Τρίτη, Ιουνίου 20, 2017

Σουλτς: Αν εκλεγώ, θα φορολογήσω τους πλουσίους




Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξήγγειλαν ότι θα φορολογήσουν τους πλούσιους περισσότερο και τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα λιγότερο, σε μια προσπάθεια ...να προσελκύσουν ψήφους της εργατικής τάξης και να αναζωογονήσουν την τελματωμένη προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς ελπίζει να εκθρονίσει την Άγγελα Μέρκελ στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αλλά το κεντροαριστερό κόμμα του έχει απολέσει την ορμή του στις δημοσκοπήσεις μετά την ταχεία άνοδο που κατέγραψε αφότου ο ίδιος αναδείχθηκε υποψήφιος καγκελάριος, τον Ιανουάριο.

«Θα μειώσουμε το φορολογικό βάρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και θα υποστηρίξουμε τις οικογένειες», εξήγγειλε ο Σουλτς μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η πρότασή μας δεν είναι καλή μόνο για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Σουλτς εξηγώντας ότι θα τονώσει την εγχώρια ζήτηση και θα οδηγήσει στην απορρόφηση περισσότερων εξαγόμενων προϊόντων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τον Μάρτιν Σουλτς, το SPD σχεδιάζει να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα στο 45% από το 42% σήμερα, ενώ θα αυξήσει το εισοδηματικό όριο από το οποίο θα ισχύει ο συντελεστής αυτός στα 76.000 ευρώ από περίπου 54.000 ευρώ σήμερα.

Το SPD, που είναι σήμερα ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ, υπόσχεται επίσης ότι θα αυξήσει τον ειδικό φορολογικό συντελεστή για όσους έχουν εισοδήματα υψηλότερα από 250.000 ευρώ στο 48% από 45% σήμερα. Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειας του SPD να φέρει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο η τακτική του SPD δεν μοιάζει να συγκινεί ιδιαίτερα τους γερμανούς ψηφοφόρους, καθώς οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως οι συντηρητικοί της Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, διατηρούν διψήφιο προβάδισμα.

Ο Σουλτς διευκρίνισε πως οι προτάσεις του SPD σημαίνουν ότι οι οικογένειες με μικρά και μεσαία εισοδήματα θα καταβάλλουν φόρους μειωμένους κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ακόμα, οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να αντικατασταθεί ο πάγιος φόρος στα εισοδήματα από κεφάλαια με ένα σύστημα κλιμάκων, ώστε τα εισοδήματα από μισθούς και τα εισοδήματα από κεφάλαια να φορολογούνται εξίσου και πάλι.

Ο φόρος στα εισοδήματα από κεφάλαια σήμερα βρίσκεται στο 25%, το επίπεδο στο οποίο τον είχε θέσει το 2009 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (του SPD), για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή των κεφαλαιούχων, που μετέφεραν τα χρήματά τους σε χώρες με ευνοϊκότερη φορολογική πολιτική, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Ακόμα, ο Μάρτιν Σουλτς διαβεβαίωσε ότι το SPD σχεδιάζει να εξαιρέσει τους εργαζόμενους με μικρά και μεσαία εισοδήματα από τον «φόρο αλληλεγγύης» που επιβλήθηκε μετά την επανένωση το 1990 για να υποστηριχθούν τα φτωχότερα ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια. Ο φόρος αυτός, που ανέρχεται στο 5,5% και συνεισφέρει έσοδα ύψους 15 δισεκ. ευρώ ετησίως στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, αρχικά προβλεπόταν ότι θα αποτελούσε ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο, αλλά η ισχύς του παρατάθηκε επανειλημμένα παρότι πολλοί πολιτικοί εναντιώθηκαν σε αυτό.

Οι προτάσεις του SPD για τη φορολογία θα συζητηθούν και αναμένεται να υιοθετηθούν στο συνέδριο του κόμματος, την Κυριακή. Το SPD δεσμεύεται επίσης να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις στις υποδομές κατά 30 δισεκ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του οδικού δικτύου και των σχολικών κτιρίων, τόνισε ο Σουλτς.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου