Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2016

Ο Πύργος του Άιφελ τη νύχτα - Αποθέωση της αισθητικής και του κάλλους (ΒΙΝΤΕΟ)




Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις ένα τόσο όμορφο διεθνές μνημείο πολιτισμού. Ο Πύργος του Άιφελ σχεδιάστηκε από τον Gustave Eiffel και κατασκευάστηκε το 1889, οπότε και εορταζόταν η 100η επέτειος της Γαλλικής Επανάστασης.
Η κατασκευή του σε 2 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες ήταν ένα πραγματικό τεχνικό και αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Αυτό που στην αρχή έμοιαζε με «ουτοπία» ... ο Πύργος ύψους 300 μέτρων (324μ μετά την ανακαίνιση), μόλις είχε επιτευχθεί, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μία επίδειξη της γαλλικής μηχανικής που προσωποποιείται από τον Gustave Eiffel , σε μια καθοριστική στιγμή της βιομηχανικής εποχής.

Ο Πύργος αντιπροσωπεύει στις μέρες μας, φάρο... λάμψης και ελπίδας, που εμπνέει τα όνειρα των ανθρώπων παγκοσμίως. Το 1980, το μνημείο ανακαινίστηκε.

Ο πύργος είναι διακοσμημένος με στοές στα 3 επίπεδά του και κάθε όροφος έχει διάφορα κτίρια: Εστιατόρια, καταστήματα, μουσεία, γκαλερί προβολής ταινιών μικρού μήκους και ένα παγοδρόμιο. Ανελκυστήρες διευκολύνουν τους επισκέπτες, αλλά είναι δυνατόν να ανεβεί κάποιος στον πύργο από τις σκάλες μόνο όμως, έως το 2ο όροφο.

Στο δεύτερο όροφο του πύργου υπάρχουν τέσσερις διακριτοί πυλώνες που από εκεί καταλήγουν σε έναν ενιαίο, ο οποίος υψώνεται κάθετα προς την κορυφή. Τα στάδια είναι διαδοχικά σε υψόμετρο 57m, 115m και 276m.

Το σύμβολο της Γαλλίας στον κόσμο, η βιτρίνα του Παρισιού, έχει σχεδόν 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και είναι το πιο φημισμένο και επισκέψιμο μνημείο του κόσμου.

Ένας μεγάλος αριθμός προβολέων από τον Pierre Bideau, ένα διάσημο σχεδιαστή φωτισμού, φωτίζει την μεταλλική κατασκευή του εσωτερικού. Μετά το σούρουπο τα λαμπιόνια που αναβοσβήνουν συνθέτουν έναν... μαγικό σκηνικό στον ουρανό του Παρισιού.


Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου