Παρασκευή, Απριλίου 28, 2017

Ξεκίνησαν οι μυστικές διεργασίες για το ελληνικό χρέος




Πώς θα γίνει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος
Ανεπίσημη συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα χρόνια αντί για δέκα
Εκταμίευση δόσης στα μέσα Ιουνίου....

Ξεκίνησαν οι μυστικές συναντήσεις του Washington Group για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day, το οποίο αποκαλύπτει έγγραφο της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η β’αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ σημειώνεται ότι έχει καταγράψει σημαντική καθυστέρηση εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των Θεσμών, ενώ αναφέρεται μια «υποχώρηση» από πλευράς των ευρωπαϊκών Θεσμών ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, που είναι ζωτικής σημασίας για κάποια κράτη μέλη.

Το έγγραφο αναφέρει ότι το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας ήταν επιτυχημένο αφού άνοιξε τον δρόμο για μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στην οποία περιλαμβάνεται η προνομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, μέτρα προσαρμογής (αφορολόγητο, συντάξεις) τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 αντίστοιχα (με την πιθανότητα τα περισσότερα να εφαρμοστούν το 2019, εφόσον χρειαστεί) αλλά και τα λεγόμενα αντίμετρα (μείωση φορολογίας, κοινωνική προστασία) τα οποία θα εφαρμοστούν εάν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως αναμένουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί.

Τα περισσότερα προαπαιτούμενα (prior actions) αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στο σύνολό τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εργάζεται παράλληλα με την αξιολόγηση, πάνω στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη λήψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί αυτή. Στο Eurogroup του Μαΐου αναμένεται να εγκριθούν τα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν σε τρία στάδια: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα μεσοπρόθεσμα – στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή ο ESM εφαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου