Δευτέρα, Μαΐου 08, 2017

Κριστίνα Κίρχνερ: Η φράση του Βούτση που με σημάδεψε στην καρδιά




Ο βίος και τα έργα της πρώην προέδρου της Αργεντινής
Κίρχνερ: Χρεoκοπία, σκάνδαλα και πλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης


Οι δεσμοί φιλίας και συναντίληψης Ελλάδας-Αργεντινής, αλλά και τα κοινά ιστορικά βιώματα, τόσο στους αγώνες για δημοκρατία και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και στην οικονομική κρίση, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος ...
της Βουλής, Νίκος Βούτσης και η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ (Cristina Fernandez de Kirchner).

«Οι δύο χώρες και οι λαοί τους έχουν για δεκαετίες ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και συναντίληψης και για τη διεθνή κατάσταση και την ειρήνη και για την πρόοδο των λαών. Η Αργεντινή είναι μια μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλο οικονομικό βάθος, η οποία συμμετείχε και στους G20 και υπήρξε μια χώρα, όπως και η Ελλάδα που βίωσε τη δραματική εμπειρία της δικτατορίας, όπως επίσης και τη δραματική εμπειρία επαναλαμβανόμενων καταστάσεων χρεοκοπίας σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας, με το γεωστρατηγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται, υπήρξε θύμα μιας επτάχρονης δικτατορικής κυριαρχίας πριν από 50 χρόνια και επίσης πρόσφατα, για οκτώ χρόνια, ήδη, είναι σε μια κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και άρα οι εμπειρίες των δύο χωρών είναι και σε αυτά τα ζητήματα παραπλήσιες και συγγενικές».

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία της κ. Κίρχνερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι για αρκετά χρόνια που ήταν Πρόεδρος της Αργεντινής, «είχε μια σημαντική παρουσία και στις διεθνείς εξελίξεις και στα μέτωπα των κοινωνικών αγώνων στην ίδια της την χώρα».

Παράλληλα, την ευχαρίστησε «για την χθεσινή της παρουσία σε ένα από τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γιατί γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς αυτό το ζήτημα».

«Πήγα να τους δω, για να μπορέσω να δείξω το ρόλο που έχει η Ελλάδα υπέρ των προσφύγων, υποδεχόμενη και βοηθώντας τους ανθρώπους αυτούς. Η Ελλάδα, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί από τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά παράλληλα προσπαθεί να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στα χιλιάδες άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν τις χώρες τους, θύματα πολέμου, καθώς και θύματα θρησκευτικών αναταραχών» επεσήμανε από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής.

Την έκπληξη της κ. Φερνάντες ντε Κίρχνερ προκάλεσε η αναφορά του κ. Βούτση ότι ο ίδιος συμμετείχε πριν από αρκετά χρόνια, ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματός του, «στη διαδήλωση που είχε γίνει μπροστά στο Χίλτον με ένα μεγάλο happening, την ώρα που γινόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Αργεντινή το ’78, όπου ντυμένοι, άλλοι στρατιωτικά κι άλλοι ως ποδοσφαιριστές, συγκλόνισαν πραγματικά την κοινή γνώμη, τότε, για αλληλεγγύη και δημοκρατία στην Αργεντινή».

«Αυτή η φράση του κ. Βούτση με σημάδεψε στην καρδιά. Πραγματικά είναι σημαντικό που υποστήριξε το λαό μου κατά της δικτατορίας με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Κατά τα άλλα, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής επέκρινε έντονα την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής, με την οποία αφήνει ελεύθερα πάνω από επτακόσια άτομα, «πρωταίτιους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίοι βασάνισαν άτομα, παραβίασαν νόμους, παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το Ανώτατο Δικαστήριο στην χώρα μου, πήρε ακριβώς μια απόφαση που παραβιάζει το Σύνταγμα, παραβιάζει όλες τις δημοκρατικές αρχές. Αυτό πρέπει να το ξέρει η Διεθνής Κοινότητα. Η δικτατορία, η οποία ξεκίνησε το 1976 στην χώρα μου, δεν έπληξε μόνο το λαό μου, αλλά έπληξε και ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως Γαλλίδες καλόγριες, Ιταλούς, όπως και άτομα άλλων εθνικοτήτων. Είναι κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια απόφαση η οποία στρέφεται κατά της ίδιας της ανθρωπότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ούτε δεξιών ούτε αριστερών, είναι για όλους τους ανθρώπους» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις ομοιότητες που έχουν οι δύο χώρες, τη δικτατορία και την οικονομική χρεοκοπία, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Βούτσης, η πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής, πρόσθεσε και «το βίωμα της Αργεντινής, το 1982, τον πόλεμο στα νησιά Φώκλαντ, που ουσιαστικά, όπως είπε, οδήγησε στην πιο γρήγορη πτώση της δικτατορίας στην χώρα της, αλλά άφησε πολλούς αγνοούμενους, και πολλά θύματα, ενώ το 2001 ακολούθησε η χρεοκοπία της χώρας της.

«Δυστυχώς Ελλάδα και Αργεντινή μοιάζουν ιστορικά και στην τρίτη περίπτωση του πολέμου, που αναφέρθηκε η κ. Kirchner, διότι στην Ελλάδα η δικτατορία έπεσε μετά από την τραγωδία της κατάληψης ενός μέρους της Κύπρου, από την τραγωδία του 1974, που ήταν το σημείο μετά από το οποίο δεν μπορούσε να κρατηθεί η δικτατορία στην Ελλάδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής.

Κλείνοντας ο κ. Βούτσης, έδωσε έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «είναι πάντοτε στην ατζέντα όλων των χωρών που ομνύουν στην ειρήνη και στη δημοκρατία» και υπογράμμισε «ότι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη και η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης κάθε λαού, είναι οργανικό στοιχείο, είναι στην καρδιά του αγώνα για τη δημοκρατία κάθε στιγμή, τώρα και στο μέλλον».


Ο βίος και τα έργα της πρώην προέδρου της Αργεντινής
Κίρχνερ: Χρεoκοπία, σκάνδαλα και πλεονάσματα μέσω υπερφορολόγησης




Συγγένειες και ομοιότητες της πολιτικής του «κιρχνερισμού» με την Βενεζουέλα και τα «σοσιαλιστικά» καθεστώτα της Νότιας Αμερικής- Η αμοιβαία συμπάθεια με τον Αλέξη Τσίπρα και το «πνεύμα συνεννόησης» - Ομιλία της στο Μέγαρο Μουσικής για την «εμπειρία της Λατινικής Αμερικής»

Την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, την αυθεντική, αυτόχρημα κορυφαία εκπρόσωπο του «Κιρχνερισμού», δηλαδή ενός αριστερότροπου, πλέρια λαϊκίστικου συγκεντρωτισμού νοτιοαμερικάνικου τύπου, δεξιώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγο αργότερα, η κ.Κίρχνερ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ επισκέφθηκε την Ακρόπολη.
Στη συνέχεια η τέως πρόεδρος της Αργεντινής που βρίσκεται στην Αθήνα ως καλεσμένη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε απόψε σε εκδήλωση με θέμα «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής» στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Megaron Plus».





Η αμοιβαία συμπάθεια ανάμεσα στην 64χρονη τέως πρόεδρο της Αργεντινής και τον νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας ήταν μεν έκδηλη, φάνηκε όμως να βασίζεται επίσης σε ένα υπονοούμενο πνεύμα συνεννόησης μεταξύ συγγενών ως προς την ιδεολογία και την προσέγγιση στην πολιτική. Ή και «ομοιοπαθών», θα έλεγε κανείς, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που συνδέουν Ελλάδα και Αργεντινή σε μια, τηρουμένων των αναλογιών, κοινή μοίρα.

Αν μη τι άλλο η Κριστίνα Φερνάντες είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς που είχε φροντίσει να αναπτύξει η Αργεντινή με την Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, καθώς και με όλα τα καθεστώτα χωρών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία αυτοαποκαλούνταν σοσιαλιστικά.
Εάν εξαιρεθεί το πιο μελανό κομμάτι της πολιτείας της (καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και συμμετοχή σε μια σειρά από σκάνδαλα), η Κριστίνα ντε Κίρχνερ κυβέρνησε τη χώρα της κατά την περίοδο 2007-2015 εφαρμόζοντας τη δική της διασκευή του «Περονισμού».







Η Κριστίνα Φερνάντες είχε την ευκαιρία να προετοιμαστεί για το ρόλο της ως προέδρου της Αργεντινής, καθώς διαδέχτηκε τον σύζυγό της, Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος κυβέρνησε την χώρα του την τετραετία 2003-2007. Το «φροντιστήριο» της Κριστίνα Φερνάντες ήταν εντατικό και έλαβε χώρα σε μια ταραγμένη περίοδο για την Αργεντινή, με τη χώρα βυθισμένη σε κρίση σε όλους τους ζωτικούς τομείς του δημόσιου βίου.

Όταν εξελέγη Πρόεδρος, η Φερνάντες κρατικοποίησε ξανά τα συνταξοδοτικά ταμεία, ενώ έκανε το ίδιο στην παραγωγή πετρελαίου, στην ενέργεια και τις αερογραμμές. Συνεχίζοντας το έργο που είχε αρχίσει επί των ημερών του Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος απεβίωσε το 2010, η χήρα Κριστίνα διεύρυνε το κράτος πρόνοιας, χαλαρώνοντας τα κριτήρια πρόσβασης στις δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Έδωσε έμφαση επίσης στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και στην αθλητική ψυχαγωγία των Αργεντινών: Επέβαλε την ελεύθερη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων, αρκεί βεβαίως οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην ξεχνούσαν να προβάλλουν «κρόουλ» (κινούμενες ταινίες) στις οποίες περνούσαν φιλοκυβερνητικά κείμενα, γίνονταν υπενθυμίσεις για δημόσια έργα κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2001, πριν την εγκαθίδρυση του «Κιρχνερισμού», η Αργεντινή ήταν ένα οικονομικό ερείπιο. Η κατάρρευση είχε αποδοθεί στις επιλογές των προκατόχων του Νέστορ Κίρχνερ και κυρίως του Κάρλος Μένεμ, ο οποίος ήταν οπαδός του φιλελευθερισμού, της ανάπτυξης καπιταλιστικής πρωτοβουλίας, της πριμοδότησης ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ.
Ωστόσο, παρά τις μεταρρυθμίσεις της Κριστίνα Φερνάντες, το 2014 η Αργεντινή κηρύχθηκε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεωκοπίας. Καθώς η ίδια εγκατέλειπε την εξουσία, η χώρα ήταν πλέον πτωχευμένη, με διαλυμένη παραγωγική βάση, εκτροχιασμένη γεωργική παραγωγή και παραπαίουσες εξαγωγές. Η ασφυκτική δασμολογική πολιτική και ο αυστηρός κρατικός έλεγχος των συναλλαγών κατέστησαν ακόμη και τις εξαγωγές κρεάτων, το σήμα-κατατεθέν του εξωτερικού εμπορίου της Αργεντινής, να παραπαίουν φτάνοντας σε ιστορικό ναδίρ.



Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, εκτός των άλλων εγγενών προβλημάτων, η οικονομία του κρατικού συγκεντρωτισμού της Κριστίνα Φερνάντες συσσώρευσε πλεονάσματα, μέσω της υπερφορολόγησης. Ενώ όμως αποδείχθηκε αποτελεσματική στη συγκομιδή, η διάθεση των εσόδων από τους φόρους ήταν πλημμελής και αναποτελεσματική. Ογκώδη ποσά δαπανήθηκαν σε κακές επενδύσεις, ενώ την υστεροφημία της ίδιας της Φερνάντες βοήθησε ελάχιστα ο εντυπωσιακός προσωπικός πλουτισμός, κάτι που είχε αρχίσει από την εποχή που πρόεδρος της Αργεντινής δεν ήταν η ίδια, αλλά ο σύζυγός της. Προφανώς αποδείχθηκαν προσοδοφόρες οι διασυνδέσεις του ζεύγους Κίρχνερ με μια ορισμένη επιχειρηματική ελίτ που επωφελήθηκε τα μάλα, τόσο από τις κρατικές διευκολύνσεις, όσο και από την κερδοσκοπία, ενόσω η χώρα βάδιζε προς τη χρεωκοπία.

Ως ταγμένη οπαδός του «Περονισμού», η Κριστίνα Φερνάντες αξιοποίησε κάθε εργαλείο που της προσέφερε η ροπή των Αργεντινών προς την πρωσοπολατρεία και η μηδενική αντίσταση στην δημαγωγία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προκειμένου να επιδείξει έργο και δη εξωστρεφές, η Κριστίνα Φερνάντες δέχτηκε να χρηματοδοτήσει ακόμη και μια νεοσύστατη ομάδα στη Φόρμουλα 1, με αντάλλαγμα την συμμετοχή ενός Αργεντινού οδηγού. Η υπόθεση εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο φιάσκο -αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο και σίγουρα όχι το πιο σοβαρό που βαραίνει την Κριστίνα Φερνάντες.

Και γι' αυτό η ίδια δεν είναι πια η αγαπημένη των Αργεντινών -βοηθούσης και της δίωξης για οικονομικές ατασθαλίες που εκείνη αποδίδει στην εκδικητικότητα του διαδόχου της, του «νεοφιλελεύθερου» Μαουρίσιο Μάκρι. Παρόλ' αυτά, ο «Κιρχνερισμός», ως μετεξέλιξη του παραδοσιακού «Περονισμού», σε βάθος χρόνου ίσως αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρός και βαθιά ριζωμένος στο συλλογικό υποσυνείδητο της Αργεντινής, με ή χωρίς την κατ' εξοχήν του εκπρόσωπο στην εξουσία. Η δίωξη σε βάρος της είχε ως συνέπεια και την επιβολή περιοριστικών όρων και χρειάσθηκε να πάρει ειδική εισαγγελική άδεια για να ταξιδεύσει στην Ελλάδα και ακολούθως στο Βέλγιο και τη Μ. Βρετανία. Η φιλάρεσκη και υπέρκομψη κυρία Φερνάντες εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τον λαό της, είτε με θετικό, είτε ακόμη και με αρνητικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου