Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2016

Ποιες είναι οι 13 πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη και γιατί


Τα Άνθη του ... Κακού συμπεριλαμβάνουν αδύναμους πολιτικούς θεσμούς, διευρυμένο εμπόριο ναρκωτικών, ιδιαίτερα βίαιες αλλά αναποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις καθώς και ανίσχυρη να επιβάλει την τάξη Αστυνομία

Οργανωμένο έγκλημα, απαγωγές, κλοπές, εκβιασμοί και επί πλέον ....το επιχειρηματικό κόστος του εγκλήματος και η ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και τήρησης του νόμου: Αυτά είναι τα κριτήρια με τα οποία η Verisk Maplecroft καταρτίζει τον Πίνακα Εγκληματικότητας (Criminality Index) σε 198 χώρες.

Η μαύρη 13άδα συμπεριλαμβάνει τις χώρες που το ταμπελάκι της αξιολόγησης γράφει «Ακραίος κίνδυνος» (Extreme risk). Τα Άνθη του ... Κακού συμπεριλαμβάνουν αδύναμους πολιτικούς θεσμούς, διευρυμένο εμπόριο ναρκωτικών, ιδιαίτερα βίαιες αλλά αναποτελεσματικές Ειδικές Δυνάμεις καθώς και ανίσχυρη να επιβάλει την τάξη Αστυνομία.

Φυσικά, η Λατινική Αμερική και η Μέση Ανατολή κρατούν τα σκήπτρα του εγκλήματος. Ιδού η «μαύρη» λίστα.

13. Νιγηρία: Η τρομοκρατική ομάδα Boko Haram και οι αντάρτες στο Δέλτα του Νίγηρα σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία σε όλη την Αφρική.

12. Κολομβία: Μια από τις χώρες-διόδους των ναρκωτικών στις ΗΠΑ κια μέγιστη παραγωγό κοκαϊνης, όπου οι ναρκο-συμμορίες σπέρνουν το θάνατο.

11. Λιβύη: Μετά την πτώση του Καντάφι, η χώρα πέρασε στο χάος της ακυβερνησίας, ιδανικό φυτώριο για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ISIS.

10. Πακιστάν: Πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις αποτελούν την καθημερινότητα στη χώρα όου δρουν και διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ιδίως στην περιοχή του Κασμίρ, οι ένοπλοι αντάρτες δημιουργούν διαρκή εμπόλεμη κατάσταση.

9. Σομαλία: Ένα από τα πλέον ασταθή έθνη στον κόσμο. Λυμαίνεται από πειρατές που την χρησιμοποιούν σαν ορμητήριο αλλά και από την ακραία τρομοκρατική ομάδα Al Shabab, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

8. Ελ Σαλβαδόρ: Είκοσι χρόνια μετά τον 12ετή εμφύλιο που ισοπέδωσε τη χώρα, η βία, το εμπόριο ναρκωτικών και οι συμμορίες είναι σχεδόν εκτός ελέχου - και γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες.

7. Βενεζουέλα: Όπως και η Κολομβία είναι μια από τις πύλες των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ. Η οικονομία έχει σχεδόν καταρρεύσει από τότε που η τιμή του πετρελαίου έπεσε το 2014, πράγμα που οδήγησε σε πείνα τις μάζες και ως εκ τούτου, το έγκλημα απογειώθηκε.

6. Ονδούρας: Το 2015, είχε ένα ρυθμό ανθρωποκτονιών 60 ανά 100.000 κατοίκους, ένα νούμερο τεράστιο, από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εδώ δρουν οι πιο επικίνδυνες συμμορίες της υφηλίου, η Mara Salvatrucha και το Barrio 18.

5. Η Συρία εν μέσω ενός φρικτού εμφυλίου πολέμου αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική τραγωδία. Στις μεγάλες πόλεις, οι βομβαρδισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η παρουσία του Χαλιφάτου κάνει τη ζωή όσων είναι όμηροι του ένα πραγματικό μαρτύριο.

4. Ιράκ: Σε εξίσου δεινή θέση όπως και η Συρία, με ένα πόλεμο που ξεκίνησε μια δεκαετία πριν και ισοπέδωσε τη χώρα. Το Χαλιφάτο λυμαίνεται τεράστιες περιοχές, ενώ η βία ανθεί ακόμη και στο τμήμα που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

3. Μεξικό: Κόμβος του ναρκεμπορίου μεταξύ Νότιας και Βόρειας Αμερικής, αντιμετωπίζει έντονο κύμα βίας. Με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν υποστεί μειωμένους προϋπολογισμούς, το έγκλημα, οι εκβιασμοί, οι απαγωγές φέρνουν καθεστώς ασυδοσίας στην εξαιρετικά επικίνδυνη χώρα.

2. Στη Γουατεμάλα, το ναρκεμπόριο είναι τρόπος ζωής και δρα σαν κράτος εν κράτει. Το 2015 είχε κατά μέσον όρο 91 δολοφονίες την εβδομάδα!

01. Αφγανιστάν: Η χώρα με τη θλιβερή πρωτιά βρίσκεται ακόμα στα νύχια των ακραίων ισλαμιστών Ταλιμπάν, οι οποίοι τρομοκρατούν τους πάντες. Το εμπόριο της παπαρούνας και άρα του οπίου ανθεί, ενώ η βία κατά των απλών πολιτών κυριολεκτικά έχει πάρει διαστάσεις «πιστεύω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου