Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017

Tεχνητό το προεκλογικό θρίλερ στη Γερμανία...


Εκτός προεκλογικής ατζέντας το ελληνικό ζήτημα... Σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle επισημαίνει πως η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής ενέκρινε όπως αναμενόταν, την...
πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ. Ως εκ τούτου το θέμα δεν παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Bundestag, όπως ζητούσαν ορισμένοι βουλευτές, κρίνοντας ότι η ημιτελής συμμετοχή του ΔΝΤ συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματος που επιβάλει την εμπλοκή της Ολομέλειας.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του είχε διαμηνύσει εξαρχής ότι δεν διαπιστώνει ουσιαστική αλλαγή. Εντούτοις και εφόσον η επιτροπή Προϋπολογισμού είχε διαφορετική άποψη, ο ίδιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συζητήσει το θέμα δημοσίως. Ο Β. Σόιμπλε μιλούσε όμως μάλλον εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα κανένας βουλευτής του κόμματός του δεν θα ήθελε να μπει ξαφνικά το ελληνικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη και δη τρεις μήνες πριν τις εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που τα ποσοστά των συντηρητικών εκτοξεύονται στις δημοσκοπήσεις.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα το θέμα που προέκυψε με την εκταμίευση της δόσης και την παραπομπή ή όχι στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ένα τεχνητό προεκλογικό θρίλερ που ήρθε να εξυπηρετήσει μάλλον προεκλογικές σκοπιμότητες.

Δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους

Προηγουμένως βέβαια και σε επιστολή του προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης με την οποία τους ζητούσε να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Β. Σόιμπλε είχε φροντίσει να στείλει ορισμένα σαφή μηνύματα, κυρίως δε προς εκείνους τους βουλευτές του κόμματός του που αμφισβήτησαν τελευταία ανοιχτά τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε λοιπόν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έτσι όπως την αξιώνει το ΔΝΤ, δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση καθώς θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων με τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων που ουσιαστικά θα ισοδυναμούσε με ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι ενδεχόμενη αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 θα κόστιζε στους δανειστές έως και 120 δις ευρώ.

Στην επιστολή του ο Β. Σόιμπλε επιμένει ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθεί μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας δηλαδή ουσιαστικά την πάγια θέση του ότι δεν θα χρειαστούν στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσής του...

Πηγή: Deutsche Welle

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS στις 22:44 Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου