Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017

Γιώργος Λάνθιμος: Πώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του Αριάν Λαμπέντ




Από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο

Στο πρώτο του φιλμ, την ταινία μικρού μήκους Ουρανίσκο Ντίσκο, ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί την Αρμενοαυστραλέζα τραγουδίστρια και ηθοποιό Τάνια Νασιμπιάν, την ίδια χρονιά που συσκηνοθετεί με τον Λάκη Λαζόπουλο την ταινία ...Ο Καλύτερός μου Φίλος» (με τον Λάκη Λαζόπουλο είχε συνεργαστεί και στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς 10 Μικροί Μήτσοι). Η ταινία γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα. Ο Λάνθιμος αφήνει τη σφραγίδα του στα πλάνα, στο ρυθμό, στην αισθητική, όμως, όπως μας επιβεβαίωσε η ιστορία, ο στόχος του διαφέρει από τον –τότε– επονομαζόμενο «εμπορικό κινηματογράφο». Δέχεται αρκετές προτάσεις για να σκηνοθετήσει εμπορικές ταινίες, που όμως τις απορρίπτει. Το όνειρό του είναι να κάνει τις δικές του μεγάλου μήκους ταινίες και να υπηρετήσει το δικό του όραμα.

Βρίσκεται με την –είναι παραγωγός του στις πρώτες ταινίες του– Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη στην ίδια ομάδα που αναλαμβάνει το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Εν τω μεταξύ, το show reel του μετράει καταγραφές και οπτικοποιήσεις σε αρκετές σημαντικές θεατρικές ή καλλιτεχνικές διαδράσεις – μεταξύ αυτών και ο Δράκουλας του Παπαϊωάννου. Ήδη μέχρι το 2004 έχει σκηνοθετήσει δύο θεατρικές παραστάσεις που βασίζονται ιδιαίτερα στη σωματικότητα και την κίνηση (θα ακολουθήσουν άλλες δύο στην Ελλάδα μέχρι το 2010). Νωρίτερα έχει ήδη γνωρίσει τη θεατρική ομάδα των Blitz και εμπνέεται από τις αφαιρετικές δουλειές τους. Συνεργάζεται με μέλη της ομάδας στο θέατρο και αργότερα και στην πολυβραβευμένη ταινία του Κυνόδοντας. Η Αγγελική Παπούλια από τους Blitz γίνεται άτυπα μούσα του και συνεργάζονται μαζί σε τρεις ταινίες.

Πώς γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του

Λίγο καιρό αργότερα γνωρίζει την Αριάν Λαμπέντ, που έχει έρθει από τη Γαλλία στην Ελλάδα και συμμετέχει σε παραστάσεις με την ομάδα Vasistas. Στην πορεία συμπρωταγωνιστούν στην ταινία Άτενμπεργκ της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και μοιράζονται μια από τις πιο παράξενες –και σίγουρα άξιες προσοχής– ερωτικές σκηνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Λίγο αργότερα και αφού η Αριάν έχει πάρει το βραβείο Volpi Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία, τον συνοδεύει στα Όσκαρ, όταν η ταινία του Κυνόδοντας γίνεται η 5η στην ιστορία του θεσμού που φτάνει υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία από την Ελλάδα. Το 2013 παντρεύονται στο Λονδίνο σε στενό κύκλο.

Σε συνέντευξή του στη Washington Post κλήθηκε να απαντήσει για τη ζωή μαζί με την Αριάν, που κινούνται στους ίδιους επαγγελματικούς χώρους, και αν καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους: «Δουλεύουμε σε διαφορετικές χώρες, διαφορετικά μέρη και μετά περνάμε χρόνο μαζί. Είναι εύκολο με αυτό τον τρόπο ζωής να κρατάς το ανεξάρτητο πνεύμα σου και ταυτόχρονα να βρίσκεις δύναμη με το να είσαι μαζί με κάποιον».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου