Τετάρτη, Μαΐου 17, 2017

FAZ: Η ΕΛΣΤΑΤ δεν πληροί ακόμα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ


 


H δημόσια Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δεν πληροί ακόμα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο: «Μομφή κατά της ΕΛΣΤΑΤ».


Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει: «Πρόκειται για το συμπέρασμα πραγματογνωμοσύνης του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού φορέα για τη Διακυβέρνηση στον τομέα της Στατιστικής (ESGAB). Σε επιστολή του, ο επικεφαλής του φορέα και φινλανδός υφυπουργός Μάρτι Χετεμέκι ζητά από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντήσει πως θα δώσει λύση στην σημερινή προβληματική κατάσταση. Σύμφωνα με τον Μάρτι Χετεμέκι το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται 20% κάτω από εκείνο που προβλέπουν τα ελάχιστα στάνταρτ της ΕΕ. (…) Στην πραγματογνωμοσύνη οι ειδικοί επικρίνουν και την πολιτική επιρροή στην δημόσια υπηρεσία. Και αναφέρονται στην ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε φυλάκιση ενός έτους».

Η επιστολή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού φορέα προς τον Ευ. Τσακαλώτο βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία παρατηρεί ότι: «Η δικαστική διαδικασία κατά του Ανδρέα Γεωργίου και δύο παλαιότερων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ έχει «σημαντικά πολιτικά συμφραζόμενα». Είναι «παράδοξο», συνεχίζει η επιστολή, ότι ενώ ο κ. Γεωργίου λογοδοτεί στο δικαστήριο, εκείνοι που επί χρόνια απέκρυπταν το πραγματικό ύψος του χρέους δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις»», αναφέρει στην επιστολή.

Σε άρθρο που επιγράφεται «Τα συνδικάτα «παραλύουν» την Ελλάδα» το Spiegel Online σημειώνει αναδημοσιεύοντας πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων: «Περικοπές στις συντάξεις και νέοι φόροι. Υπό την πίεση των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή νέο πακέτο λιτότητας. Όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιστέκονται. (…)

Oι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Τρίτη με την 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση δεν μεταδίδονταν δελτία ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Σε Αιγαίο και Ιόνιο δεν έγινε κανένα δρομολόγιο πλοίων. Νησιά χωρίς αεροδρόμια αποκόπηκαν από τον έξω κόσμο».

Το περιοδικό Focus παρατηρεί στην ιστοσελίδα του: «Στις απεργίες κάλεσαν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και το κομμουνιστικό ΠΑΜΕ. Το βράδυ της Πέμπτης διεξάγεται στην ελληνική βουλή ψηφοφορία για ένα νέο πακέτο μέτρο ύψους 4,9 δις ευρώ, που αποτελεί προϋπόθεση για νέες πιστώσεις. Μέχρι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει περισσότερα από 7 δις σε ΕΚΤ και ΔΝΤ».

Handelsblatt: «Η Αθήνα εξετάζει επιστροφή στις αγορές»

Σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα εξετάζει επιστροφή στις αγορές» η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει: «Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Προϋπόθεση είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα».

Η οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες του πρακτορείου Reuters γράφει: «Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το νωρίτερο τον Ιούλιο αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. (…)

Για την δημοπρασία υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δισ. Στόχος είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018. (…) Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε προσέγγιση ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών σε ανώτερο επίπεδο, δηλώνει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα», καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου