Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017

Η Μέρκελ δοκιμάζεται στο Σάαρλαντ...




Η εκλογική χρονιά του 2017 στη Γερμανία ξεκινάει σήμερα (Κυριακή 26 Μαρτίου) με την αναμέτρηση για την εκλογή τοπικού κοινοβουλίου στο μικρότερο κρατίδιο της χώρας με...
τους μόλις 800.000 ψηφοφόρους, σε σύγκριση με τα 62 εκατομμύρια όλης της χώρας.


«Τα μεγάλα πράγματα πάντα ξεκινούν από τα μικρά» είναι στο σλόγκαν του κρατιδίου στον νότο της Γερμανίας, που συνορεύει με τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Και με τις ομοσπονδιακές κάλπες να ανοίγουν σε περίπου έξι μήνες το Σάαρλαντ, παρότι μικρό, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς πολλοί το θεωρούν βαρόμετρο για τα... μεγάλα που θα ακολουθήσουν.

Το κρατίδιο -που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν προτεκτοράτο των Γάλλων και ενώθηκε με τη Γερμανία το 1957- είναι φυσικό να έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Παρίσι: η Γαλλία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός του εταίρος και στα σχολεία του τα γαλλικά διδάσκονται ως η πρώτη ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, όπου πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα αγγλικά.

Πριν από τρία χρόνια δε, η συντηρητική κυβέρνησή του παρουσίασε τη «Γαλλική στρατηγική» της, με στόχο να γίνει το κρατίδιο δίγλωσσο μέχρι το 2043.

Πρόσφατα κέρδισε μια θέση στα πρωτοσέλιδα σε σχέση με την Τουρκία, όταν η πρωθυπουργός του, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (εκ νέου υποψήφια με τους Χριστιανοδημοκράτες) ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει προεκλογικές συγκεντρώσεις από Τούρκους πολιτικούς, παρότι κανένας Τούρκος πολιτικός δεν εξέφρασε επιθυμία ή πρόθεση να επισκεφθεί το κρατίδιο!

Από το 1957 και μετά, με εξαίρεση την περίοδο μεταξύ 1985-1999, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν το πρώτο κόμμα στην τοπική Βουλή- το Σάαρλαντ κυβερνά συνεχώς το κεντροδεξιό CDU, είτε μόνο του είτε σε συνασπισμό με άλλα κόμματα.

Οι τελευταίες τοπικές εκλογές έγιναν το 2012 μετά την κατάρρευση του λεγόμενου «συνασπισμού Τζαμάικα» (από τα χρώματα στις σημαίες Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων).

Η κυβέρνηση που αναδείχθηκε από αυτή την αναμέτρηση ήταν ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός», μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με πρωθυπουργό τη συντηρητική Annegret Kramp-Karrenbauer.

Φέτος οι Σοσιαλδημοκράτες, υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς, βλέπουν την ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά με το CDU έχει μειωθεί δραματικά, αν και οι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να είναι πιο δημοφιλείς στο κρατίδιο, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα (62%) Καθολικών, μάλλον συντηρητικών, ψηφοφόρων.

Ένας «μεγάλος συνασπισμός» πάλι είναι πιθανός, αλλά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δεν αποκλείεται και ένας «κόκκινος-κόκκινος συνασπισμός», μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Αριστερού Κόμματος.

Παρότι παραδοσιακά το Αριστερό Κόμμα δεν έχει δυνατές επιδόσεις στο Σάαρλαντ, στις φετινές εκλογές -για τρίτη φορά- επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο είναι ο δημοφιλής Όσκαρ Λαφοντέν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καταγραφεί καλύτερο αποτέλεσμα για την Αριστερά.

Μετά την αναμέτρηση αυτή και πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, η προσοχή θα στραφεί τον Μάιο σε άλλα δύο κρατίδια: το βόρειο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (που κυβερνάται από το CDU) και το δυτικό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (κυβέρνηση SPD).

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου