Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Τούρκος Υπουργός ΕΕ: Πρώτα οι υπουργοί Εξωτερικών και μετά οι Πρωθυπουργοί


Για Κυπριακό ζήτημα

Ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ ξεκαθάρισε ότι μόνο αν φτάσουν οι διαπραγματεύσεις σε άλλο επίπεδο θα υπάρξει συμμετοχή των Πρωθυπουργών στη διάσκεψη του Κυπριακού

Εάν φτάσουν σε άλλο επίπεδο.... οι διαπραγματεύσεις τότε θα υπάρξει συμμετοχή των Πρωθυπουργών στη διάσκεψη του Κυπριακού είπε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ ξεκαθαρίζοντας ότι έως τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών.

Σχετικά με τη θέση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη τόσο από την πλευρά του Τούρκου Πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Εμείς θέλουμε μια λύση η οποία θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες, δύο κοινοτήτων».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «Χωρίς να έχουν επιλυθεί τα προβλήματα διοίκησης της νοτίου Κύπρου είναι λάθος να ενταχθεί στην ΕΕ. Η θέση μας είναι να υπάρξει λύση και μετά να μπει στην ΕΕ το νέο κράτος. Όπως δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα λέγοντας ότι η νότια Κύπρος είναι κράτος ΕΕ και επομένως ο βορράς θα συμμετάσχει στον νότο. Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση είναι λάθος». είπε ο ίδιος.

Σχετικά με το ρόλο των Πρωθυπουργών στις διαπραγματεύσεις ο ίδιος είπε ότι: “πρώτα θα γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε άλλο επίπεδο τότε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εφόσον συμμετάσχουν και οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου