Πέμπτη, Ιουνίου 01, 2017

Την πάτησαν άσχημα (και) οι συνταξιούχοι (και) με το ΣΥΡΙΖΑ




Το Μνημόνιο του αίσχους και της αναλγησίας σε πλήρη εκτέλεση!


«Όπου φύγει φύγει», έλεγαν πριν μερικά χρόνια όσοι ασφαλισμένοι κατέθεταν άρον άρον τα χαρτιά τους για να πάρουν σύνταξη, καθώς έβλεπαν ότι κάθε χρονιά που έφευγε ήταν καλύτερη για τους συνταξιούχους και τις παροχές που διεκδικούσαν.

Από τον ασφαλιστικό νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου «χαμένοι» είναι όλοι οι συνταξιούχοι, και οι παλαιοί και οι νέοι. Όμως περίπου 60.000 που έκαναν τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, καθώς αφενός οι πρώτες συντάξεις που θα εκδοθούν θα είναι κοντά στο μισό των παλαιών, και αφετέρου οι συνταξιούχοι θα κάνουν «μαύρα μάτια» να τις δουν ολόκληρες!

Διπλή «βόμβα» περιμένει τους νέους συνταξιούχους!

Βόμβα πρώτη:

Οι πρώτες συντάξεις οι οποίες θα αρχίσουν να εκδίδονται κατά πάσα πιθανότητα από τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένες -ακόμη και μέχρι 40% κατά περίπτωση– καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού είναι διαφοροποιημένος. Περιλαμβάνει χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης εθνική και ανταποδοτική σύνταξη με πληθώρα δραματικών αλλαγών. Μάλιστα, ο νέος τρόπος υπολογισμού εκτιμάται ότι οδηγεί μεσοσταθμικά σε μειώσεις της τάξης του 15% με 38% για την πλειοψηφία των νέων συντάξεων. Οι αλλαγές αφορούν όσους κατέθεσαν ή θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Βόμβα δεύτερη:

Και δεν φτάνουν οι δραματικές περικοπές στις νέες συντάξεις,όσοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους και κατορθώσουν να «ξεπεράσουν» τον Γολγοθά των μειώσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον «εφιάλτη» της αναμονής μέχρι να εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Αυτό συμβαίνει γιατί, ο ΕΦΚΑ αφενός είναι ασυντόνιστος αφετέρου δεν έχει προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα θύματα εκτιμάται ότι αφορούν σε 55.000 με 60.000 συνταξιούχους που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση. Πρώτοι- πρώτοι χαμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι χαμηλόμισθοι λάβουν κατώτατες συντάξεις 15ετίας, αλλά και όσοι διεκδικούν αναπηρικές συντάξεις. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 35 χρόνια ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.322 ευρώ, ενώ θα έπαιρνε σύνταξη 1.180 ευρώ, με το νέο νόμο θα λάβει 880 ευρώ. Θα υποστεί δηλαδή μείωση κατά 300 ευρώ!

Όσο αφορά στις κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμονται σε χαμηλόμισθους θα ξεκινούν –μιλάμε πάντα για μεικτά ποσά– από τα 195 ευρώ στις συντάξεις χηρείας, από τα 288 ευρώ για μειωμένες συντάξεις γήρατος και δεν θα ξεπερνούν τα 414 ευρώ!
«Ψαλίδισμα» και στις αναπηρικές!

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, η συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπει μικρότερα ποσά βασικής σύνταξης, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας και βέβαια νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού σκέλους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συντάξεις αναπηρίας μειωμένες ακόμη και κατά 35%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου