Κυριακή, Απριλίου 16, 2017

Το σχέδιο του Ερντογάν αν επικρατήσει το «Ναι»...




Εκατομμύρια Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της μετατροπής του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική Δημοκρατία.


Η ενδεχόμενη...
αυτή συνταγματική αλλαγή -η σημαντικότερη από την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας- εάν εγκριθεί, θα ενισχύσει σημαντικά τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι υποστηρικτές του «Ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση υποστηρίζουν ότι αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί η τόσο αναγκαία για τη χώρα σταθερότητα.

Από την άλλη, όσοι αντιτίθενται, θεωρούν πως θα οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Πρόεδρο -εν προκειμένω στον Ερντογάν- καθιστώντας αδύνατο οποιονδήποτε έλεγχο.

«Το κοινοβούλιο θα είναι εντελώς αναποτελεσματικό, σφραγίζοντας απλώς τις επιλογές του Ερντογάν που, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει πρωθυπουργός, θα συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του», ανέφερε στο CNN o Esra Ozyurek, καθηγητής Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών στο London School of Economics.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η μεταρρύθμιση που οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν, περιλαμβάνει τη μετατροπή του πολιτεύματος από Κοινοβουλευτική σε Προεδρική Δημοκρατία, η οποία συνεπάγεται μία σειρά από αλλαγές:

Προεδρικές εξουσίες

• Ο Πρόεδρος, εκτός από αρχηγός του κράτους, καθίσταται και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας
• Καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και αντικαθίσταται από δύο αντιπροέδρους που θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο

• Ο Πρόεδρος θα ορίζει και τους υπουργούς της κυβέρνησης

• Οι βουλευτές απεμπολούν το δικαίωμα επερωτήσεων προς τον Πρόεδρο, ο οποίος θα επιλέγει εάν και πότε θα απευθύνεται στο Κοινοβούλιο

• Έξι από τα δεκατρία μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστικών και Εισαγγελέων θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο, ενώ το κοινοβούλιο θα επιλέγει τα υπόλοιπα μέλη

• Ο Πρόεδρος θα διατηρεί την ιδιότητά του ως ηγέτης του κόμματός του, επιλέγοντας ο ίδιος τους υποψηφίους του

Κοινοβούλιο

• Ο αριθμός των βουλευτών αυξάνεται από τους 550 στους 600, ενώ το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι μειώνεται από τα 25 στα 18 έτη.

• Βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα κάθε πέντε χρόνια και όχι τέσσερα, όπως ισχύει σήμερα.

• Η κατάρτιση, τροποποίηση και κατάργηση νόμων παραμένει στις αρμοδιότητες του κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος, όμως, θα μπορεί να επιστρέφει τους νόμους και να προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο σε περίπτωση που κρίνει πως αντιβαίνουν το Σύνταγμα.

• Ο προϋπολογισμός θα συντάσσεται από τον Πρόεδρο, όμως, θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

• Εάν υπάρξει κατηγορία ή ο Πρόεδρος θεωρηθεί ύποπτος για διάπραξη αδικήματος, το Κοινοβούλιο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια έρευνας, εάν υπάρξει η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία των 3/5 (360 βουλευτές).

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

• Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αποφασίζεται από τον Πρόεδρο και θα μπορεί να έχει μέγιστη διάρκεια τους 6 μήνες.

Το κοινοβούλιο θα αποφασίζει για την παράταση, την αναστολή ή τον περιορισμό της διάρκειάς της.

Δημοσκοπήσεις

Διχασμένη φαίνεται να είναι η τουρκική κοινωνία, με τις δημοσκοπήσεις να αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτόν το διχασμό.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί εκτιμούσαν άνετη επικράτηση του «Ναι», οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι μοιρασμένες, δίνοντας μικρό, κατά κύριο λόγο, προβάδισμα, στη μία ή την άλλη πλευρά.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για δημοσκοπήσεις που προβλέπουν νίκη του «Ναι» με ποσοστό κοντά στο 60%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου μίλησε για κρυφές δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο «Όχι» με ποσοστό 53%.

Πόλωση και Εθνικισμός

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατά την προεκλογική εκστρατεία, επένδυσαν ιδιαίτερα στον εθνικισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, δημιουργώντας εντάσεις τόσο με γείτονες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία), όσο και με παραδοσιακές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ολλανδία, Γερμανία).

Η ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Τουρκίας-Ολλανδίας μετά την απαγόρευση προσγείωσης στο Ρότερνταμ του αεροπλάνου που μετέφερε τον τούρκο ΥΠΕΞ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου 9999 και τα γεγονότα που ακολούθησαν, ωφέλησαν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και μένει να αποδειχθεί εάν και ο Ερντογάν θα καταφέρει να τα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά.

Ήταν, άλλωστε, εμφανής ο στόχος του όταν μιλούσε για «ναζί, φασίστες και σταυροφόρους» φερόμενος κατά των Ευρωπαίων, οι οποίοι απαγόρευσαν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών στις χώρες τους.


Στην προσπάθειά του να απευθυνθεί στο εθνικό συναίσθημα των Τούρκων, ο Ερντογάν διατήρησε σε υψηλά επίπεδα και την ανθελληνική ρητορική του.

Μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για «γκιαούρηδες», ενώ, νωρίτερα, είχε δηλώσει πως σκόπευε να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά τη Μεγάλη Παρασκευή και ενόψει δημοψηφίσματος.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η πρόσφατη, νέα ένταση στα Ίμια.

Η στάση αυτή του Ερντογάν δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς σημαντικό ρόλο στο δημοψήφισμα αναμένεται να παίξει η ψήφος του ακροδεξιού κόμματος MHP, των Γκρίζων Λύκων, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει το «Ναι».

Ο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ, από το κοινοβούλιο είχε απευθυνθεί στους Γκρίζους Λύκους αποκαλώντας τους «αδέρφια» και σχηματίζοντας το σύμβολό τους, ενώ μετά τις τελευταίες αντιδράσεις τους στις φήμες για πρόθεση του Ερντογάν να προχωρήσει σε ομοσπονδοποίηση του τουρκικού κράτους, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ερντογάν δεν άργησε να διαψεύσει τις φήμες αυτές.

Παρά τη συνεχιζόμενη ένταση που ο Ερντογάν επιδιώκει να συντηρεί και στην οποία έχει επενδύσει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό παραμένει αβέβαιο.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η ρητορική του και η πολιτική της έντασης θα μετριαστούν σε περίπτωση νίκης του, ή εάν θα αποτελέσουν τα μέσα για την ανάδειξη της Τουρκίας σε ισχυρό παγκόσμιο παίκτη, όπως ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα ήθελε.

real.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου