Σάββατο, Ιουνίου 24, 2017

Ανεδαφικά τα περί «συνεργασίας»




Πυρετώδεις διεργασίες για «ενωτικό» συνέδριο

Αποστομωτική απάντηση θεωρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του, όπως λένε, να επαναλάβει πως για την πορεία της χώρας εντός των μνημονίων.... έχει ευθύνη μόνο το ΠΑΣΟΚ. Από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ότι είναι ικανοποιημένοι από την άμεση αντίδραση της προέδρου τους, η οποία καταλόγισε ευθέως στον πρωθυπουργό την πατρότητα δύο μνημονίων και τη δέσμευση της χώρας σε σταθεροποιητικά προγράμματα επί δεκαετίες, μετά τις πλήρως αποτυχημένες, όπως λένε, διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν πως είναι πραγματικότητα πια το ότι οι πολίτες δεν έχουν αυταπάτες και ότι θα καταλογίσουν ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, όταν έλθουν οι εκλογές, για όσα υποσχέθηκε και για «τα μεγάλα λόγια που είπε». Σημειώνουν ακόμη ότι, τώρα που έχουν δοκιμαστεί όλες οι κύριες πολιτικές δυνάμεις στην αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της χώρας, ο λαός με οδυνηρό, αργό αλλά δίκαιο τρόπο θα αρχίσει να βγάζει τα συμπεράσματά του για το μέγεθος της ειλικρίνειας, της συγκρότησης και της αποτελεσματικότητας των δυνάμεων αυτών.

Συμπαραστάτης της Γεννηματά βρέθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, που αμέσως απάντησε μέσω Twitter στον πρωθυπουργό λέγοντας «πάμε τώρα Καστελόριζο, Αλέξη, να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης κι εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας».

Καταλογίζουν υποκρισία

Πάντως η έμμεση επίθεση του πρωθυπουργού αποδεικνύει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, πόσο υποκριτικές είναι οι κορώνες περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις κεντροαριστερές δυνάμεις, τις οποίες συχνά-πυκνά εκπέμπουν ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Συνεργάτες της Γεννηματά επισημαίνουν ότι μέσα από την πολιτική στάση της, αλλά και την υπονομευτική αντίληψη του Τσίπρα, διαψεύδονται οι εσωκομματικοί «μάντεις κακών» που φοβούνταν σύγκλιση.

Μπορεί ο Τσίπρας να κινείται με άνεση στα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά σαλόνια – χθες ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων διοργάνωσαν εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός –, αλλά στο εσωτερικό της χώρας οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι εξαιρετικά τεταμένες.
Ακόμη δεν είναι γνωστό αν τελικά ο Τσίπρας θα αποδεχθεί την πρόταση να προσέλθει στο προγραμματικό συνέδριο της ΔΗΣΥ, άλλα, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες της Γεννηματά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβεί σε βαθιά αυτοκριτική για όσα καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά και αν δεν ζητήσει «συγγνώμη» για τη διαπραγματευτική του τακτική και τις αυταπάτες με τις οποίες παραπλάνησε το εκλογικό σώμα τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν οι πολιτικές τους σχέσεις.

Συνεδριακή προετοιμασία

Στο μεταξύ με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στόχος είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης των στελεχών και επανάκαμψης πρώην βουλευτών, πολιτευτών και άλλων στελεχών που είτε είχαν αποστασιοποιηθεί ιδιωτεύοντας είτε είχαν λοξοδρομήσει τα τελευταία χρόνια.

Σε όλη την Ελλάδα αυτήν την περίοδο γίνονται συγκεντρώσεις προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη και τα στελέχη της ΔΗΣΥ για το συνέδριο και ανοιχτές προσυνεδριακές συνεδριάσεις για τις θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν το σώμα. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα το διάστημα 30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου και οργιάζει το παρασκήνιο, κυρίως για τις παρουσίες αλλά και τις απουσίες από αυτό.

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα χαιρετίσει το συνέδριο, αποτελεί ένδειξη της ανάγκης συσπείρωσης, λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη. Παρ’ ότι γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επιμείνει στις απόψεις του για πλήρη διάλυση όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη δημιουργία ενός νέου κομματικού σχηματισμού και ενδεχομένως θα ασκήσει κριτική για την πολιτική στάση της ΔΗΣΥ, ωστόσο, όπως λένε, επειδή το θέμα παραμένει ανοιχτό, ο καθένας μπορεί να τοποθετηθεί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε θετικά στη γραπτή πρόσκληση να παραβρεθεί στο συνέδριο, αφού η πρόσκληση του άφησε το περιθώριο «να τοποθετηθεί με όποιον τρόπο κρίνει καλύτερο»
Ο Βενιζέλος παίζει συστηματικά τον δικό του διακριτό πολιτικό ρόλο, με στόχο την προβολή και προστασία της κυβερνητικής του θητείας και της συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Δεν παραλείπει να επισημαίνει στις συνεντεύξεις του πόσο πολεμήθηκε εσωκομματικά το δικό του εγχείρημα της «Ελιάς» και να προτείνει τη διάλυση όλων των σχηματισμών προκειμένου να γεννηθεί κάτι νέο.

Παρ’ ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετούνται για το αν τελικά απάντησε θετικά ή όχι στην πρόσκληση, πολλοί στοιχηματίζουν ότι θα πάει και θα καταθέσει τις προτάσεις του, όπως συνηθίζει να λέει στις εκδηλώσεις του θινκ τανκ του e-kyklos, σε εθνικό και όχι σε κομματικό ακροατήριο. Ο Βενιζέλος πάντως βρίσκεται σε αντιπαράθεση με στελέχη του κόμματός του για την έντονη δράση του ομίλου που έχει δημιουργήσει με αφορμή και το πρόσφατο συνέδριό του, που αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως απάντηση στο συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Σχόλια του τύπου «ο Βενιζέλος ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται» και διοργανώνει φιέστες, τα οποία διατύπωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο υπεύθυνος κινητοποιήσεων Σωτήρης Μάνεσης, δεν επιδοκιμάζονται από συνεργάτες της Γεννηματά. Η ίδια επιθυμεί να κάνει επίδειξη πολιτικής συσπείρωσης στο συνέδριο και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την πρόταση να συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε μια προσπάθεια να κλείσει με όσο το δυνατόν πιο θεσμικό τρόπο η πληγή της εσωστρέφειας στο κόμμα, που αναμένεται να λυθεί στο έκτακτο συνέδριο του φθινοπώρου.

Ο Ανδρουλάκης σημειώνει ότι τα ζητήματα δεν είναι οργανωτικά αλλά πολιτικά και γι’ αυτό δεν αποκλείεται η Γεννηματά να τον καλέσει να δεσμευτεί ότι θα αποδεχτεί την απόφαση της βάσης για τα επόμενα βήματα της ΔΗΣΥ, αν το ζήτημα της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη χαίρονται με την αποδοχή της πρόσκλησης συμμετοχής στο συνέδριο από τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος μάλιστα θα συμμετάσχει και στο «τραπέζι» για τη Δημόσια Διοίκηση. Η συμμετοχή ενός ακόμη πρώην στελέχους του Ποταμιού, και μάλιστα εκσυγχρονιστικής πολιτικής αντίληψης, δείχνει, σύμφωνα με τους συνεργάτες της Γεννηματά, την πολυσυλλεκτικότητα της ΔΗΣΥ αλλά και την αίσθηση ότι μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική σταθερή πολιτική πλατφόρμα έκφρασης της Κεντροαριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου