Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Η Τουρκία κατηγορεί γερμανικές εταιρείες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία

 

Η Τουρκία κατηγορεί BASF, Daimler και άλλες γερμανικές εταιρείες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία


Σύμφωνα με την εφημερίδα “Die Zeit” η Άγκυρα έστειλε στη Γερμανία μια «γελοία», όπως τη χαρακτηρίζουν αστυνομικές πηγές, λίστα με 68 εταιρείες και ιδιώτες στη Γερμανία, που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με τον εξόριστο στις ΗΠΑ εχθρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 250 άνθρωποι. Ενώ έθεσε εκτός νόμου το κίνημα FETO χαρακτηρίζοντάς το ρομοκρατική οργάνωση.

Η λίστα που έστειλαν οι τουρκικές αρχές στη Γερμανία πριν από μερικές εβδομάδες κατονομάζει την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και τη χημική βιομηχανία BASF ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, αλλά περιλαμβάνει και ένα τουρκικό εστιατόριο fast food καθώς και ένα παντοπωλείο.
Ο Ερντογάν είχε αποκαλύψει πρόσφατα στην “Zeit” ότι οι συνεργάτες του έστειλαν στη Γερμανία 4.500 φακέλους ατόμων που κατηγορούνται ως οπαδοί του Γκιουλέν και απαίτησε την έκδοσή τους στην Τουρκία.

«Πρέπει να παραδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες στην Τουρκία», είπε. «Όσο δεν το κάνετε, η Τουρκία θα θεωρεί τη Γερμανία ως χώρα που παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες.»

Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν «αλλόκοτη» και «γελοία» τη λίστα από την Άγκυρα. Μάλιστα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει απάντηση.

Η διπλωματική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα με το Βερολίνο να επικρίνει δριμύτατα την κυβέρνηση Ερντογάν για το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει κατά αντιφρονούντων. Χθες μάλιστα το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προφυλάκιση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντνερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου