχου οχημάτων στη Γαλλία, 65 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

Επιπλέον, η εταιρεία λογισμικού Exodus το 2011 ανέλαβε τμήμα της μηχανογράφησης του δεύτερου μεγαλυτέρου γαλλικού τραπεζικού ομίλου Credit Agricole.

Επιπροσθέτως, σειρά εταιρειών, κυρίως του χώρου των δομικών υλικών (μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές), δραστηριοποιούνται στη γαλλική αγορά, μέσω ανάληψης έργων, συχνά ως υπεργολάβοι γαλλικών ή άλλων εταιρειών. Σημαντικός είναι και ο αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στο χώρο της εστίαση και σε άλλους τομείς.

Τέλος, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με απευθείας τακτικές πτήσεις, καθώς και άλλες εποχικές πτήσεις, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου