Κυριακή, Μαΐου 28, 2017

Το «ανώνυμο» στέλεχος του ΔΝΤ και ο Έλληνας Μακρόν




ΔΝΤ: Αν υπήρχε Έλληνας Μακρόν το Ταμείο θα έμπαινε άμεσα στο πρόγραμμα

Της Έλενας Καραμαγκάλη


Με μια μάλλον ξεκάθαρη δήλωση, αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας... υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, είπε χωρίς περιστροφές ότι αν στην Ελλάδα υπήρχε ένας Έλληνας Μακρόν (αντί του Αλέξη Τσίπρα) τότε το Ταμείο, θα έμπαινε δίχως δεύτερη σκέψη, (θα «πηδούσε» ήταν το ρήμα που χρησιμοποίησε) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται ηλίου φαεινότερον ότι πρώτον, το ΔΝΤ κάνει πολιτική, άσχετα αν επικαλείται διαρκώς το (πολλάκις παραβιασμένο) καταστατικό του, και δεύτερον ότι έχει σαφείς πολιτικές προτιμήσεις.

To Ταμείο θα προτιμούσε λοιπόν να συνομιλεί με έναν Έλληνα Μακρόν, που δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιος άλλος. Ποιος;

Από το πολιτικό φάσμα της χώρας, δύο πολιτικοί αρχηγοί επιχείρησαν να ταυτιστούν με τις θέσεις του Γάλλου πολιτικού, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φυσικά, υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, αυτή της κυβέρνησης τεχνοκρατών, όπως ζητά επανειλημμένα ο Βασίλης Λεβέντης και ο οποίος κακώς υποτιμάται ως «λαγός».

Σύμφωνα με την (δεξιά) εφημερίδα Δημοκρατία, η συγκεκριμένη δήλωση αποσκοπεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση συνθηκών για μια κυβέρνηση-μαριονέτα (πιθανώς τεχνοκρατών) και πως αυτό συνδυάζεται με την απαίτηση του ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη του προγράμματος με στόχο υψηλά πλεονάσματα και σκληρή εποπτεία για πολλά χρόνια.

Η δήλωση αυτή, αποτελεί άλλη μια ωμή παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ παράλληλα υποδηλώνει έναν υπόγειο σχεδιασμό για πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανό, επίσης, ένα νέο αδιέξοδο στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να είναι μέρος ενός σχεδίου για να «στρωθεί το χαλί» μιας αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Υ.Γ. Ίσως να έχει νόημα να υπενθυμίσουμε ότι ανήμερα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναδύονται από την λήθη και οι «Παραιτηθείτε»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου