Σάββατο, Μαΐου 13, 2017

Αλλάξτε, γιατί... χανόμαστε!..



Η αλλαγή των δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό, με την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, απομάκρυνε εκ των πραγμάτων την προοπτική διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, στην οποία είχε...
επενδύσει επικοινωνιακά τους τελευταίους 15 μήνες η Νέα Δημοκρατία.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την… ανοχή που φαίνεται ότι προσφέρεται στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από την πλευρά της Γερμανίας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών (στον απόηχο της αιφνιδιαστικής στήριξης από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ), στη Νέα Δημοκρατία ήρθαν στο προσκήνιο οι προβληματισμοί για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί εφεξής.

Βασικά, η “διόρθωση” στρατηγικής, με εγκατάλειψη της ρητορικής #fygete, που είχε υιοθετηθεί από μια μερίδα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγώντας σε αδιέξοδο ρεαλισμού τον διάδοχο του Αντώνη Σαμάρα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (ως εκλεγμένος από τη βάση, σε σχέση για παράδειγμα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη).

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν χαμηλόφωνες ενστάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, από κορυφαία στελέχη αλλά και από πολιτικούς συμμάχους του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούσαν ότι η στρατηγική #fygete ακύρωνε την ουσία της εκλογής του πολιτικού επίγονου του μητσοτακισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καθιερωθεί αυτά τα 13 χρόνια παρουσίας του στη Βουλή ως κατεξοχήν μετριοπαθής πολιτικός, και εκφραστής του ορθού λόγου και της νηφαλιότητας. Η εκλογή του άλλωστε, πέραν της στήριξης που είχε σε εσωκομματικό επίπεδο από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, και τη γοητεία που άσκησε σε πολίτες προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, εδράστηκε κυρίως στο επιχείρημα του ορθού λόγου, και της μεταρρυθμιστικής ρητορικής.

Όλα αυτά δεν είχαν καμία σχέση με νοοτροπίες τύπου #fygete, ή με τις τσιρίδες υστερίας που κατά διαστήματα ακούγονται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και περισσότερο απομακρύνουν μετριοπαθείς πολίτες από την ιστορική παράταξη της Κεντροδεξιάς, υπονομεύοντας επί της ουσίας, έστω και λόγω της προχωρημένης… άγνοιάς τους, την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και την προοπτική του να ηγηθεί ως πρωθυπουργός της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια.

Τώρα λοιπόν που ο κύκλος της… άρνησης εκ των πραγμάτων κλείνει, τέθηκε και πάλι επί τάπητος η αναγκαιότητα διόρθωσης της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Με έμφαση σε θετικό λόγο και αισιόδοξες εικόνες για το μέλλον του χώρου, αντί για ρητορική άρνησης και για… κουνημένο δάχτυλο προς μια κοινωνία που κανιβαλίστηκε τα τελευταία 7 χρόνια από τα Μνημόνια. Δηλαδή, είδε την καθημερινότητά της να ανατρέπεται βιαίως προς το χειρότερο, και την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης, έστω κι αν η… θύελλα του λαϊκισμού που ακολούθησε επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνει εκείνη την περίοδο να φαντάζει μακρινή ανάμνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισηγήσεις να ξαναγίνει… Κυριάκος. Δηλαδή, να εξωτερικεύσει το απλό και ανθρώπινο πρόσωπό του, με στοχευμένες κινήσεις προς κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, και να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα για την επομένη της στιγμής που θα πάρει ο ίδιος τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου.

Τη νέα αυτή στρατηγική, φαίνεται ότι έχει επιστρατευτεί να χαράξει, μεταξύ άλλων και κυρίως, ο Θωμάς Βαρβιτσώτης, που δεν είχε υπερέκθεση και συμμετοχή στη στρατηγική του αδιέξοδου #fygete που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Ο ίδιος άλλωστε, έχει μακρά διαδρομή επιτυχιών στον χώρο της πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, έχοντας καθιερωθεί ως επαγγελματίας που επενδύει στην προστιθέμενη αξία του φωτός. Δεν υποκύπτει στη γοητεία της άρνησης και της καταστροφολογίας. Και οι πρώτες σχετικές αλλαγές στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ήδη εμφανείς...

ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου